Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Viitor sumbru - mai puțini și mai bătrâni | Testamentul politic al lui Corneliu Coposu | Iadul de la Institutul Marius Nasta (galerie foto) | Criza de pe piața muncii | Avertisment pentru toți românii care retrag bani de la bancomat

UPDATE Algeria. Unde este ostaticul român? VIDEO

Scris de :     2013-01-17 16:55

UPDATE, 23:30: Ministrul de interne algerian Dahou Ould Kablia a afirmat în seara zilei de  joi, 17 ianuarie, că grupul de islamişti care a atacat complexul gazifer din Sahara algeriană, miercuri, luând ostatici sute de persoane a venit din Libia.

Ould Kablia a mai afirmat că operaţiunea a fost planificată sub direcţia lui Mokhtar Belmokhtar, algerianul numit MBM, unul dintre fondatorii Al-Qaida în Maghrebul islamic (Aqmi) care s-a separat de grup în decembrie. Deocamdată niciun bilanţ al acestei operaţiuni nu a fost dat de o sursă oficială, nefiind cunoscută situaţia ostaticului român.

UPDATE ora 20,34 – Situaţia ostaticilor reţinuţi de miercuri, de către un grup de islamişti înarmaţi, la un complex de industrializare a gazelor naturale din estul Algeriei este într-o permanentă schimbare după operaţiunea armată efectuată joi de armata algeriană.

Multe dintre datele referitoare la situaţia ostaticilor furnizate de agenţiile de presă nu sunt confirmate oficial. România se numără printre ţările care au ostatici în Algeria şi, de aceea, la Ministerul Afacerilor Externe din Bucureşti a fost înfiinţată o celulă de criză. Cele mai recente informaţii de presă referitoare la situaţia de la complexul Tiguentourine (situat la 40 km de In Amenas şi la 1.300 km sud-est de Alger) vorbesc despre eliberarea, de către armata algeriană, a aproximativ 600 de conaţionali şi a cel puţin cinci cetăţeni străini /un francez, doi britanici, un kenyan şi un irlandez/. Un număr de ostatici ar fi reuşit să evadeze.

În jur de 50 de persoane, dintre care 35 de ostatici, şi-au pierdut viaţa în timpul operaţiunii militare algeriene, conform Al Jazeera. Agenţia Reuters a relatat despre uciderea a numai şase ostatici şi a opt terorişti.

UPDATE 18.35: Armata algeriană a eliberat joi 600 de conaţionali luaţi ostatici de islamişti armaţi la un complex energetic din estul ţării. O grupare islamistă continuă să deţină zeci de cetăţeni occidentali, a anunţat APS, preluată de AFP.

Cei 600 de muncitori de la complexul Tiguentourine /40 kilometri de In Amenas/, în apropierea graniţei cu Libia, au fost recuperaţi de elicoptere militare care survolau obiectivul.

Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a declarat joi, după reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE), de la Bruxelles, că a avut discuţii cu câţiva dintre miniştrii direct interesaţi de evoluţiile dramatice din Algeria, cu care a stabilit să menţină un contact permanent în legătura cu situaţia ostaticilor. Şeful diplomaţiei române a afirmat că autorităţile de la Bucureşti cunoaşteau faptul că în Algeria există un număr neprecizat de ostatici români ‘mult timp înainte ca informaţia să apară public’. ‘Ceea ce este bine de ştiu este că, din primul moment când am avut această informaţie – şi bineînţeles că a existat o comunicare interinstituţională până la cel mai înalt nivel în statul român, prim-ministru, preşedinte şi alte instituţii ale statutului -, autorităţile române s-au angajat într-un efort multilateral cu mai mulţi parteneri pentru a putea gestiona pe cât posibil cât mai bine această situaţie dramatică’, a precizat Titus Corlăţean, transmite Agerpres.

Ministrul român a precizat că autorităţile române sunt în contact permanent cu cele algeriene, precum şi cu ceilalţi parteneri direct interesaţi. ‘De altfel, întâlnirea de astăzi a fost un foarte bun prilej de a avea discuţii directe cu câţiva dintre miniştrii direct interesaţi de ceea ce se întâmplă dramatic în Algeria şi am stabilit să menţinem un contact permanent în legătură cu evoluţiile extrem de dinamice care se întâmpla în clipa în care noi vorbim, pentru a vedea cum putem ajunge, sperăm, la o soluţie, pe cât posibil fericită, pentru cei reţinuţi, inclusiv pentru cetăţenii români’, a adăugat el. Titus Corlăţean a refuzat să precizeze despre câţi ostatici români ar fi vorba şi a recomandat presei multă prudenţă în difuzarea informaţiilor despre evoluţiile legate de luarea de ostatici. ‘Am recomandat acasă şi MAE, şi altor instituţii, şi am solicitat şi presei române, să fie prudentă în comentarii până când această situaţie nu este gestionată şi până când nu vom avea o soluţionare şi voi continua să fac acest lucru. Spun acest lucru pentru că am primit întrebări inclusiv legate de evenimentele în curs şi am recomandarea să fie toată lumea extrem de reţinută până nu vom avea informaţii confirmate, verificate’, a spus şeful diplomaţiei române. El a atras atenţia că ştirile difuzate pe fluxurile de presă internaţionale ar putea fi generate de surse ‘care pot fi extrem de interesate în a genera un anumit tip de informaţie’.

Ostatici în Algeria. Unde este românul? Ostaticii rămaşi în complexul petrolier din Algeria după atacul militar soldat cu victime sunt doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic, informează Reuters.

Ostatici în Algeria. Unde este românul?

Algeria. Unde este ostaticul român?

Agenţia de presă preia o informaţie difuzată de agenţia mauritană ANI. Informaţia provine din surse apropiate răpitorilor. În orice caz, în momentul de faţă, există informaţii contradictorii. Conform Al Jazeera, 35 de ostatici şi 15 răpitori au fost ucişi în timp ce încercau să schimbe locaţia în care se aflau. De asemenea, alte surse precizează că doar doi ostatici au fost răniţi. În acelaşi timp, alte publicaţii internaţionale spun că ostaticii sunt în viaţă, iar răptorii ameninţă că îi vor ucide, dacă se încearcă eliberarea lor.

Abu al-Baraa a dat asigurări postului de televiziune din Qatar că numărul “ostaticilor este în jur 41″ şi că aceştia provin din 11 ţări, şi anume Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania.

O altă informaţie oficială cu privire la luarea de ostatici de la complexul petrolier In Amenas, din estul Algeriei, vorbeşte despre salvarea reuşită a 30 de angajaţi algerieni, ţinuţi ostatici de ieri, relatează portalul algerian de ştiri www.presse-dz.com. Ostaticii au fost preluaţi imediat după ieşire de militari din armata algeriană, potrivit unui responsabil local, citat de agenţia APS.

În ce priveşte situaţia din jurul complexului, înconjurat în continuare de armată, nu a fost oferită nicio informaţie oficială. Sigur este însă că au avut loc schimburi de focuri între forţele de securitate şi răpitori, transmite Agerpres.

“Teroriştii au încercat să iasă cu ostaticii. Ei au fost respinşi de forţele de securitate”, a afirmat, pentru portalul de ştiri TSA, Knaoui Sidi, unul dintre responsabilii din regiune, care a dat asigurări că militarii algerieni au intervenit pentru a contracara tentativa răpitorilor. Potrivit unor surse de securitate, autorităţile militare au trimis la faţa locului, în cursul dimineţii, noi elicoptere de la baza militară aeriană Biskra. În timpul nopţii, două unităţi speciale de intervenţie au sosit la In Amenas, venind de la Alger.

MAE a confirmat în urmă cu doar câteva ore că, printre ostaticii de la complexul de exploatare a gazelor naturale din Algeria, s-ar afla şi angajaţi din România.
Alte stiri din: Externe Afisari - 442
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante