Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Praful radioactiv de la Cernobîl este încă o problemă serioasă | Pentagonul aduce drone militare MQ-9 Reaper în România | Raport oficial: Încălzirea globală va devasta omenirea până în 2050 | Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare | Marea familie FRFK

Cipru: Parlamentul a respins planul de salvare financiară a ţării

Scris de :     2013-03-20 00:35

Parlamentul de la Nicosia a respins, marţi, cu o mare majoritate de voturi, planul de salvare financiară a Ciprului convenit, la sfârşitul săptămânii trecute, cu miniştrii de finanţe din zona euro, care prevederea şi un impozit excepţional pe depozitele bancare, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Cipru: Parlamentul a respins planul de salvare financiară a ţării

Toate partidele au votat împotriva planului, cu excepţia partidului de guvernământ, DISY, care s-a abţinut. În total, s-au înregistrat 36 de voturi contra şi 19 abţineri. Planul menit să salveze insula de la faliment a fost respins, deşi versiunea prezentată de guvernul de la Nicosia şi supusă la vot a fost modificată faţă de proiectul iniţial şi propunea exceptarea de la impozitare a depozitelor bancare mai mici de 20.000 de euro.

Anunţul respingerii planului a generat o explozie de bucurie în rândul miilor de persoane reunite în jurul clădirii parlamentului de la Nicosia. Anticipând acest rezultat, preşedintele Ciprului, Nikos Anastasiades, convocase cu câteva ore înainte, o reuniune cu liderii grupurilor parlamentare pentru dimineaţa zilei de 20 martie.

Zona euro aşteaptă o ‘contrapropunere’

Zona euro aşteaptă o ‘contrapropunere’ din partea autorităţilor cipriote după respingerea de către Parlamentul de la Nicosia a planului de salvare ce prevedea impozitarea depunerilor bancare, transmite AFP.

‘Aşteptăm o contrapropunere cu efect echivalent’, a declarat acest responsabil sub acoperirea anonimatului. Parlamentul cipriot a respins, marţi seară, cu 36 de voturi contra şi 19 abţineri, planul de salvare financiară în valoare de 10 miliarde de euro propus de zona euro şi Fondul Monetar Internaţional care prevedea o impozitare fără precedent de până la 9,9% a depunerilor bancare.
Măsura urma să atragă la buget suma de 5,8 miliarde de euro. În faţa nemulţumirii provocate în întreaga ţară de măsura în cauză, zona euro a cerut luni seară Nicosiei să nu taxeze depunerile sub 100.000 de euro, ce iniţial trebuiau impozitate cu 6,75%.
Mai mulţi responsabili europeni au subliniat ulterior că autorităţile cipriote trebuie să respecte contribuţia ţării lor în valoare de 5,8 miliarde de euro.

O altă sursă apropiată Eurogrupului a menţionat înainte de votul din Parlamentul de la Nicosia că, indiferent de rezultatul acestuia, ‘mingea se află în terenul Ciprului’. Potrivit presei locale, guvernul încearcă în prezent să renegocieze termenii acordului cu troica finanţatorilor internaţionali (UE, FMI şi BCE) şi caută în acelaşi timp să găsească alte mijloace pentru a asigura cele 5,8 miliarde de euro.  Printre opţiuni, Ciprul ar putea avea în vedere emiterea de obligaţiuni, restructurarea băncilor şi atragerea mai multor investitori ruşi, potrivit mass-media locale.
Alte stiri din: Externe Afisari - 175
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Prognoza METEO. Cum va fi vremea în următoarele săptămâni Citeste
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante