Acasa InternationalExterne Concediat pentru că are o cruciuliță pe bordul mașinii

Concediat pentru că are o cruciuliță pe bordul mașinii

scris de Adrian Pătruscă
528 Afisari

Un electrician britanic riscă să fie dat afară de la firma la care lucrează pentru că are o cruciuliță pe bordul camionetei de serviciu. Firma sprijină „diversitatea”.

Camioneta care a născut întregul scandal are o cruciuliță pe bordFostul militar Colin Atkinson a fost convocat pentru o întrevedere pe motive disciplinare de către gigantul industrial din construcții, unde este angajat de 15 ani, după ce a refuzat să renunțe la simbolul religios, scrie Daily Mail.

Atkinson, care merge cu regularitate la biserică, a declarat: „Felul în care sunt tratați creștinii în această țară a devenit diabolic… Dar voi lupta pentru credința mea”.

El poartă crucea de 20 de centimetri, făcută din frunze de palmier, lipită pe bordul mașinii, de multă vreme, fără ca cineva să-i fi făcut vreo plângere.

Atkinson cu cruciulița în mânăDar șefii de la firma Wakefield and District Housing (WDH) din West Yorkshire – a cincea ca importanță din Marea Britanie în domeniul imobiliar – i-au cerut să scoată crucea de pe mașină, sub motivul că i-ar putea ofensa pe oameni sau ar putea sugera că firma este creștină. Reprezentantul sindical al lui Atkinson a declarat că acesta riscă o audiere disciplinară luna următoare, sub motivul unor grave abateri. Ceea ce s-ar putea solda cu concedierea acestuia.

Firma promovează intens „politicile de integrare” și permite angajaților săi să poarte simboluri religioase la muncă. A participat regulat cu standuri la paradele gay, a organizat „zile ale diversității” și a găzduit un eveniment al travestiților intitulat „O lume care îi include pe travestiți”.

Atkinson, al cărui „cazier de muncă” este imaculat, nu a mai avut parte de un asemenea tratament perimisiv. „Ultimele luni au fost un coșmar”, spune el. „Am lucrat în minele de cărbune, am fost cadru militar în Irlanda de Nord, dar niciodată nu am trecut printr-un asemenea stres. Felul în care sunt tratați creștinii în această țară a devenit diabolic. Este corectitudine politică dusă la extrem.” Dar, adaugă Atkinson, „niciodată nu am fost atât de hotărât. Sunt decis să lupt pentru drepturile mele. Dacă mă concediază, n-au decât. Dar mă voi lupta pentru credința mea.”

Bătălia domnului Atkinson, scrie Daily Mail, merge în continuarea unor cazuri similare ale unor creștini care își cer drepturile , dar cărora li s-a pus pumnul în gură prin aplicare așa-ziselor legi ale egalității.

Biroul șefului lui Atkinson, în care tronează portretul liderului comunist Che Guevara

Biroul șefului lui Atkinson, în care tronează portretul liderului comunist Che Guevara

Atkinson îi acuză pe angajatori de rea voință în vreme în perioada în care milioane de creștini sărbătoresc Floriile, cu doar o săptămână înaintea Paștilor.

În ciuda tratamentului la care Atkinson este supus, șefului depozitului unde acesta lucrează i s-a permis să afișeze la locul de muncă un poster cu revoluționarul comunist Che Guevara. Denis Doody are și o tablă pe care sunt scrise câteva citate din luptătorul de guerilla marxist, figură cheie a revoluției comuniste din Cuba.

Afișul și tabla, spun colegii lui Doody, pot fi zărite chiar și de afară, prin geamul biroului.

Necazurile lui Atkinson au început anul trecut, când conducerea firmei i-a cerut să scoată cruciulița de la bordul camionetei, după ce ani de zile a ignorat-o. A cerut explicații, de vreme ce cruciulița era la fel de discretă și inofensivă ca alte forme de credință îngăduite de firmă și i-a acuzat pe șefii săi că îl hărțuiesc.

Drept răspuns, compania spune că Atkinson „refuză” o cerere rezonabilă de a scoate acest simbol religios de pe un vehicul oficial care poate fi privit de public.

Atkinson este un adept al Bisericii Penticostale. El declară că niciodată nu ar fi capabil să facă prozelitism. „Sunt un om de rând. Mă întâlnesc cu oameni și am mulți prieteni de alte credințe. Inclusiv un musulman sikh și un hindus, care au vorbit în favoarea mea cu conducerea întreprinderii.”

„De-a lungul anilor, unii clienți au sesizat cruciulița și m-au întrebat despre ea. Cred că se întâmplă de vreo două ori pe an. Dar nici unul nu mi-a reproșat că o port”.

De-a lungul unei serii de întâniri cu conducerea firmei, Atkinson și reprezentantul său sindical, Terry Cunlife au argumentat că nimic din regulile companiei nu se opune cruciuliței. ”Atunci am simțit că sunt hărțuit”.

Transcrierile de la numeroasele discuții pe care Atkinson le-a avut cu managerii firmei arată că acesta a contestat cu tărie ideea că cruciulița ar putea ofensa pe cineva, sau că cineva care a văzut-o pe camionetă – una dintre cele 280 ale firmei – ar putea trage concluzia că firma este creștină.

Dar managerul firmei, care răspunde de egalitate și diversitate (!?), Jayne O’ Connell, declară: „WDH are o marcă de neutralitate. Avem credințe diferite, noi culturi care se nasc. Trebuie să respectăm toate credințele și punctele de vedere.”

La o altă întîlnire, O’ Connell a spus că Atkinson este liber să-și exprime credința, dar e clar că nu poate fi asociat cu WDH și în același timp să-și pună cruciulița pe mașină. Asta creează impresia că WDH este o organizație creștină.

O femeie musulmană în burqa e acceptabilă, o cruciuliță nu

O femeie musulmană în burqa e acceptabilă, o cruciuliță nu

Aceeași doamnă Jayne O’ Connell a declarat că personalul își poate arăta credințele discret, ba chiar a adăugat că firma va furniza material suplimentar pentru personalul care va dori să „poarte un alt fel de uniformă”.  Întrebată de liderul sindical dacă o femeie musulmană care ar fi îmbrăcată din cap până în picioare în burqa ar fi considerată discretă, O’ Connell a răspuns: „Dacă își poate îndeplini slujba cu bine, sigur că da”. Mai mult, întrebată dacă o burqa ar fi considerată discretă în peisajul firmei, ea a răspuns: „Da, ar fi”.

2 comentarii

Arhimede 17-04-2011 - 19:42

Anglia care este pupincurista Statelor Unite, face nota discordanta in Europa.
Anglia are cele mai multe moschei si case religioase musulmane.
Cunosc cazul unui roman, angajat la o firma de contabilitate, care purta o cruciulita mica la gat si a fost somat sa o scoata, pe motiv ca in acelasi birou era angajat si un musulman.

geek-a-contra 17-04-2011 - 20:48

sorry, dar strict legal firma are dreptul sa-i ceara indepartarea cruciulitei (discreta de fro 20cm…): masina este proprietatea firmei si soferul nu este indreptatit sa opereze modificari fara acordul proprietarului. legal, dar nu neaparat corect…..

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS