Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Praful radioactiv de la Cernobîl este încă o problemă serioasă | Pentagonul aduce drone militare MQ-9 Reaper în România | Raport oficial: Încălzirea globală va devasta omenirea până în 2050 | Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare | Marea familie FRFK

Freedom House: România, pe ultimul loc în UE la libertatea presei

Scris de :     2013-05-02 16:31

România este pe ultimul loc în UE la libertatea presei. De asemenea, în topul mondial, este la acelaşi nivel cu Burkina Faso şi Mozambic, sub Botswana şi El Salvador.

Freedom House: România, pe ultimul loc în UE la libertatea presei

Freedom House: România, pe ultimul loc în UE la libertatea presei

R. Moldova este considerată în continuare o ţară cu presă parţial liberă şi este situată pe locul 112 din 197 de ţări analizate, după Georgia şi România, dar înaintea Ucrainei.

Libertatea presei a fost în declin anul trecut, ajungând la cel mai jos nivel din ultimii 10 ani, se spune în raportul anual „Libertatea presei al organizaţiei Freedom House. Potrivit directoarei de proiect Karin Deutsch Karlekar, cercetarea Freedom House a detectat trenduri negative în majoritatea regiunilor lumii. Coreea de Nord şi Turkmenistanul sunt ţările cu cea mai puţină libertate a presei, urmate îndeaproape de Uzbekistan şi Belarus.

Grecia a căzut în categoria ţărilor cu presă parţial liberă, după Croaţia dar înaintea României care este ţara cu cel mai slab punctaj din Uniunea Europeană, arată un raport. Criza economică este unul din factorii care au afectat libertatea presei în unele ţări europene potrivit unui raport al organizaţiei Freedom House. Documentul semnalează o derteriorare semnificativă a libertăţii presei pentru Grecia.

Raportul prezentat duminică la Washington analizează situaţia de anul trecut în aproape 200 de state sau teritorii pe care le împarte în funcţie de criterii legislative, politice şi economice, în ţări cu presă liberă, cu presă parţial liberă şi ţări fără libertate a presei.

Una din situaţiile subliniate de raport e cea a Greciei care a căzut în categoria ţărilor cu presă parţial liberă, adică în cadrul indexului prezentat, de la 30 la 41 de puncte după Croaţia dar înaintea României care este ţara cu cel mai slab punctaj din Uniunea Europeană.

Raportul mai arată că situaţia din Spania s-a înrăutăţit din cauza crizei economice şi a măsurilor de austeritate, care au redus piaţa de publicitate, au dus la închiderea unor publicaţii, la reduceri de personal sau salariale. Italia îşi menţine statutul de ţară cu o libertate parţială a presie în ciuda unei reduceri a influenţei politice odată cu retragerea lui Silvio Berlusconi din funcţia de premier.

Ţările cu cea mai bună situaţie în privinţa libertăţii presei provin totuşi din Europa. Norvegia şi Suedia sunt pe primul loc, urmate de Belgia şi Finlanda.
Alte stiri din: Externe Afisari - 193
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Prognoza METEO. Cum va fi vremea în următoarele săptămâni Citeste
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante