Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Peroanele improvizate ale liniei 41, extrem de periculoase | A fost descoperită „gena nemuririi”. Oamenii nu ar fi chiar nemuritori, dar ar putea trăi câteva mii de ani | 28 de persoane internate in urma deratizarii din Timisoara, 12 copii | Primele informaţii despre firma care a făcut deratizarea în blocurile din Timişoara | Cât costă brazii de Crăciun în 2019?

Islanda nu mai vrea în Uniunea Europeană

Scris de :     2013-05-22 16:42

Încercarea Islandei de aderare la Uniunea Europeană s-a încheiat, a declarat, într-un interviu, liderul Partidului Independenţei, politicianul eurosceptic Bjarni Benediktsson, relatează miercuri EUobserver.

Islanda nu mai vrea în Uniunea Europeană

Islanda nu mai vrea în Uniunea Europeană

În vârstă de 43 de ani, Benediktsson a făcut această declaraţie într-un interviu acordul marţi site-ului islandez de ştiri mbl.is. Politicianul se află în discuţii pentru crearea unui nou guvern cu Partidul Progresului, de centru, în urma alegerilor de la 27 aprilie. Partidul Progresului se opune de asemenea aderării Islandei la UE.

Formaţiunea lui Benediktsson a obţinut 26,5% din voturi, primind 19 din cele 63 de locuri în parlament. Partidul Progresului a obţinut 24,4% din voturi şi 19 locuri în legislativ. Social-democraţii, care s-au aflat până acum la guvernare, au câştigat 13,5% din sufragii şi nouă locuri de parlamentari, transmite Agerpres. Nu este prima dată când Partidul Independenţei are un rol în guvern. Formaţiunea a fost implicată în fiecare executiv între 1991 şi 2009.

Cât s-a aflat la putere, acest partid de centru-dreapta a susţinut privatizarea băncilor şi liberalizarea sectorului financiar. Formaţiunea se afla la guvernare când băncile comerciale din Islanda s-au prăbuşit în 2008, lăsând ţara cu datorii masive. Obligaţiile bancare au fost de circa 10 ori mai mari decât Produsul Intern Brut (PIB) al ţării.

Partidul Independenţei a fost înlocuit de social-democraţi, care au prezentat în iulie 2009 cererea oficială de aderare la UE. Social-democraţii au cerut şi un împrumut de 2 miliarde de dolari în 2009 de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a putea acoperi datoriile.

Negocierile oficiale de aderare la UE au început un an mai târziu. De atunci, Islanda a încheiat circa o treime din cele 33 de capitole de negociere cu Uniunea Europeană privind acquis-ul comunitar. Social-democraţii au susţinut că aderarea la UE ar oferi o securitate pe termen lung. Însă, alegerile din aprilie sunt văzute ca un vot împotriva aderării la UE, numai 25% dintre islandezi susţinând intrarea ţării lor în blocul comunitar, conform sondajelor.

Islanda se bucură deja de un nivel ridicat de integrare în UE, participă la piaţa unică şi aplică o serie de legi comunitare. Această ţară este de asemenea membră a spaţiului Schengen, a Spaţiului Economic European, a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb şi a Alianţei Nord-Atlantice (NATO).
Alte stiri din: Externe Afisari - 209
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Fenomene meteo severe în România. Prognoza meteo pentru București Citeste