Acasa InternationalExterne Israelul pune presiune asupra Iranului. Rusia ameninţă

Israelul pune presiune asupra Iranului. Rusia ameninţă

scris de M.A.
433 Afisari

Preşedintele Israelului, Shimon Peres, a reiterat joi că toate opţiunile sunt menţinute, inclusiv o intervenţie militară, în cazul programului nuclear iranian. Rusia a reacţionat, acuzând Israelul că vrea dezastru în regiune.

Tinta Iran (thejerusalemgiftshop.com)

foto: thejerusalemgiftshop.com

„Statul Israel este un stat suveran. Are dreptul şi capacitatea de a se apăra de oricare ameninţare”, a declarat Peres. „Iar când spunem că toate opţiunile sunt pe masă, ştim ce spunem”, a insistat el, potrivit Mediafax.

Peres a catalogat drept „o fantezie” un articol din ziarul Haaretz, conform căruia el s-ar pregăti să îi transmită preşedintelui SUA că se opune unui atac militar împotriva Iranului. Shimon Peres se va deplasa săptămâna viitoare la Washington. La rândul său, premierul Benjamin Netanyahu se va întâlni cu Barack Obama pe 5 martie. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, este aşteptat la Washington zilele următoare.

Moscova reacţionează virulent

Adjunctul ministrului de externe al Rusiei, Ghenadi Gatilov, a declarat că un atac al Israelului asupra Iranului va bulversa în totalitate relaţiile internaţionale. Gatilov a adăugat: „Bineînţeles că o posibilă intervenţie militară împotriva Iranului va genera un dezastru în regiune, dar ceea ce este şi mai important, va bulversa în totalitate relaţiile internaţionale. Sper că Israelul înţelege urmările serioase ale unei asemenea acţiuni. Ar trebui să se gândească şi la urmările unui asemenea atac”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Aleksandr Lukaşevici, a susţinut că în cazul unui atac împotriva Iranului, SUA îşi vor folosi baza militară din Kîrgîzstan, transmite Rador.

„În cazul unei posibile confruntări cu Iranul, cred că vor folosi această bază”, a spus Lukaşevici, şi a adăugat că pentru a prelua controlul asupra marilor rezerve de hidrocarburi aflate în fostele republici sovietice din Asia Centrală, Statele Unite, pretextând programul nuclear, intenţionează să lanseze un atac împotriva Iranului.

Teheranul denunţă „jocul israelian al războiului”

Iranul acuză Israelul că asasinează oameni de ştiinţă iranieni specializaţi pe domeniul nuclear, denunţând „jocul israelian al războiului” şi negând orice implicare în recentele atacuri care au vizat reprezentanţe diplomatice israeliene. „Iranul a suferit acte teroriste, inclusiv asasinări de specialişti în domeniul nuclear, ucişi de grupuri teroriste susţinute tacit de regimul israelian”, a acuzat ambasadorul iranian la ONU, Mohammad Khazaee.

Într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate, ambasadorul a spus că „Israelului i s-a permis să comită aceste crime fără a fi sancţionat”. „Aceste operaţiuni, precum şi acuzaţiile de acţiuni violente imputate Teheranului, fac parte dintr-un joc al războiului”, a spus Mohammad Khazaee. Israelul a acuzat săptămâna trecută Iranul şi mişcarea Hezbollah că au comis mai multe atacuri cu bombă împotriva unor diplomaţi israelieni din India, Georgia şi Thailanda.

5 comentarii

sorin 24-02-2012 - 14:38

Ce prostie auzi?”Israelul stat suveran”.De unde suveranitate daca s-a construit pe teritoriul Palestinei. Iranul este intr-adevar Stat Suveran are propriu teritoriu ceea ce Israelului ii lipseste Notiunea asta.Si cu ce sa faca interventie militara Regimul Israelului?cu bata sau prastia ca vai de armata lor.Sionistii au uitat ca si Iranul are dreptul sa se apere si sa riposteze.Shimon Peres este prea batran ca sa mai judece si deraiaza mintal spre imoralitate

so 27-02-2012 - 11:03

daca pui problema asa in trecut acel teritoriu a fost israelian, dupa cum judeci tu nici transilvania nu-i a noastra
Israel are tot dreptul sa atace iranul, pt a fi siguri ca nu vor fi atacati de niste nebuni
din punctul de vedere al iranienilor toti crestinii, inclusiv israelienii, suntem niste infideli iar infidelii ……

urbos 27-02-2012 - 11:49

Sobolinski, izdraielu n-are nici un drept. Daca ataca, atunci merita sa dispara de pe fata pamantului. Iar din punct de vedere al sobolanimii perciunate, ei isi zic „alesi”. Asadar canta la alta masa, ca puti.

Shimon sa iasa la pensie de handicap 24-02-2012 - 14:56

Israelul este condus de indivizi ca Shimopn Peres??? E clara situatia!! La 89 de ani omul este total senil mintal,dezaxat,debusolat,stresat din lucruri marunte,recalcitrant si-si pierde discernamantul.Batranetea duce la deficit de ratiune.Cu astfel de tipi,Israelul ajunge din nou ca la Auschwitz.Cam dese vizitele la Washington ale membrilor Regimului Sionist.Asta arata disperarea de a-l convinge pe B Obama sa faca razboi pagubos cu Iranul si Obama ii refuza pe acesti sionisti debili mintal.Obama are judecata ca are doar 50 de ani, dar Sionistii sunt TOTAL TOTAL TOTAL Psihopati si stricati la creier.In Israel Cancerul la Creier este des raspandit in randul politicienilor

vasilescu 25-02-2012 - 18:51

Mai ce bine le mai stiti ma baieti,sunteti o enciclopedie in
politica externa,economie,stiinta si geografie.Merita sa comentam cu voi!
Felicitari!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult