Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Cauti service specializat pentru reparatii cutii automate? Alege Automatic Gearbox | Bolile românilor și criza din spitale | Cu ce riscuri se confruntă omenirea (raport oficial) | China a ajuns pe partea întunecată a Lunii (VIDEO) | Horoscop 2019. Bani, sănătate, dragoste, carieră

Israelul pune presiune asupra Iranului. Rusia ameninţă

Scris de :     2012-02-24 13:30

Preşedintele Israelului, Shimon Peres, a reiterat joi că toate opţiunile sunt menţinute, inclusiv o intervenţie militară, în cazul programului nuclear iranian. Rusia a reacţionat, acuzând Israelul că vrea dezastru în regiune.

Tinta Iran (thejerusalemgiftshop.com)

foto: thejerusalemgiftshop.com

“Statul Israel este un stat suveran. Are dreptul şi capacitatea de a se apăra de oricare ameninţare”, a declarat Peres. “Iar când spunem că toate opţiunile sunt pe masă, ştim ce spunem”, a insistat el, potrivit Mediafax.

Peres a catalogat drept “o fantezie” un articol din ziarul Haaretz, conform căruia el s-ar pregăti să îi transmită preşedintelui SUA că se opune unui atac militar împotriva Iranului. Shimon Peres se va deplasa săptămâna viitoare la Washington. La rândul său, premierul Benjamin Netanyahu se va întâlni cu Barack Obama pe 5 martie. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, este aşteptat la Washington zilele următoare.

Moscova reacţionează virulent

Adjunctul ministrului de externe al Rusiei, Ghenadi Gatilov, a declarat că un atac al Israelului asupra Iranului va bulversa în totalitate relaţiile internaţionale. Gatilov a adăugat: “Bineînţeles că o posibilă intervenţie militară împotriva Iranului va genera un dezastru în regiune, dar ceea ce este şi mai important, va bulversa în totalitate relaţiile internaţionale. Sper că Israelul înţelege urmările serioase ale unei asemenea acţiuni. Ar trebui să se gândească şi la urmările unui asemenea atac”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Aleksandr Lukaşevici, a susţinut că în cazul unui atac împotriva Iranului, SUA îşi vor folosi baza militară din Kîrgîzstan, transmite Rador.

“În cazul unei posibile confruntări cu Iranul, cred că vor folosi această bază”, a spus Lukaşevici, şi a adăugat că pentru a prelua controlul asupra marilor rezerve de hidrocarburi aflate în fostele republici sovietice din Asia Centrală, Statele Unite, pretextând programul nuclear, intenţionează să lanseze un atac împotriva Iranului.

Teheranul denunţă “jocul israelian al războiului”

Iranul acuză Israelul că asasinează oameni de ştiinţă iranieni specializaţi pe domeniul nuclear, denunţând “jocul israelian al războiului” şi negând orice implicare în recentele atacuri care au vizat reprezentanţe diplomatice israeliene. “Iranul a suferit acte teroriste, inclusiv asasinări de specialişti în domeniul nuclear, ucişi de grupuri teroriste susţinute tacit de regimul israelian”, a acuzat ambasadorul iranian la ONU, Mohammad Khazaee.

Într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate, ambasadorul a spus că “Israelului i s-a permis să comită aceste crime fără a fi sancţionat”. “Aceste operaţiuni, precum şi acuzaţiile de acţiuni violente imputate Teheranului, fac parte dintr-un joc al războiului”, a spus Mohammad Khazaee. Israelul a acuzat săptămâna trecută Iranul şi mişcarea Hezbollah că au comis mai multe atacuri cu bombă împotriva unor diplomaţi israelieni din India, Georgia şi Thailanda.
Alte stiri din: Externe Afisari - 403
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Cauti service specializat pentru reparatii cutii automate? Alege Automatic Gearbox Citeste
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante