Acasa InternationalExterne MAE – Recuperarea tezaurului rămâne o prioritate

MAE – Recuperarea tezaurului rămâne o prioritate

scris de Z.V.
245 Afisari

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat că Tezaurul României este „în mod indubitabil” la Moscova, iar recuperarea acestuia rămâne o prioritate pentru MAE.

MAE - Recuperarea tezaurului rămâne o prioritate (foto:agerpres.ro)

Titus Corlăţean a anunţat însă că şansele realizării recuperării tezaurului depind de realizarea unui „dialog politic funcţional” cu Federaţia Rusă. Prezent la o emisiune la antena 3, în seara de duminică, 28 octombrie, el a adăugat că „Şansele depind de modul în care vom şti să construim o relaţie politică funcţională, pentru că un astfel de subiect poate avea o evoluţie pozitivă în măsura în care ai un dialog politic. Dacă nu-l ai, să nu ne aşteptăm la progrese, la evoluţii pe această linie. Deci interesul pentru o relaţie funcţională politică, fără să fim acuzaţi că suntem vânduţi ruşilor sau alte prostii şi bazaconii pe care le-am mai auzit, inclusiv în campania de referendum, interesele vizează în primul rând interesele statului român, fie că vorbim de lucruri care au valoare simbolică extraordinară – tezaurul României – lucru care se transmite din generaţie în generaţie de diplomaţi români, lucruri care se transmit la Banca Naţională din guvernator în guvernator, lucruri care se transmit şi nu le uităm, şi ne interesează, şi constituie o prioritate

Corlăţean a indicat că deşi a reprezentat un „episod tensionat” adoptarea în urmă cu o lună de către APCE a raportului cu un amendament propus de parlamentarii români care solicita Moscovei să continue dialogul în problema Tezaurului, săptămâna trecută a avut loc o întâlnire a copreşedinţilor comisiei privind unele aspecte ale relaţiei istorice româno-ruse, întrevedere care a însemnat redemararea unui dialog „îngheţat de mulţi ani” şi în care s-a convenit revenirea la problemele de fond. Totodată, ministrul a arătat că episoadele cu diplomaţi ruşi din România petrecute în ultima perioadă nu ajută privind necesitatea unui relaţii politice funcţionale, însă Bucureştiul urmăreşte mai departe să aibă o relaţie pragmatică şi de deschidere cu Moscova, având în vedere şi interesele de natură economică.

Referitor la o eventuală întâlnire cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, Titus Corlăţean a menţionat că aceasta va veni la „momentul în care vor fi întrunite toate condiţiile”, întrucât aceasta „va trebui să fie bine pregătită. Nu mă interesează întâlnirile de curtoazie sau întâlniri în care să bifăm, să ne fotografiem, să ne strângem mâinile, nu.”. Copreşedinţii Comisiei Comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale s-au întâlnit, săptămâna trecută la Moscova, fiind convenită elaborarea unui raport de etapă, care va fi adoptat cu prilejul proximei reuniuni, în luna martie a anului 2013. Potrivit mediafax, această comisie, a cărei funcţionare este prevăzută de cadrul bilateral al Tratatului politic de bază încheiat în 2003, a avut trei reuniunii, în 2004, la Bucureşti, şi 2005 şi 2006 la Moscova.

7 comentarii

Huhu Ciu 29-10-2012 - 15:28

In 2005 ji danul MRU, atunci ministru de externe a RO, a avertizat ambasadorul de atunci al RO in Rusia sa nu se duca la tratative cu Rusia pentru inapoierea Tezaurului romanesc!

Tot ji danul MRU a facut cadou Ungariei cladirile din Budapesta al fundatiei romanului Gojdu in valoare de 1 miliard euro!

De ce nu face ji danul MRU cadouri de multe miliarde de euro furati de evreii lui?

BULA 29-10-2012 - 15:36

MRU este o corcitura khazara. Se zice ca dupa ma-sa ar fi si putin ungur. Ovreii adevarati (sefarzii) sunt oameni de calitate, nu ca imputitul asta, care nici nu ajunsese bine prim-ministru si pusese de vanzarea rezervelor minerale ale Romaniei.

Huhu Ciu 29-10-2012 - 15:53

Am uitat ji danul ala nascut in Maramures premiat cu Nobel pentru pace, parca Wisel il cheama, a fost in acea perioada in 2005 in Rusia cerind, cu alti ji dani, Tezaurul RO despagubire pentru evreii omoriti in RO!

PS. E o mare prostie sa spui ca exista ji dani buni, si ji dani rai khazari, toti sint mari hoti, implicit rai!
Nu exista hoti buni si hoti rai! Toti hotii sint rai!

jan dinu 29-10-2012 - 17:44

––- MAIA MORGERSTERN ––-
Ce religie shi nationalitate o avea ea a facut mai mult
pentru Romania prin „clipul acela ” decit
toate cohortele zis „politicianiste shi nationaliste ” la un loc !
C-o fi askhenazima ori sefarda a reushi sa dea un admirabil
exemplu de patriotism pentru tzara unde a fost nascuta !
– Goyimia animala ” de sorginte foarte diversa ….ce
formeaza populatia de acolo a dovedit de-a lungul timpului
ca nu are nicio coeziune pentru a da vitalitate cu integlalitate !
JD-USA

jan dinu 29-10-2012 - 22:57

Domnu HuHu nu te schimbi …
Dai mereu la evrei limbi ….?!
EU nu te pot schimba …
Asta este soarta TA !!
JD-USA(inegalabilul )

Huhu Ciu 30-10-2012 - 04:45

Esti falsul JD!

Huhu Ciu 01-11-2012 - 06:39

M. Morgenstern imi provoaca o greata imensa, ca orice ji dan necinstit!!
Nu cunosc decit un singur evreu cinstit considerat prost, pentru ca e cinstit, de rudele lui hoate!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult