Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Recomandări pentru reducerea expunerii la radiaţiile electromagnetice | Apple a lansat noile modele iPhone 11 (video) | Numerele de telefon la care poţi suna să-ţi recuperezi maşina ridicată în Bucureşti | Praful radioactiv de la Cernobîl este încă o problemă serioasă | Pentagonul aduce drone militare MQ-9 Reaper în România

Obama îi provoacă atac de cord regelui saudit

Scris de :     2011-02-10 19:00

Lipsa de diplomaţie a preşedintelui american aruncă în aer Orientul Mijlociu. Arabia Saudită întoarce spatele SUA şi se orientează către Iran.

Orientul Mijlociu aruncat în aer

Barack Obama şi regele saudit Abdullah au avut joi o dispută atât de puternică la telefon pe marginea situaţiei din Egipt încât potrivit unor surse americane şi din Orientul Mijlociu, Abdullah ar fi suferit un atac de cord.

Zvonurile despre moartea liderului saudit au zguduit lumea finanţelor şi piaţa petrolului joi dimineaţa, dar au fost negate de un consilier al familei regale. Surse din Golf, citate de agenţia Debka, apropiată de Mossad, spun că regele ar mai fi avut în trecut atacuri de cord.

Sursele dezvăluie că discuţia telefonică dintre Obama şi Abdullah, care are 87 de ani şi se află în Maroc, în convalescenţă după o operaţie la coloană, a adus relaţiile bilaterale dintre SUA şi Arabia Saudită într-o criză profundă şi pune în pericol întregul edificiu al politicii americane în Iran şi întreg Orientul Mijlociu.

Regele s-a angajat să anihileze politica americană în Orient

Regele l-a acuzat dur pe Obama pentru felul în care a tratat evenimentele din Egipt şi pe Mubarak. Acesta ar fi un dezastru care va genera instabilitate în regiune şi va pune în pericol pe toţi conducătorii arabi moderaţi care, până acum au sprijinit Statele Unite.

Abdullah l-a făcut pe Obama vinovat că l-a aruncat la gunoi pe cel mai fidel aliat din lumea arabă şi că dacă va continua să încerce să se descotorosească de Mubarak, familia regală saudită nu va precupeţi nici un efort şi nici un ban pentru a anihila planurile americane în Egipt.

Potrivit unor surse din serviciile secrete britanice, regele saudit s-a angajat să acopere toate pagubele, dacă SUA taie ajutoarele militar şi economic pentru Egipt, ca să-i forţeze mâna lui Mubarak. Regele va da personal ordin trezoreriei să transfere către liderul egiptean întreaga sumă necesară pentru el şi armata sa ca să reziste presiunii americane.

Cu toate suişurile şi coborâşurile relaţiilor bilaterale americano-saudite, din 1950 nici un conducător saudit nu a proferat ameninţări directe împotriva politicii americane.

Surse saudite de primă mână au declarat ziarului londonez Times: “Mubarak şi Regele Abdullah nu sunt doar aliaţi ci prieteni apropiaţi, iar regele nu poate accepta să-şi vadă prietenul dat deoparte şi umilit”.

Sursele Debka adaugă că Abdullah se teme că va fi şi el dat deoparte, după modelul Mubarak.

Lovitură de teatru: Arabia Saudită se întoarce spre Iran

Compensarea pagubelor pentru Egipt, în cazul tăierii ajutoarelor americane, nu este singura carte pe care Arabia Saudită e dispusă să o joace. Abdullah ar fi dat dispoziţii ca Riadul să revigoreze relaţiile politice şi militare cu Teheranul. Au fost deja făcute invitaţii ca delegaţii cu înalţi responsabili iranieni să viziteze principalele oraşe saudite.

Regele saudit l-a acuzat pe Obama că îl lasă din braţe pe Mubarak aşa cum America l-a lăsat baltă şi pe fostul premier libanez Hariri, răsturnat de Hezbolah, mişcare apropiată Iranului.

Sursele americane ale Debka spun că toate eforturile ulterioare ale lui Obama de a-l împăca pe bătrânul rege au fost eşecuri.

Relansarea dialogului dintre Arabia Saudită şi Iran este văzută ca cel mai critic moment după începutul crizei din Egipt. Un atu important pentru liderii fundamentalişti. Regimurile pro-occidentale, ameninţate de riscul revoltelor interne, s-ar putea simţi tentate, pentru a evita scenariul egiptean, să întoarcă spatele SUA.
Alte stiri din: Externe Afisari - 140
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante