Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Peroanele improvizate ale liniei 41, extrem de periculoase | A fost descoperită „gena nemuririi”. Oamenii nu ar fi chiar nemuritori, dar ar putea trăi câteva mii de ani | 28 de persoane internate in urma deratizarii din Timisoara, 12 copii | Primele informaţii despre firma care a făcut deratizarea în blocurile din Timişoara | Cât costă brazii de Crăciun în 2019?

Baradei preia conducerea revoluţiei egiptene. America cere tranziţie spre democraţie

Scris de :     2011-01-30 17:11

Revoltele din Egipt au un lider din momentul implicării directe a lui Mohamed El Baradei care a cerut demisia lui Hosni Mubarak şi a anunţat că mişcările de stradă nu vor înceta. Întrebată dacă SUA îl mai susţine pe actualul preşedinte Hosni Mubarak, secretarul de stat Hillary Clinton a răspuns: “Am făcut foarte clar faptul că ne dorim o tranziţie spre democraţie şi vrem să vedem genul de măsuri în această direcţie”. Poliţia şi-a refăcut apariţia pe străzile oraşelor egiptene într-o încercare de restabilire a autorităţii.Mohamed ElBaradei

El Baradei a preluat conducerea revoluţiei egiptene


UPDATE 22.55: Frăţia Musulmană şi alte mişcări egiptene de opoziţie au căzut de acord să-l însărcineze pe unul dintre liderii cheie ai opoziţiei, Mohamed ElBaradei, să negocieze cu regimul preşedintelui Hosni Mubarak, au precizat duminică surse din cadrul Frăţiei, relatează France Presse şi Reuters, citate de Agerpres.


Mohamed ElBaradei a declarat duminică în faţa miilor de protestatri adunaţi în centrul capitalei Cairo că revolta împotriva conducerii lui Hosni Mubarak “nu poate da înapoi” şi că Egiptul este “la începutul unei noi ere!, informează AFP şi Reuters.

“V-aţi recuperat drepturile şi ceea ce am început nu poate da înapoi”, a transmis el mulţimii care îl aclama şi care a răspuns strigând “Jos cu Mubarak”. “Avem o singură mare solicitare – sfârşitul regimului şi începutul unei noi ere, a unui nou Egipt”, a adăugat el.

“Mă înclin în faţa poporului egiptean în semn de respect. Vă cer răbdare, schimbarea va veni în următoarele câteva zile”, a mai spus ElBaradei.

El s-a alăturat duminică seara miilor de protestatari din Piaţa Tahrir (Libertăţii) din Cairo care cer pentru a şasea zi consecutiv plecarea preşedintelui Hosni Mubarak.

Coborât dintr-o maşină în apropierea pieţei înconjurate de tancuri desfăşurate pentru a controla accesul, laureatul Premiului Nobel pentru Pace s-a îndreptat cu greu spre centrul pieţei înconjurat de susţinători entuziaşti cărora le-a strâns mâna. Manifestanţii scandau “poporul vrea căderea preşedintelui” sau “ne sacrificăm sufletul şi sângele pentru patrie”.


Protestatarii au preluat controlul asupra centrului capitalei egiptene Cairo în a şasea zi de demonstraţii împotriva conducerii preşedintelui Hosni Mubarak, în timp ce poliţia, care a fost implicată în ultimele zile în confruntări violente cu manifestanţii, a dispărut în mare parte de pe străzi, relatează BBC, preluat de Agerpes.
cairo 4

foto: Agerpres
Armata egipteană a intensificat activităţile în Cairo, centrul capitalei Egiptului fiind survolat de avioane de vânătoare şi de un elicopter militar.

Cel puţin 150 de persoane şi-au pierdut viaţa şi circa 4.000 au fost rănite în protestele antiguvernamentale din Egipt, scriu agenţiile străine de presă.

Surse din cadrul serviciilor de securitate egiptene au confirmat faptul că zeci de cadavre au fost descoperite în apropierea unei închisori din Cairo, după confruntările din cursul nopţii între gardieni şi deţinuţii care au evadat.

Mişcările de opoziţie îl îndeamnă, într-un comunicat comun, pe Mohamed ElBaradei “să se implice în afacerile interne şi externe ale Egiptului şi să formeze un guvern temporar, dizolvând Parlamentul şi elaborând o nouă Constituţie pentru a permite organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale libere”.

Comunicatul este semnat de Mişcarea 6 Aprilie, de Mişcarea Khalid Said, de Adunarea Naţională pentru Schimbare şi de Mişcarea 25 Ianuarie.

Hosni Mubarak speră să formeze un guvern care să fie acceptat de demonstranţi, deşi este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla, notează BBC. El a numit un nou premier şi un nou vicepreşedinte, Omar Suleiman, şeful serviciului secret al armatei.

Suleiman nu este doar un agent secret, ci şi un experimentat negociator diplomatic, respectat în Occident. Mulţimea a strigat însă sloganuri şi împotriva sa.

„Mubarak, Mubarak, avionul te aşteaptă”

Dacă noul guvern nu va reuşi să pună capăt furiei de pe străzi, este greu de crezut că Mubarak mai poate rămâne la putere. La fel de greu de crezut este şi că Washingtonul, cu ai cărui bani Egiptul rămâne pe linia de plutire, va dori ca el să rămână la conducere.

Omar Suleiman, noul vicepreşedinte, i-a salvat o dată viaţa preşedintelui Mubarak într-o încercare de asasinat. A-l salva a doua oară s-ar putea dovedi a fi o problemă. Duminică dimineaţă au putut fi auzite sloganuri precum „Mubarak, Mubarak, avionul te aşteaptă”, trimitere la speranţele protestatarilor că preşedintele va demisiona şi va păsări ţara.

Numeroşi protestatari s-au urcat din nou pe tancuri şi pe maşinile blindate din jurul pieţei, militarii părând în relaţii amicale cu demonstranţii anti-Mubarak.

Duminica este ziua când se deschide săptămâna de lucru în Orientul Mijlociu, însă numeroase afaceri din capitală sunt închise. Accesul la internet se face în continuare cu întreruperi.

BBC relatează că deşi clădirile guvernamentale cheie sunt păzite puternic, se pare că există o lipsă de autoritate în largi zone din oraş. În întreaga capitală s-au format grupuri de cetăţeni înarmaţi pentru a combate la furturile şi dezordinea.
Alte stiri din: Externe Afisari - 10
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Fenomene meteo severe în România. Prognoza meteo pentru București Citeste