Acasa InternationalExterne Proteste Ucraina. Mai multe persoane arestate pentru tentativǎ de asalt a președinției

Proteste Ucraina. Mai multe persoane arestate pentru tentativǎ de asalt a președinției

scris de Laurentiu Banches
95 Afisari

Câteva mii de manifestanţi care susţin o apropiere între Ucraina şi Uniunea Europeană (UE) înconjurau ȋn dimineaţa de marți, 3 decembrie, sediul Parlamentului, la Kiev.

Proteste Ucraina. Mai multe persoane arestate pentru tentativǎ de asalt a președinției (foto:dw.de)

La Parlament urmează să fie examinată o moţiune de cenzură a Guvernului. Poliţia din Kiev a arestat nouă suspecţi şi a deschis 11 anchete penale pentru tentativă de luare cu asalt a administraţiei preşedintelui ucrainean, a anunţat marţi Ministerul ucrainean de Interne. Suspecţii, susţinători ai opoziţiei, sunt acuzaţi că au încercat duminică să ia cu asalt administraţia preşedintelui ucrainean şi au opus rezistenţă forţelor de ordine, informează Ministerul ucrainean pe pagina oficială de Facebook.

După două zile de la o manifestaţie considerată fără precedent de la „revoluţia portocalie” din 2004, peste 1.000 de persoane au petrecut noaptea în Piaţa Independenţei, reclamând o apropiere de UE şi plecare celor de la putere. Cele mai multe dintre ele, cărora li s-au alăturat mii de manifestanţi, s-au adunat marţi dimineaţa în jurul sediului Parlamentului, unde se aflau sute de reprezentanţi ai forţelor de ordine. Unii se îndreptau, de asemenea, către sediul Guvernului, cu scopul de a bloca accesul, aşa cum au procedat luni. Numeroşi manifestanţi purtau veste de culoarea roşie cu însemne ale partidului de opoziţie Udar al fostului campion mondial la box Vitali Kliciko.

Într-un gest de conciliere faţă de opoziţie, preşedintele Parlamentului Volodimir Rîbak, un apropiat al preşedintelui Viktor Ianukovici, a anunţat că va introduce pe ordinea de zi de marţi problema unui vot de încredere în Guvern, aşa cum solicită opoziţia. Aproximativ 100.000 de manifestanţi s-au reunit duminică la Kiev, iar alte zeci de mii în alte oraşe din ţară, pentru a protesta faţă de decizia lui Ianukovici de a nu semna un acord de asociere cu UE. Este vorba despre o mobilizare fără precedent de la „revoluţia portocalie” din 2004, care a îndepărtat regimul aflat la putere la vremea respectivă şi a adus la conducere prooccidentali.

Confruntările cu poliţia, duminică, s-au soldat cu numeroşi răniţi, inclusiv aproximativ 50 de jurnalişti şi aproximativ 100 de poliţişti. Preşedintele rus Vladimir Putin, care a jucat un rol decisiv în decizia Kievului de a nu a semna un acord cu UE, a denunţat luni manifestaţii în Ucraina „pregătite din exterior” şi care „seamănă mai degrabă unui progrom decât unei revoluţii”.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a renunţat săptămâna trecută la negocierile Ucrainei în vederea semnării unui acord de asociere cu UE. Această decizie a condus la organizarea unor manifestaţii proeuropene în mai multe oraşe din Ucraina. Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat luni că Guvernul deţine informaţii cu privire la un plan al manifestanţilor de a lua cu asalt sediul Parlamentului. Premierul a adăugat că poliţia a primit ordinul de a nu utiliza forţa împotriva manifestanţilor paşnici.

3 comentarii

Tache 03-12-2013 - 10:48

Rusofobii europeni suferă de depresie

Summit-ul de la Vilnius a scos în evidenţă o legitate interesantă: cu cât lucrurile stau mai prost în economia ţării, cu atât este mai evidentă rusofobia liderilor ei. Se creează impresia că liderul fiecărei ţări, care este strivită de criza economică şi DEMOGRAFICA, încearcă să compenseze incompetenţa sa politică cu ajutorul participării la proiecte politice îndreptate împotriva Rusiei.

Orientarea politică a summit-ului este subliniată şi de faptul cât de incomod a fost el pentru participanţii la discuţia privind aspectele economice ale asocierii cu UE. Preşedintele polonez a dat de înţeles lui Ianukovici că şi ţara sa a fost afectată de pierderea pieţelor fostei Uniuni Sovietice când a aderat la UE şi deci Ucraina nu are dreptul să ceară despăgubiri. Liderul polonez nu este sincer. În primul rând, Polonia a devenit membru al UE, pe când pentru Ucraina acest statut nu este prevăzut nici măcar într-un viitor îndepărtat. În al doilea rând, Polonia a primit de la UE aproximativ 100 de miliarde de euro pentru proiectele legate de dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii. Însă cel mai important este faptul că ţara, care furnizează vecinilor europeni bogaţi instalatori şi spălători de vase, în timp ce şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25%, nu are probabil dreptul moral să joace rolul unui mentor pentru Ucraina.

Preşedintele român, Traian Băsescu, a fost foarte dezamăgit de faptul că Ianukovici a venit la Vilnius pentru a se târgui. Probabil că Băsescu nu poate înţelege cum cineva poate să nu asculte Bruxellesul sau Washingtonul, deoarece el îndeplineşte fără obiecţii cerinţele stăpânilor săi occidentali şi ale reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI). Alegătorii români nu-i pot ierta nici până acum reducerea salariilor cu 25%, în schimb FMI îl consideră un „partener de încredere”.

Trebuie să acordăm o atenţie deosebită declaraţiei preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy. „Am spus în repetate rânduri că acţiunile Rusiei faţă de ţările Parteneriatului Estic nu corespund modului cum sunt edificate relaţiile internaţionale în secolul 21”, a declarat Herman Van Rompuy în timpul conferinţei de presă de la Vilnius. „UE va continua să insiste că orice acţiuni ale Rusiei menite să influenţeze alegerea ţărilor Parteneriatului Estic vor fi o încălcare a principiilor OSCE”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

Declaraţiile oficialilor europeni arată că UE nu are niciun fel de metode de influenţare a Rusiei. Deoarece Rusia este membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), UE nu poate institui sancţiuni economice împotriva Rusiei, iar Moscova ignoră pur şi simplu presiunea politică a rusofobilor europeni. Timp de 20 de ani, guru europeni ai economiei de piaţă au demonstrat Rusiei că cine are mai mulţi bani are şi drepturi mai multe, iar şantajul economic este elementul de bază al diplomaţiei moderne. Summit-ul de la Vilnius a demonstrat clar că „învăţăcelul” şi-a depăşit „profesorul”. Eşecul evident al Parteneriatului Estic a provocat o adevărată depresie în rândul rusofobilor europeni, însă în contextul politic actual ei nu merită nici un fel compasiune.

Valentin Mândrăşescu

pathfinder 03-12-2013 - 10:57

Bre, da’ di si nu pui si sursa, bre?
Adicatelea Vocea Rusiei, bre?
Si de se nu spui ca „Valentin Mândrăşescu” nu exista, bre?
Ca-i de fapt un KGB-ist de la Mascva, bre?
Cum esti si tu, bre?

UnUL 03-12-2013 - 11:16

Cred ca un roman (dar poate nu esti asa ceva!) trebuie sa aiba grave deficiente psihice sau o necunoastere totala a istoriei pentru a-i admira sau iubi pe rusi (Evident, nu ma refer aici la poporul rus, ci la imperialismul rus, care a ramas apropape acelasi de-a lungul timpului, fie ca Rusia era guvernata de ţari, de Stalin si de prim-secretarii care i-au urmat sau de Putin.). Tin sa-ti amintesc ca intreaga Europa occidentala (inclusiv Germania invinsa!) si-a revenit destul de rapid din punct de vedere economic dupa razboi DOAR datorita sumelor enorme de bani donate de americani prin planul Marshall. Asta in timp ce Rusia jefuia fara mila Romania si celelalte tari ocupate si instaurase aici regimuri comuniste totalitare si lagare de concentrare de tip stalinist, unde a disparut intreaga elita politica si intelectuala a acestor tari. Americanii au facut destule greseli de-a lungul istoriei, dar au o contributie majora in instaurarea democratiei in lume. Rusii nu au instaurat decat haos, teroare si dictatura.
IMPERIALISMUL RUS ESTE DEZGUSTATOR SI MULT MAI PERICULOS DECAT CEL AMERICAN. IN DECURSUL TIMPULUI EL A RUPT BUCATI DIN ROMANIA, NE-A „FERICIT” CU COMUNISMUL SI SE HRANESTE IN CONTINUARE CU TEROARE SI AMENINTARI. E TIMPUL SA LI SE DEA PESTE BOT ACESTOR TICALOSI.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult