Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Bolile românilor și criza din spitale | Cu ce riscuri se confruntă omenirea (raport oficial) | China a ajuns pe partea întunecată a Lunii (VIDEO) | Horoscop 2019. Bani, sănătate, dragoste, carieră | Incident între un avion militar rus şi unul american deasupra Mării Negre (video)

SIPRI: Cheltuielile mondiale de armament au scăzut în 2010

Scris de :     2011-04-12 12:25

Cheltuielile mondiale de armament au cunoscut în 2010 cea mai scăzută creştere anuală de numai 1,3% din 2001, ca urmare a unor constrângeri bugetare provocate de criza financiară, totalizând 1.630 de miliarde de dolari şi având în frunte în acest domeniu trei ţări – Statele Unite, China şi Marea Britanie, potrivit unui raport publicat luni de SIPRI.

Cheltuielile mondiale de armament au scăzut în 2010

(foto: worldwidehippies.com)

În medie între 2001 – data primului studiu al SIPRI în acest subiect – şi 2009, cheltuielile militare mondiale au crescut cu 5,1% anual, subliniază un raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm. Statele Unite au redus semnificativ investiţiile lor militare anul trecut, dar au rămas de departe ţara cu cele mai mari cheltuieli în acest domeniu. După ce au menţinut o creştere anuală medie de 7,4% între 2001 şi 2009, Statele Unite au mărit cheltuielile lor militare cu 2,8% în 2010 faţă de anul precedent, transmite Agerpres. În ceea ce priveşte valoarea, Washingtonul a cheltuit 19,6 miliarde de dolari în plus comparativ cu 2009, la o creştere mondială totală de 20,6 miliarde pentru aceeaşi perioadă. Ca ritm, regiunea lumii ce a mărit cel mai mult cheltuielile ei militare într-un an (+5,8% în 2010) este America de Sud, care a atins 63,3 miliarde de dolari datorită mai ales unei bune sănătăţi economice, potrivit SIPRI. În Europa, recesiunea economică a determinat guvernele să reducă cheltuielile lor militare cu 2,8% pentru întregul continent, în special în ţările cu economii vulnerabile din Europa Centrală şi de Est, precum şi în ţările în particular lovite de criză ca Grecia, precizează SIPRI. Creat în 1966, SIPRI este un institut internaţional independent cu sediul la Stockholm, finanţat în proporţie de 50% de statul suedez şi specializat în conflicte, armamente, control al armelor şi dezarmare.
Alte stiri din: Externe Afisari - 102
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante