Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Viitor sumbru - mai puțini și mai bătrâni | Testamentul politic al lui Corneliu Coposu | Iadul de la Institutul Marius Nasta (galerie foto) | Criza de pe piața muncii | Avertisment pentru toți românii care retrag bani de la bancomat

Siria: Cum plǎnuiește Bashar al-Assad sǎ striveascǎ rebeliunea

Scris de : B.L.     2013-08-05 10:36

Preşedintele sirian Bashar al-Assad şi-a exprimat duminică seara hotărârea de a zdrobi „cu o mână de fier” rebeliunea care încearcă de peste doi ani să-l înlăture de la putere.

Siria: Cum plǎnuiește Bashar al-Assad sǎ striveascǎ rebeliunea

„Nicio soluţie nu poate fi găsită cu terorismul, decât reprimându-l cu o mână de fier”, a declarat preşedintele Assad în cursul uneia dintre rarele sale alocuţiuni rostite la televiziunea publică. În discursul său, care a durat 45 de minute, şeful statului a încurajat forţele armate să continue să-i combată pe rebeli, calificaţi de regim drept terorişti. „Criza nu va fi rezolvată decât pe câmpurile de luptă”, a menționat șeful statului sirian.

Încurajat de două importante succese militare, Bashar al-Assad adresase deja joi un mesaj militarilor cu ocazia sărbătoririi armatei. „Dacă în Siria nu eram siguri de victorie, noi nu am fi avut capacitatea de a rezista şi nu am fi putut continua bătălia” după mai mult de doi ani de război, subliniase el, potrivit Agerpres. Totodatǎ, preşedintele a efectuat una din rarele sale deplasări în afara Damascului până la o fostă bază a rebelilor şi autorităţile au difuzat imagini în care îi saluta pe soldaţi.

Cu puţin timp înainte de intervenţia sa televizată de duminică, preşedintele Assad împărţise un ‘iftar’ (ritual musulman în timpul Ramadanului: masă luată la apusul soarelui, întrerupând postul din timpul zilei) cu personalităţi politice şi religioase ale Siriei, salutând poporul sirian care ‘s-a situat de partea armatei’, potrivit agenţiei SANA. În cursul alocuţiunii televizate, Assad a estimat că Coaliţia Naţională Siriană (opoziţia) a eşuat şi că nu are niciun rol de jucat în căutarea unei soluţii pentru a pune capăt conflictului care însângerează ţara de 28 de luni. Potrivit lui, ea ‘nu este fiabilă’ şi este ‘în solda a cel puţin unei ţări din Golf’.

Opoziţia siriană şi-a exprimat duminică disponibilitatea de a coopera la o ‘anchetă imparţială a crimelor de război’ comise în conflictul sirian, răspunzând astfel unui apel al lui Navi Pillay, Înalt comisar al ONU pentru drepturile omului. Pe de altă parte, cinci membri ai unei familii favorabile regimului au fost asasinaţi duminică de bărbaţi înarmaţi în nordul Damascului, a indicat Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDH).

În vestul ţării, o bătălie între rebeli şi forţele regimului a provocat moartea a cel puţin 30 de persoane din ambele tabere duminică, a mai anunţat OSDH, şi o maşină-capcană a explodat la un post de control al armatei în cartierul Boustane al-Dour, din sudul Damascului. Forţele regimului au continuat să bombardeze Barze (în nordul ţării) şi Jobar (est), a precizat OSDH, adăugând că în luptele din Jabal al-Akrad, provincia Lattakia, 12 rebeli şi 19 soldaţi au fost ucişi.
Alte stiri din: Externe Afisari - 247
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante