Acasa InternationalExterne Tupeu de moscali. Trupele de ocupaţie ruseşti se află legal în Transnistria

Tupeu de moscali. Trupele de ocupaţie ruseşti se află legal în Transnistria

scris de M.A.
472 Afisari

Tupeu de moscali. Ministrul adjunct de externe de la Moscova mârâie la reprezentanţii UE şi autorităţile de la Chişinău, afirmând că trupele de ocupaţie ruseşti se află legal pe teritoriul R Moldova.

Tupeu de moscali. Trupele de ocupaţie ruseşti se află legal în Transnistria

Tupeu de moscali. Trupele de ocupaţie ruseşti se află legal în Transnistria

Moscova consideră absolut legală prezenţa sa în Transnistria şi absolut inacceptabile orice încercări de „a arunca o umbră” asupra forţelor de menţinere a păcii din Transnistria, a declarat marţi ministrul adjunct rus de externe Grigori Karasin, într-un interviu acordat agenţiei de presă RIA Novosti. Ca mediator în procesul de reglementare politică a diferendului transnistrean, Rusia avertizează că orice încercare a părţilor implicate în conflict de a se absolvi de responsabilitate pentru respectarea prevederilor stipulate în „Acordul cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat” (21 iulie 1992) este foarte periculoasă în „actuala situaţie tensionată”, a afirmat Karasin, adăugând că, în cazul unor măsuri unilaterale, „situaţia va ajunge într-o fundătură”.

Moscova respinge pretenţiile Chişinăului cu privire la faptul că trupele ruse nu ar avea statut legal în Transnistria, a subliniat în continuare ministrul adjunct rus de externe, constatând o „preocuparea permanentă” a oficialilor moldoveni cu privire la faptul că trupele ruse „nu au un statut legal”. Unii oficiali chiar declară că ar fi vorba de o „ocupaţie” rusă, a mai spus Karasin, respingând categoric o astfel de abordare.

Karasin a răspuns în acest fel întrebării referitoare la informaţiile care circulă în mass-media din Republica Moldova şi Rusia cu privire la înăsprirea poziţiei Chişinăului în privinţa reglementării diferendului transnistrean. „Atacurile la adresa prezenţei militare a Rusiei pe teritoriul Republicii Moldova din partea unor oficiali moldoveni şi europeni sunt perimate şi incorecte”, a afirmat Karasin, comentând în legătură cu informaţiile din presă că un punct central al noului guvern al Republicii Moldova va fi retragerea trupelor ruse din Transnistria, transmite Agerpres.

Insistând asupra acestei întrebări, reporterul RIA Novosti a invocat un citat din presa de peste Prut: „Chiar şi un singur soldat rus cu un kalaşnikov în Transnistria încalcă prevederile Constituţiei” republicii.

„Această logică nu poate fi acceptată de noi şi contravine literei şi spiritului Tratatul de prietenie şi cooperare între Rusia şi Republica Moldova, încheiat în 2001 şi prelungit în 2011, precum şi atmosferei generale a relaţiilor de parteneriat între cele două ţări, care a devenit şi mai puternic în ultimii ani”, a afirmat diplomatul rus.

Atunci când se spune că „guvernul moldovean nu şi-a dat consimţământul necesar pentru desfăşurarea de trupe ruseşti ” în stânga Nistrului, se trece sub tăcere un punct important – problema nu a fost, pur şi simplu, pusă în acest plan, din simplul motiv că, în momentul în care Moldova şi-a dobândit statutul de stat suveran, trupele ruse se află acolo unde se află şi acum, a explicat Karasin.

În concluzie, Rusia speră că noul guvern al Republicii Moldova nu va insista asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria, a subliniat Karasin, reiterând că acuzaţiile privind lipsa de legalitate a prezenţei militare a Rusiei în stânga Nistrului sunt nefondate.

Ambele componente ale prezenţei militare ruse – un contingent de forţe de menţinere a păcii în zona de securitate, cu un mandat clar definit, şi un grup operaţional de trupe ruse pentru asigurarea pazei depozitelor de muniţii din localitatea Colbasna – sunt derivate din conflictul nerezolvat, a indicat ministrul adjunct rus de externe, subliniind că ambele părţii ale conflictului, inclusiv Republica Moldova, au partea lor de responsabilitate.

Potrivit lui Karasin, depozitele de muniţii, care sunt protejate de un mic grup de militari ruşi, nu pot fi evacuate în acest moment din regiune în condiţiile în care reglementarea politică a diferendului din Transnistria este practic blocată. Cauza acestei situaţii, a declarat diplomatul rus, este faptul că Republica Moldova şi-a înăsprit poziţia în privinţa rezolvării conflictului transnistrean şi respinge nu numai acordurile de acum 20 de ani, dar şi deciziile convenite după reluarea în septembrie 2011 a negocierilor în formatul „cinci plus doi” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE şi SUA, ca observatori)

4 comentarii

CONGO 19-06-2013 - 14:00

Cand Graham Bell a inventat telefonul avea deja trei apeluri tocmai din Transnistria, a declarat marţi ministrul adjunct rus de externe Grigori Karasin.

Acesta e adaugat : „Acuzaţiile privind lipsa de legalitate a prezenţei militare a Rusiei în stânga Nistrului sunt nefondate, soldatii rusi nu au primit si nici nu au dat bomboane fondante, deci aceste idei mincinoase sunt lipsite de adevar.”

pathfinder 19-06-2013 - 14:22

Transnistria la schimb cu Bucovina de Nord.
Si sa se spele pe cap cu ea ucrainenii.

Skanderbeg 20-06-2013 - 23:04

Aveti o mica problema, cand Moldova a devenit stat suveran trupe ruse se aflau si acolo unde nu se afla acum.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS