Acasa InternationalGeopolitica Dă UE, pe Rusia: Ungaria trădează din nou Europa civilizată

Dă UE, pe Rusia: Ungaria trădează din nou Europa civilizată

scris de M. BÂTCĂ
1.341 Afisari

Considerată de mulţi analişti un cal troian al Rusiei în NATO şi în UE, Ungaria trădează din nou Europa civilizată.

Da UE pe Rusia - Ungaria tradeaza din nou Europa civilizata

Da UE pe Rusia - Ungaria tradeaza din nou Europa civilizata

Încolţit de Uniunea Europeană, pentru deprapajele de la democraţie, regimul neo-fascist Viktor Orban se aruncă în braţele imperialismului rusesc al lui Vladimir Putin. Metoda nu este deloc nouă, având în vedere că Ungaria, de-a lungul istoriei, nu a putut supravieţui prea mult ca stat, decât ca vasal sau parte a unui imperiu.

Într-o perioadă dificilă pentru Uniunea Europeană, dar propice pentru diversificarea provenienţei resurselor energetice, autorităţile de la Budapesta fac ceea ce ştiu mai bine: se lasă cucerite de puterea care le gâdilă cel mai bine orgoliul. Deşi fac parte din UE, oficialii maghiari preferă, de data aceasta, Rusia.

Grupul energetic ungar MOL s-ar putea retrage din proiectul Nabucco deoarece „încă există numeroase incertitudini în jurul proiectul Nabucco care nu pot fi ignorate”. MOL apreciază că atât aprovizionarea cu gaze naturale, cât şi finanţarea sunt nesigure, iar compania s-a confruntat „cu o continuă creştere a costurilor realizării proiectului, deoarece încă este neclară valoarea finală a investiţiei”.

Semnalul a fost dat de premierul ungar, Viktor Orban, care, potrivit Agerpres, a susţinut luni, la Bruxelles că gazoductul South Stream, care va transporta gaze naturale din Rusia către statele din sudul Europei să treacă pe teritoriul Ungariei, el afirmând, în acelaşi timp, că proiectul Nabucco este în pericol. „Nabucco este într-o situaţie dificilă. Nu sunt un expert al detaliilor, dar ceea ce am văzut este că inclusiv compania ungară MOL abandonează acest proiect”, a afirmat Orban la o conferinţă desfăşurată la Centrul pentru Politici Europene din Bruxelles.

Viktor Orban: Dorim să menţinem legăturile cu ruşii

La rândul său, MOL anunţă că rămâne interesată de diversificarea aprovizionării cu energie dar, fiind o companie privată independentă, trebuie să le justifice acţionarilor investiţiile.

Viktor Orban a mai afirmat că Rusia este „tot mai activă” în impulsionarea gazoductului South Stream, a cărui construcţie va începe în luna decembrie. „Pentru Ungaria problema este foarte simplă: dorim un South Stream care să includă şi Ungaria pe traseul conductei sau un South Stream care să excludă teritoriul Ungariei?” s-a întrebat premierul maghiar. „Din diferite motive am dori să vedem South Stream pe teritoriul ungar”, a răspuns tot el. „Dorim să menţinem legăturile cu ruşii”, a adăugat Orban.

Nabucco vs South Stream

Proiectul Nabucco este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul va transporta gazele extrase din Asia Centrală şi va străbate Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Proiectul are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, care, în momentul de faţă, este dependentă de Rusia. Potrivit lui Reinhard Mitschek, directorul consorţiului, Nabucco Gas Pipeline International GmbH este aşteptat să ia o decizie finală de investiţie în cazul proiectului Nabucco la începutul lui 2013, urmând ca lucrările de construcţie să demareze la finele acelui an. Valoarea totală a proiectului Nabucco este estimată, în prezent, la 7,9 miliarde de euro.

Proiectul South Stream se realizează în scopul diversificării traseelor de livrare a gazului natural rusesc către consumatorii europeni. În al treilea trimestru al anului 2011 a fost finalizată documentaţia completă tehnico-economică a proiectului, care reuneşte documentaţia pentru tronsonul maritim şi pentru zonele care traversează teritoriul ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

După lungi negocieri, la 28 decembrie 2011 Turcia i-a dat Rusiei acordul final pentru construcţia South Stream prin apele sale teritoriale, ridicând ultima piedică în calea acestui proiect. După aceasta, la 30 decembrie, Putin i-a solicitat conducerii Gazprom să accelereze noul proiect, începând construcţia nu din 2013, ci din 2012, precizează Nezavisimaia Gazeta, citat de Agerpres. Gazprom a elaborat rapid un nou grafic de construcţie. În primul rând, s-a decis construcţia South Stream într-o variantă maximă, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an. Darea în exploatare în primă etapă este planificată pentru sfârşitul lui 2015, iar la capacitate deplină – în 2018.

Acţionarii gazoductului South Stream au fixat detaliile proiectului: inţial, va fi construit tronsonul de nord al părţii terestre a gazoductului, până în Austria, şi abia apoi ramura sudică spre Italia, a precizat vineri preşedintele companiei italiene Eni, Paolo Scaroni. Autorităţile ruse sunt gata să înceapă construcţia, cu devansarea graficului, deja în 2012. Cu toate acestea, analiştii atenţionează că recuperarea investiţiilor se află sub un mare semn de întrebare, cu atât mai mult cu cât devizul ar putea creşte în mod semnificativ şi depăşi 30 de miliarde de euro.

6 comentarii

Salut 24-04-2012 - 16:39

He,he he, povestea cu Nabucco si South Stream e mai complicata si nu prea are nimic de-a face cu ce spune Batca mai sus: „….Ungaria trădează din nou Europa civilizată”
Cautati pe Google „nabucco pipeline” si cititi mai mult. Veti intelege simplu ca diferenta intre Nabucco si South Stream e ca diferenta dintre un vis si un proiect concret. In aceste conditii, MOL face ceea ce trebuie sa faca vis-a-vis de responsabilitatea ei fata de actionari. PUNCTUM. Restul articolului … isteria obisnuita a lui Batca.

Ciu Huhu 25-04-2012 - 08:47

In poza doi dictatori isi dau miinile insingerate!

Florea 25-04-2012 - 09:25

La urma urmei ,Orban promoveaza interesele tarii sale . Asa ar trebui sa faca orice conducator, lasind la o parte alte consideratiuni :raison d’etat

gogu 25-04-2012 - 09:55

Da, cu strategie, cu diplomatie, este important sa contribui pe termen lung la binele natiunii, in concluzie consider ca nu este o tradare – veti vedea.

adrian75 28-04-2012 - 13:07

Aici nu e vorba de tradare- chiar ca mai degraba de patriotism: trebuie facut in primul rand ce e bine pentru tara respectiva, nu ce e de asteptat!daca e mai avantajos sa faci o afacere cu rusia decat cu UE, care-i problema?Numai noi facem tot ce ni se cere fara sa avem in vedere binele natiunii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult