Acasa InternationalGeopolitica Federalizare să fie, dar să ştim şi noi. UE va sfârşi ca URSS?

Federalizare să fie, dar să ştim şi noi. UE va sfârşi ca URSS?

scris de Alin Burtescu
565 Afisari

Pare greu de crezut, dar situaţia actuala din Uniunea Europeană seamănă izbitor cu cea a Uniunii Sovietice din anii ’80. Şi totuşi, analiza făcută de către François Heisbourg, consilier special al Fundaţiei pentru Cercetare Strategică de la Paris, îndeamnă către ceea ce mulţi numesc “federalizarea UE”. Miliardarul George Soros îndemna nu demult ca statele din zona euro să aibă un minister de finanţe comun.

François Heisbourg

“La fel ca în URSS-ul lui Gorbaciov, fiecare iniţiativă europeană de rezolvare a contradicţiilor sistemului vine prea târziu: planurile de salvare <<decisive>> se succed la fel ca glasnost şi perestroika”, spune Heisbourg, care continua: “În ambele cazuri, asistăm la o pierdere a vitalităţii economice, cu aceeaşi erodare a creşterii, în pofida diferenţelor dintre sistemele economice respective. Se constată mai ales o dificultate de gestionare a contradicţiilor inerente diferitelor proiecte ideologice şi politice. În cazul UE, ideologia aflată la baza ei, aceea <<să nu se mai repete niciodată>>, moştenită de la cele două războaie mondiale, va mobiliza din ce în ce mai puţin viitoarele generaţii: cum să creezi în acel <<să trăim împreună>> pe baza unui sentiment de teamă nu faţă de ceilalţi ci faţă de sine?”.

UE se confruntă cu un paradox, potrivit lui consilierului: constatarea că euro nu poate fi salvat fără instituţii federale şi respingerea soluţiilor federale de către lideri şi cetăţeni. “Existenţa Uniunii este ameninţată dacă euro dispare: această afirmaţie, lansată în toamna lui 2010 de Van Rompuy şi Merkel şi reluată de Sarkozy, este exactă (…) Fără euro, piaţa unică nu va rezista mult timp şi nici libertatea de circulaţie”, afirmă Heisbourg. Pe de altă parte, orice breşă în Uniunea Europeana este considerată a fi fatală, iar fiecare stat va trebui vorbească doar “limba euro”.

“Salvarea euro prin crearea unei eurozone federale ar genera alte provocări strategice. Cum să concepi o politică europeană de securitate şi de apărare dacă Regatul Unit ar fi în afara jocului, iar opiniile majorităţii partenerilor noştri europeni sunt mai puţin ambiţioase decât cele ale ţării noastre? Cum să se evite ca ţările din Europa centrală să nu aibă din nou soarta de zonă-tampon între Europa occidentală şi Rusia? Dacă salvăm euro, vom avea şansa să construim o Uniune nouă’, conchide François Heisbourg.

3 comentarii

urbos 11-11-2011 - 20:51

Normal ca seamana cu URSS, popoarele Europei sint asuprite, tinute cu forta, sta…cine dracu? sta unii cu tancurile peste ele, si daca unu misca in front, toti ailalti vin peste razvratit, in fara de Ceausescu, normal.

Artileria grea 11-11-2011 - 21:20

Oups, a aparut artileria grea. Institutul kk-mk arata pisica europenilor: uite ce veti pati daca nu faceti cum zicem noi, ajungeti ca URSS.

Ce conteaza ca institutul asta ca si altele – de fapt cam TOATE – nu au fost in stare sa prezica nimic, nici criza mondiala nici altele mai mici? Spre exemplu, geostrategul François Heisbourg, declara despre Irak in 2002: „les armes biologiques et chimiques existent bel et bien” (armele chimice si biologice pur si simplu exista -traducere aprox.)
Nu conteaza, nu-i asa? Important e sa se sperie gugustiucul.
Ce conteaza ca fostul URSS poate fi suspectat de multe racile, dar nu de viteza de reactie redusa, caracteristica mai degraba a democratiei? Important e ca gugustiucul sa se teama si sa nu mai miste in front.

pathfinder 12-11-2011 - 17:04

Comparatie aiurita.
In URSS nu misca nici musca.
Din UE iese cine vrea. Daca vrea…

Orcum, se pare ca KGB-ul s-a activat.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS