Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Praful radioactiv de la Cernobîl este încă o problemă serioasă | Pentagonul aduce drone militare MQ-9 Reaper în România | Raport oficial: Încălzirea globală va devasta omenirea până în 2050 | Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare | Marea familie FRFK

Hiroshima comemorează 73 de ani de la atacul nuclear

Scris de :     2018-08-06 12:47

Ascensiunea naţionalismului egocentric şi modernizarea arsenalelor atomice riscă să reaprindă tensiunile din timpul Războiului Rece, a declarat Kazumi Matsui, primarul oraşului Hiroshima, cu ocazia comemorării a 73 de ani de la atacul nuclear american de la finalul celui de-al II-lea Război Mondial.

“Dacă familia umană uită istoria sau încetează să o confrunte, am putea comite din nou o eroare teribilă”, a spus Matsui, care a lansat un nou apel la o lume fără arme nucleare, cu ocazia unei ceremonii comemorative care a avut loc luni la Hiroshima, informează site-ul publicaţiei Japan Times. “Eforturile de eliminarea a armelor nucelare trebuie să continue”, a adăugat primarul.

“Anumite ţări proclamă în mod flagrant un naţionalism egocentric şi îşi modernizează arsenalele nucleare, reaprinzând tensiunile care s-au diminuat după sfârşitul Războiului Rece, a mai declarat oficialul nipon, în contextul în care preşedintele SUA, Donald Trump, a promis că va moderniza şi reconstrui arsenalul atomic al SUA.

În ianuarie 2018, cu ocazia primului său Discurs privind Starea Uniunii, preşedintele Trump afirma că “(SUA) trebuie să ne modernizăm şi să reconstruim arsenalul nuclear. Sperăm să nu îl folosim niciodată, dar să îl facem atât de puternic încât să descurajeze orice act de agresiune din partea oricui. Poate că într-o zi va fi un moment magic în care ţările lumii se vor aduna împreună pentru a elimina armele nucleare. Din păcate, nu am ajuns în acel moment”. Matsui şi-a exprimat şi speranţa că detensionarea situaţiei în Peninsula Coreea va contribui la denuclearizarea regiunii şi a lansat un apel către liderii din întreaga lume să negocieze un tratat internaţional pentru interzicerea armelor atomice.

În cursul ceremoniei din Parcul Memorial al Păcii a fost ţinut un moment de reculegere la ora locală 08.15, exact în momentul în care în urmă cu 73 de ani deasupra oraşului Hiroshima a explodat o bomba atomică americană, poreclită “Little Boy”. La ceremonia comemorativă din acest an au participat reprezentanţi din 85 de state, inclusiv din ţări care posedă arsenale nucleare, precum Rusia, Marea Britanie, Franţa şi SUA. China nu a trimis un reprezentant.

Aproximativ 140.000 de persoane au fost ucise în urma atacului nuclear american efectuat la Hiroshima pe 6 august 1945. Trei zile mai târziu, alte circa 90.000 de persoane au murit în urma lansării unei noi bombe atomice, la Nagasaki. Japonia a capitulat pe 15 august 1945.
Alte stiri din: Geopolitica Afisari - 82
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante