Acasa InternationalGeopolitica Un război cu Iranul ar costa Israelul 42 miliarde de dolari

Un război cu Iranul ar costa Israelul 42 miliarde de dolari

scris de D.S.S.
305 Afisari

Economia israeliană ar suferi pagube de până la 167 miliarde shekeli (42 miliarde de dolari) în cazul în care Israelul ar ataca Iranul din cauza programului nuclear al Teheranului, a estimat marţi firma de cercetare BDI-Coface, transmite Reuters.

Pagubele economice directe ar urma să se ridice la 47 miliarde de shekeli, echivalentul a 5,4% din Produsul Intern Brut al Israelului în 2011, susţine BDI-Coface. Pagubele indirecte ar urma să se ridice la 24 miliarde shekeli pe an în următorii trei-cinci ani ca urmarea colapsului activităţilor.

BDI-Coface subliniază că cele 32 de zile de război cu Libanul în 2006 au provocat reducerea cu 0,5% a ritmului de creştere economică al Israelului. În plus, distrugerile provocate proprietăţilor civile şi infrastructurii au costat economia alte 1,3 procente din PIB.  ‘În situaţia unui război de o amploare, durată şi pagube similare este posibil să ne aşteptăm la pagube de 167 miliarde de shekeli‘, a aunţat BDI-Coface.

Războiul cu Libanul a afectat în principal în zona de nord a Israelului, care asigură doar 20% din producţia ţării. ‘Este rezonabil să presupunem că în cazul unui război va fi implicat şi centrul ţării, care este responsabil pentru 70% din activitatea economică a Israelului’, a avertizat BDI, adăugând că, în 2011, Produsul Intern Brut al Israelului s-a ridicat la 870 miliarde shekeli.

Luna aceasta guvernatorul Băncii centrale a Israelului, Stanley Fischer, a avertizat şi el că un eventual război cu Iranul va declanşa o criză economică. În schimb, retorica unor politicieni israelieni privind un posibil atac al Israelului asupra facilităţilor nucleare ale Iranului înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie s-a amplificat în ultima lună.  Potrivit unui sondaj efectuat recent în statul evreu, mai mult de 60% dintre israelieni se opun unui atac împotriva Iranului fără sprijinul SUA, şi doar 27 la sută susţin o astfel de mişcare.

Citeste  Netanyahu a decis data atacării Iranului

11 comentarii

Ereticu1 21-08-2012 - 18:20

5.4% din PIB daca are loc un razboi in care ovreii ataca si Iranul incaseaza. Dar daca vine si replica, si se trezesc ovreii invadati? Nu cumva sare procentul la 100% ?

tomi 21-08-2012 - 22:47

Eradicatul 1,2,3.. mă bucur că nu am greşit în calificarea ta din primele tale apariţii, eşti un idiot legionar posedat în mod isteric de ura antievreiasca, intri în grupa derbedeilor urbos, digital însă eşti mult mai primitiv şi secat de informaţii decât ei.Poate cu multă bunavoinţă poti da mâna cu ciu ciu nebunu. Iar în privinţa invadarii Israelului, nu ne purta tu de grije,nu va mai fi cine sa ne invadeze- la cel mult 24 de ore de la începutul unui presepus-teoretic conflict cu lumea islamică. Un razboi cu arabii în cazul în care ar fi de mare anvergură nici 30 nici 20 şi nici 10 zile n-ar putea să dureze. Aşa cum vreau să te liniştesc în 24 de ore nu ar mai exista islam pe glob. Lumea scapată de coşmarul coranului satanic al arabilor va putea să răsufle uşurată,ce n-au terminat cruciaţii în 1400 vom finaliza noi.
cu respect toma

Liviu 21-08-2012 - 23:13

D-le Toma nu este chiar asa … Civilizatia araba a lasat foarte multe omenirii si nu cred ca asta este rezolvarea. Pe de alta parte chiar nu pot sa inteleg cum de puteti sa traiti acolo intr-o stare permanenta de veghe si teroare ?! Niciun zid nu va poate separa de ceea ce se intampl acolo … Nicio bomba nu va poate asigura linistea fireasca. Daca doriti sa mai traiti acolo linistiti vreodata atunci va trebui sa faceti foarte multe concesii si nu sa va umflati muschii absolut inutil si nefiresc ! Cu tiate armele de care dispuneti nu veti avea niciodata liniste acolo !!! Cand veti intelege treaba asta atunci va fi inceputul cu adevarat … Pana atunci nu sunteti decat intr-o stare perpetua de incertitudine si stres care se va propaga catre toate generatiilke care va vor urma si care nu are cum sa va aduca nimic bine.

tomi 22-08-2012 - 00:41

Liviu,cind vei avea ocazia iti recomand sincer si fara nici o rea vointa sa faci o excursie in Israel, ca sa vezi cit de „incordat ” traim. Daca eu iti descriu,domnule Liviu citeva specificari din viata cotidiana de la noi, nu suna bine.Cauta pe cineva din cei cam 300.000 de muncitori romani care au lucrat ani de zile in Israel si au cistigat bani buni,in timpurile cind portile tarilor Europene va erau inchise, Israelul a fost singura tara care a acordat vize de lucru la sute de mii de romani. Nu traim cu nimic mai rau sau diferit decit francezul in Franta, italianul in Italia.Nu vreau sa compar nivelul de trai cu Germania Austria sau USA,ca unul care a cam vizitat destul de multe tari din lume stiu cu cine ne putem compara si cu cine nu. Venitul national este imens. Citeste ce scrie in articolul de mai sus,: == a avertizat BDI, adăugând că, în 2011, Produsul Intern Brut al Israelului s-a ridicat la 870 miliarde shekeli.==. Asta vine in jur de 300 de miliarde de dolari.Ce crezi cei 7 milioane de israelieni pot sa traiasca din banii acestia?Salarul meu este in jurul lui 17000-19000 sekeli adica imparte la 4 si vezi cit vine in dolari. Nu este un salar imens, sint in categoria de salarizare al inginerilor cu categorie maxima de salarizare,in domeniul proiectarilor mecanice. In ceea ce priveste” tensiunea” in care traim pot sa-ti spun ca poti sa te plimbi seara sau noaptea pe strazi mult mai sigur decit in Bucuresti. Ies cu sotia si flacaul cel mai mic care acum a terminat armata si facem saptaminal cite o mica excursie prin tara,in locurile turistice.Tara este innabusita de turisti occidentali care ne vizitaza tara, aeroportul international este deja insuficient cu toate ca este cel mai mare aeroport din Orientul Apropiat,si poate printre primele ca marime din lume,la fiecare 5 minute aterizeaza si decoleaza cite un avion.Vino si vezi cu ochii tai cit traim de „tensionat”. Lasa legendele propagate de neofascisti si de gruparile legionare,sint doar reclama murdara.

Liviu 22-08-2012 - 20:30

Eu nu am facut nicio referire la bani sau la venituri pentru simplul motiv ca nu am acest scop in viata ! Simplul fapt ca probabil absolut toata mass-media de la d-tra vorbeste de razboi in continuu (nu conteaza cu cine: cu palestinienii, ci sirienii, cu egiptenii, cu iranienii, cu ansolut toti din jurul d-tra !!!), oamenii implicati sunt fara indoiala intr-o continua alerta, patrulele acelea care incep de la aeroport si care sunt in permanenta pe strazi sunt acum probabil si mai vizibile, toata acea atmosfera nu are cum sa va faca bine !!! Eu va inteleg ca va aparati bunurile pentru care ati muncit, va aparati familiile ca acolo v-ati nascut, insa trebuie la un moment dat sa faceti concesiile necesare ca acel stat orice ati spune si ati face si ati facut, este totusi un stat creat acolo in mod fortat. Nu veti avea liniste, va veti incrancena si mai tare si nimic bun nu va iesi niciodata … Spuneti sincer, va amintiti cand intr-o zi la televizor nu s-a pronuntat deloc cuvantul RAZBOI ?!

BULA 22-08-2012 - 20:35

Mai Tomi, ma bucur ca iti place atat de mult acolo si sper ca si restul evreilor (era sa zic khazarilor) sa gandeasca la fel ca tine si sa ramaneti acolo, sa nu navaliti peste noi.

Ereticu1 22-08-2012 - 00:06

D-le Tomi, va propun un targ: domniile voastre eradicati islamul de pe glob in 24 de ore iar eu promit sa nu ma ingrijorez din cauza radiatiilor care vor devasta intreaga zona. Deal?

tomi 22-08-2012 - 00:13

Perfect !

Ciu Hu 21-08-2012 - 22:05

Nu ar costa Israelul 42 miliarde de dolari, ar costa lumea acesti bani, pentru ca evreii fura de sting in intreaga lume!!!!!!

tomi 21-08-2012 - 22:51

Dupa terminarea razboiului vom dona lumii inca vreo 10 miliarde de dolari sa bea si sa sarbatoreasca in cinstea victoriei noastre asupra islamului,si al eradicarii celei mai satanice religii din lume,cea a coranului.

DXN 22-08-2012 - 00:29

Eu o sa beau cand dobre, batca si dragomir vor fi la inchisoare!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult