Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Raport oficial: Încălzirea globală va devasta omenirea până în 2050 | Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare | Marea familie FRFK | 5 motive pentru care rujurile mate sunt cele mai indicate pentru plaja | Mediul de afaceri începe să se rarefieze. Tu cu cine faci business?

Topul conspiraţiilor

Scris de : Marin NEACŞU     2011-01-13 13:17

Chiar simpla rostire a cuvântului conspiraţie într-o conversaţie oarecare, poate face ca interlocutorul  să se uite chiorâş sau să se retragă politicos din discuţie, căutând pe altcineva care să nu-l bage într-o discuţie cu teorii despre cum Elvis, Kenendy sau Bigfoot  sunt păstraţi prin criogenie pentru alte vremuri. Şi totuşi conspiraţiile există.

Top conspiratiiDe la planurile unor mari companii producătoare care îşi impun sau negociază preţurile de piaţă pentru reducerea sau eliminarea concurenţei, până la  orice act criminal în care sunt implicate mai mult de o persoană, toate pot fi considerate conspiraţii.Unii teoreticieni sau fani ai conspiraţiilor consideră că evenimentele din zilele noastre, actuala criză mondială sunt  urmarea unei astfel de conspiraţii. Unele din teorii au ceva sâmbure de adevăr în ele, altele sunt simple supoziţii, dar asta nu face ca cei care le susţin sau combat să renunţe la ideile lor.  Fiecare va susţine în continuare ceea ce crede el. Iată acuma şi un clasament al acestor teorii, clasament întocmit de Benjamin Radford şi publicat de Live Science.

10. Lobby-ul farmaceutic

Aproape toţi, (mai puţin cei ce investesc în ea) urăsc industria farmaceutică. Medicamentele costă prea mult, profitul companiilor de profil este obscen de mare şi în plus aproape în fiecare lună medicamentele care păreau sigure, sunt interzise după ce încep să moară pacienţii care le luau. Nu este de mirare că industria farmaceutică este privită cu suspiciune. Dar unii susţinători ai medicinei complementare sau tradiţionaliste  susţin că marile companii farmaceutice au tot interesul să menţină omenirea în stare bolnavă, deci dependentă de medicamente. De exemplu Kevin Trudeau, autorul best-seller-ului “Natural Cures They Don’t Want You To Know About” susţine că o seamă de informaţii medicale sunt ţinute sub tăcere printr-o înţelegere între medici şi industria farmaceutică. Actriţa Jerry Mc Carthy a  apărut recent într-o emisiune a celebrului Larry King acuzând doctorii şi industria farmaceutică de păstrarea secretului vizavi de legătura dintre vaccinurile copilăriei şi autism.

9. Cultele satanice

Culte satanice În anii 80 şi începutul anilor 90, cazurile de abuz asupra copiilor  au  îngrozit America.  Copii îi acuzau pe adulţi de  răpiri, tortură şi abuz iar media prezenta istorisiri senzaţionale. Deseori acuzaţiile mergeau până la Satanism. Vârful de lance l-a constituit emisiunea  NBC a lui Geraldo Rivera  “Devil Worship: Exposing Satan’s Underground,” o emisiune care a început pe 28 Octombrie 1998. Rivera s-a bazat pe declaraţiile unor aşa zişi “experţi în Satanism” pentru a induce ideea unor crime  cu scop exclusiv satanic. Rivera a susţinut ideea existenţei unei conspiraţii satanice care ucidea copii în ritualuri groaznice. În 1992, un agent  FBI, Kenneth Lanning afirma că zvonurile privind satanismul şi răspândirea sa  nu se bazează pe nimic concret. Atunci cine a fost interesat să răspândească astfel de zvonuri, confirmate de unele omoruri de-a dreptul înfricoşătoare?


8. Protocoalele înţelepţilor din Zion

Protocoalele inteleptilor din Zion Protocoalele înţelepţilor din Zion este o carte “măsluită” care îşi propunea să scoată la iveală conspiraţia evreiască de stăpânire a lumii. A apărut prima oară în Rusia în anul 1905 şi dezvăluia cum creştinismul, finanţele şi sănătatea  lumii sunt sub controlul unui mic grup de evrei foarte puternici. Ideea că există o conspiraţie evreiască nu era noua, şi a fost preluată de o serie de oameni de seamă  printre care Henry Ford şi Mel Gibson. În 1920, Henry Ford a plătit şi răspândit o jumătate de milion de copii după această carte iar în 1930 acesta carte a fost folosită ca justificare pentru genocidul împotriva evreilor. De fapt, Hitler pomenea de acesta carte în cartea sa Mein Kampf. Deşi cartea a fost desfiinţată şi blamată, este totuşi o carte care încă se tipăreşte şi răspândeşte .

7.Accidentul Roswell

Accidentul RoswellExistă un lucru asupra căruia atât cei ce cred în teoria conspiraţiei cât şi scepticii cad de acord : ceva s-a prăbuşit într-o zonă de lângă Roswell, New Mexico în 1947. Guvernul a spus la început că era o farfurie zburătoare, apoi şi-a retras declaraţia afirmând că a fost de fapt un balon meteorologic special. Şi totuşi evidenţele par să arate că nu a fost nici una nici alta ci un aparat militar ultrasecret care se experimenta în cadrul unui proiect numit “Mogulul”. Probele prelevate la prima ajungere în zonă par să confirme teoria proiectului, ca şi fotografiile apărute mai târziu. Aspectul cu trupurile unor extratereştri a apărut ceva mai târziu şi nimeni nu a luat în considerare ipoteza extraterestră decât câteva zeci de ani după eveniment când a apărut o carte cu acest subiect. S-a muşamalizat cu adevărat ceva acolo, dar ce anume ?

6.Asasinarea lui JF Kennedy

Asasinarea lui JF Kennedy J.F.Kennedy a fost asasinat în 1953 în Dallas. Cine l-a ucis ? Cei mai mulţi, dacă nu toţi teoreticienii conspiraţiei acceptă faptul  că Lee Harvey  Oswald  a tras asupra lui  Kennedy dintr-un depozit de cărţi. În spatele acestui fapt de necontestat se întind o serie de teorii ale conspiraţiei care au dus la apariţia  a nenumărate  speculaţii şi o grămadă de cărţi, articole sau filme. A mai fost un alt asasin ascuns în spatele unei moviliţe ?Şi dacă Oswald a tras  singur, cine i-a dat ordin ? Crima organizată, anticastriştii? Vre-un soţ gelos? Deşi comisia de anchetă Warren a concluzionat că Oswald a acţionat singur, în 1979  The House Select Committee on Assassinations a sugerat că de fapt a fost vorba de o conspiraţie şi că e mai mult decât probabil că au fost mai mulţi trăgători. Într-un caz atât de complex şi senzaţional, teoria conspiraţiilor va avea viaţă lungă.

5. Moartea lui Paul Mc Cartney

Moartea lui Paul Mc KartneyDupă unele poveşti şi teorii ale conspiraţiei, -mai puţin cunoscute la noi-care au circulat spre  sfârşitul anilor 60, chitaristul trupei Beatles, Paul Mc Cartney ar fi murit în 1966. Membrii trupei, alături de managerul trupei şi alţii, au decis sa ascundă acest lucru şi au căutat pe cineva care să semene cu el la chip şi voce. Ei bine, printr-un ciudat mod s-a întâmplat cam aşa : pe de o parte, trupa şi managerul au făcut eforturi considerabile pentru păstrarea secretului faţă de presă şi fani, iar pe de altă parte au dorit ca fanii într-un fel să afle fie şi indirect acest lucru, incluzând anumite indicii subtile pe coperta albumului şi în muzica  de pe albumul Abbey Road. De exemplu pe coperta albumului se văd cei 4 Beatlesi travesand strada pe zebră dar numai Paul este desculţ şi în contratimp cu ceilalţi .Asta poate însemna ceva nu ? În ciuda negării de către  membrii trupei, fanii nu au putut să lase lucrurile aşa şi au încercat împreună să caute şi alte indicii.

4.Păcăleala aselenizării În 1978, filmul Capricorn1   arata cum se poate “fabrica” o aselenizare pe Luna. Deşi un film mediocru, a fost o   idee interesantă, care a dăinuit decenii întregi. În 2001, Fox Television a prezentat un program” Teoria Conspiraţiei: am aselenizat  sau nu ?” care a aprofundat multe discrepanţe între versiunea oficiala a aselenizării şi fotografiile luate  la faţa   locului. Unele site-uri, precum Bad Astronomy.com. are pagini întregi de argumente de contrazicere punct cu punct  a celor afirmate de Fox Television. Acum, chiar dacă există  anumite semne de îndoială   vizavi de aselenizarea  lui Apollo 11 în  1969, trebuie totuşi  să se aibe în  vedere  reuşita celorlalte de după. Şi mai   este şi problema  kilogramelor de mostre de rocă   ce au fost  aduse,  care s-a dovedit în urma   verificărilor a fi   de origine extraterestră . În 2001, când Bart Sibrel, un adept al teoriei conspiraţiei, l-a învinuit în direct pe astronautul Buzz Adrian că este un laş şi un mincinos, bătrânul de 72 de ani  i-a articulat un pumn în falcă celui ce l-a jignit.

3.Propaganda publicitară subliminală

Vi s-a întâmplat să priviţi un film şi să va vină chef să mâncaţi sau să staţi pe fotoliu privind la televizor şi să simţiţi nevoia irezistibilă  să va cumpăraţi o nouă maşină? Dacă da, vă aflaţi în faţa unui mesaj subliminal făcut prin publicitate  conform teoriei conspiraţiei.Susţinătorii ideii sunt Wilson Brian autor al cărţii “ Seducţia subliminala” şi Vance Packard autor al cărţii  “Manipulatori mascaţi”, amândoi pretinzând că mesajele subliminale, ascunse, sunt foarte  agresive şi dăunătoare. Deşi cărţile au declanşat mari luări de poziţie şi semnale de alarmă publice şi chiar o audiere în cadrul Comisiei Federale pentru  Comunicaţii, multe din cărţile depre acest subiect au fost apoi discreditate şi multe studii au arătat falsitatea acestei idei. În anii 80, două formaţii de  muzică rock şi heavy,  Styx şi Judas Priest, au fost considerate  responsabile pentru unele cazuri de sinucidere datorită mesajelor subliminale, dar audierile nu au putut dovedi nimic.Procesarea mentală subliminală  există,  este un lucru cert, dar simplul fapt că o anumită persoană primeşte ceva , un mesaj sau un clip publicitar are un efect foarte mic asupra sa. Nu există nici un avantaj inerent al mesajelor sau publicităţii subliminale faţă de publicitatea normală, nu poţi vedea mai mult într-un clip fulger decât într-o expunere de 20 de secunde. Asta susţin adversarii acestei teorii. Să nu uităm dacă tot vorbim de mesajul subliminal de mesajul transmis de formaţia Beatles prin melodia Lucy în the Sky with Diamonds, trimiţând subliminal la LSD un drog foarte la modă în acele vremuri.

2.Moartea Prinţesei Diana

În câteva ore de la moartea prinţesei Diana, pe data de 31 August 1997, într-un tunel din Paris, au şi început teoriile conspiraţiilor. Ca şi în cazul lui Kennedy, ideea că o persoană publică atât de cunoscută şi iubită ar putea fi ucisă a căzut ca un şoc. În cazul Dianei se spunea că  fetele regale mor de bătrâneţe, intrigi de curte,  indigestie, nu ucise   de şoferi beţi. Faţă de alte teorii ale conspiraţiei, aceasta  are un nume milionar care o promovează, domnul Mohamed Al – Fayed tatăl lui Dodi Al-Fayed care a fost usis odată cu Diana. Mohamed  Al-Fayed  susţine ca  “accidentul” este opera serviciilor secrete britanice, la ordinul familiei regale britanice. Deşi s-a deschis o anchetă  la cererea lui   Mohamed Al Fayed,  a concluzionat că  accidentul a fost făcut din cauza  faptului ca  şoferul băut a pierdut controlul volanului fiind tracasat de paparazzi pe motocicletă.

1. Atentatul din 11 Septembrie

11 septembrieDovezile referitoare la teoria conspiraţiei  sunt covărşitoare în ceea ce priveşte atentatul din 11 Septembrie 2001.Nu am nici o îndoială. O privire atentă arată clar că a fost o acţiune minuţios pregatită şi executată. Întrebarea este cine au fost cei care au executat-o? Osama Bin Laden şi   saudiţii au fost  o parte din conspiratori, dar ce se poate spune despre Bush şi  Dick Cheney ? Au fost consilierii preşedintelui, Paul Wolfowitz, Donald Rumsfeld, părtaşi la conspiraţie sau  doar au înlesnit-o lăsând-o să se producă ? Spus  direct, a fost o treaba internă ? Susţinătorii teoriei conspiraţiei spun că da şi se sprijină  pe un şir  de neconcordanţe  în versiunea  oficială a atacului. Multe dintre cerinţele tehnice ale conspiraţiei au fost  demascate de către revista  Popular Mechanics iar altele  contrazise de logică. Dacă  unul dintre avioanele deturnate nu a intrat  Pentagon, aşa cum se susţine , atunci unde este zborul 77 şi pasagerii săi ?  În  Hangar 18, împreună  cu extratereştrii capturaţi la Roswell? În multe teorii ale conspiraţiilor,  incompetenţa birocratică este deseori  una din cauzele reuşitei conspiraţiei. Lucrătorii guvernamentali au fost atât  de eficienţi, pregătiţi   competenţi – cel puţin aşa rezultă-încât nu puteau să  nu greşească, dar nu au reuşit să prevină sau să ia măsuri din timp pentru contracararea atacurilor? Greu de crezut.

În  concluzie,  acte, fapte,  teorii care pot găsi oricând susţinători  detractori, cei care poate ştiu adevărul nu au niciun interes  să îl  dezvăluie, alimentând astfel teorii, ipoteze care mai  de care mai  fanteziste sau mai   aproape de realitate. Lipsa  unor dovezi certe duce la păstrarea misterului  şi dă apă la moară  amatorilor de senzaţii tari.
Alte stiri din: Ezoterism Afisari - 2,872
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante