Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Cine va organiza Jocurile Olimpice din 2024 şi 2028 | Cât alcool au băut românii în 2016 | Tabelul onorariilor minime ale avocaţilor | Cum arată Nicole Kidman la 50 de ani (foto) | Experienţa premierului Tudose cu băncile

Canabisul ar putea inversa procesul de îmbătrânire

Scris de :     2017-05-09 17:32

O substanţă din frunzele de canabis ar putea ”inversa procesul de îmbătrânire”, după ce s-a descoperit că tetrahidrocanabinolul (THC) îmbunătăţeşte memoria şi procesul de învăţare în cazul şoarecilor de laborator, informează The Independent.

Această substanţă din canabis, care îi face pe oamenii să se simtă ”drogaţi”, pare să îmbunătăţească funcţia de memorare, potrivit unui studiu realizat pe şoareci de laborator, dar care va fi efectuat (studiul – n.r.) şi pe oameni, pe parcursul acestui an.

Cercetătorii au administrat o doză redusă de THC unor şoareci de vârste diferite ca parte a unui studiu ce investiga sistemele creierului implicate în procesul de îmbătrânire.

Aceştia au testat memoria rozătoarelor şi au descoperit că şoarecii mai bătrâni care au primit THC, aveau o putere de reţinere similară şoarecilor tineri cărora nu li se administrase nicio substanţă.

Andras Bilkei-Gorzo, cel care a condus studiul publicat în jurnalul ”Medicina Naturii”, a spus că acum face pregătirile pentru un studiu realizat pe oameni, la scară mică, şi încearcă să găsească 100 de oameni cu vârsta cuprinsă între 60 şi 70 de ani, pentru a descoperi efecte similare în cazul acestora.

“THC a reconstituit abilitatea cognitivă a şoarecilor bătrâni la nivelul celor tineri”, a declarat specialistul Gorzo pentru The Independent.

Totuşi, când a fost administrată doza şoarecilor tineri, aceştia nu au răspuns bine la test: ”Dacă faci acelaşi tratament şoarecilor tineri, suprasoliciţi întregul sistem”, a spus Bilkei.

Doctorul Bilkei-Gorzo şi echipa sa de la Universitaea din Bonn, Germania, au testat efectele THC-ului pe şoareci de 2 luni, 12 luni sau 18 luni.

În cadrul unuia dintre cele trei teste cognitive, specialiaştii le-au dat ocazia şoarecilor să interacţioneze cu un obiect sau un şoarece, ceea ce ei găsesc, în mod normal, ”mult mai interesant”, alegând, în proporţie de 70%, să petreacă timpul cu cealaltă rozătoare.

Apoi, 24 de ore mai târziu, specialiştii puneau şoarecele înapoi în acelaşi loc, oferindu-i alte două alegeri: să petreacă timp cu şoarecele cu care a stat în ziua precedentă sau cu un şoarece pe care nu l-a văzut niciodată.

“Îşi aminteşte animalul că a văzut cealaltă rozătoare ieri şi îşi va petrece mai mult timp cu cea nouă? Dacă nu îşi amintesc, de obicei petrec jumătate din timp cu un şoarece, iar cealaltă jumătate cu al doilea şaorece”, spune Gorzo.

“Exact asta am văzut noi la şoareci – la doar o zi după cunoştinţă, ei nu îşi puteau da seama care e şoarecele pe care îl cunosc şi care e cel pe care nu l-au văzut niciodată. Cei tineri nu au întâmpinat dificultăţi – ei au petrecut mai mult timp cu şoarecele abia cunoscut”.

Totuşi, atunci când le-a fost administrat THC, şoarecii bătrâni şi-au îmbunătăţit memoria şi au putut trece testul a doua oară când au fost supuşi la el.

Deşi ar fi fantastic ca studiile clinice care vor fi efectuate asupra oamenilor să aibă aceleaşi rezultate, doctorul Gorzo nu recomandă consumul de canabis.

“Dacă toate lumea care are peste 60 de ani se apucă de fumat marijuana, nu va ieşi ceva pozitiv din asta”, a spus specialistul râzând. ”Este cu adevărat un pericol pentru că noi ştim că totul depinde de doză şi de vârsta la care te apuci de fumat”.




Alte stiri din: Life Afisari - 868
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Alertă meteo de furtuni în toată ţara Citeste
decebal tower
birouri zona decebal
apartamente zona decebal
apartamente lux unirii
apartamente de lux unirii
apartamente 2015 unirii
apartamente noi 2015 unirii
birouri noi 2015 unirii