Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Exclusiv ZV: Filajul SRI pe urmele unui general din Armată şi un lider politic | Cum se bea toamna în cramă | Câte firme din România au cifră de afaceri zero | Cât de mult contează banii în lupta pentru Palatul Cotroceni | Victor Pițurcă pleacă la Al Itihad. Ce salariu va avea

Crap la protap ca la Mila 23 in inima Deltei

Scris de :     2010-04-13 15:38

Crap la protap ca la Mila 23 in inima Deltei life

Dupa ce v-am facut pofta cu borsul de peste pregatit de ucrainiencele de la Hamangia, ne-am dus pina la Mila 23, in inima Deltei, pentru un crap la protap. Denumirea o sa va deruteze, pentru ca protapul nu e care va sa zica protap in intelesul pe care il stim noi. Reteta, ca si numele ei, au ramas de pe vremea cuptoarelor din lut, in care se puneau la protap peste, gaini sau berbecuti, dupa belsugul fiecaruia.

 

 

Astazi, daca te duci in Delta Dunarii, crap la protap, inseamna, fara nici un dubiu, crap la cuptor! Asa deci sa nu va lasati imaginatia sa o ia razna, daca va ademeneste cineva cu ceva la protap, pentru ca nu inseamna decit ceva bagat la cuptor.

Lamurind acest lucru, reteta care urmeaza, de crap la protap, nu am incercat-o acasa, de frica sa nu cumva sa imi stric gustul si amintirile ravasitoare din bucataria lipovencelor, Elena si Lucica, de la Mila 23.

Crap la protap face toata lumea in Delta, dar asezonat cu vareniki si cu blinii, nu gasesti decit intr-o casa de lipoveni, sau altfel spus, am mincat o masa pescareasca la ea acasa si pe linga ce am mincat, mult mai mult am vorbit, cintat si descintat mincarea.

{gallery}gallery/04/crap{/gallery}

Inainte de a te aseza la masa, sau mai bine spus inainte de a te apuca sa pregatesti masa, daca nu cumva ar fi mai exact spus, de cum te apuci sa cureti pestele, trebuie sa iti ungi gitlejul cu o tarie. Ca sa mearga toate unse, nu de alta!

Crapul la protap nu este mare filozofie. Doar ca a fost pentru prima oara cind am mincat o namila de crap cu tot cu niste solzi mari cit unghia de la degetul mare. Dar chiar daca nu e mare filozofie are citeva secrete. In primul rind nu se spala foarte bine si asta nu este o gluma. Se spune ca daca insisti cu spalatul, tot gustul bun al pestelui se duce. Apoi, pestele, cit e el de mare, se taie de-a lungul spinarii, se desface si se aseaza cu solzii in tava pe care o ungem cu un pic de ulei si sare. Daca pestele are icre sau lapti, se lasa si ele deasupra si se baga la cuptorul incins, fara nimic altceva decit un pic de ulei si un pic de sare. Dupa ce este aproape facut, se toarna deasupra un sos de rosii cu usturoi, sau niste pasta de tomate desfacuta cu un pic de apa, dar musai cu o maciulie de usturoi pisat amestecat in sos.

Si nu in ultimul rind, daca nu aveti un crap proaspat, nu incercati reteta, ca sa nu ziceti ca v-am mintit cu ceva. Gustul si diferenta dintre un peste congelat de la magazin si un crap din Dunare este ca de la cer la pamint.

Crapul la protap va avea un gust absolut unic, iar solzii vor fi crocanti si prea putini pentru toti mesenii. Si daca va prisoseste un pahar de vin alb, puteti sa il turnati odata cu sosul peste pestele care sfiriie in cuptor, ca nici lui nu ii place pe uscat!

Scrumbie pe varza acra si vareniki

Aceasta este reteta noastra cu crapul in rolul principal. Dar daca o sa ajungeti in Delta si daca mai mult decit atit, o sa fiti gazduiti de vreo gospodina lipoveanca sa ii spuneti, din partea noastra, sa va pregateasca un meniu mai de soi, adica ceea ce nu se maninca toata-ziua-buna-ziua: scrumbie pe varza acra. Grasimea de la scrumbie se scurge pe varza iar varza murata acreste scrumbia. O simbioza perfecta intre varza murata si scrumbie, in care fiecare isi imprumuta celeilalte savoarea si gustul inconfundabile.

Iar ca desert, sa cereti sa va faca vareniki, adica niste coltunasi de-ai nostri, dar nu stiu de ce astia parca sint mai buni. Pentru nu se poate sa ajungeti in Delta, in mijlocul lipovenilor si sa plecati fara citeva notiuni gastronomice elementare.

Vareniki se fac dintr-o coca simpla, din faina, oua, apa si sare si fara drojdie. Se umplu cu brinza de care se gaseste si se pun la fiert. Cind se scot se pun intr-un lighean mare, asa fierbinti cum sint si se racoresc cu niste smintina aruncata deasupra, iar in farfurie, fiecare ii indulceste cu miere, dupa gust. Iar daca va intreaba careva daca vreti blinii, sa stiti ca e vorba despre clatite, asa ca mai bine ziceti ca vreti vareniki cu miere si smintina, ca la Bucuresti, nu aveti de unde minca asa ceva.

Vareniki pare un desert simplu. Dar nu mereu femeile au la indemina nici macar ingredientele pe care le-am pomenit. De aceea, nu se fac vareniki nici foarte des si nici doar pentru pofta proprie.

Vareniki se fac la gramada. Unu vine cu smintina, altu cu ouale, altu cu faina si mierea si uite asa se nasc vareniki. De asta se zice ca vareniki sint un motiv de impacare si gust de vorba. Lipovencele cinta si arunca in oala coltunasii grasuni si tot ele se mira ce buni au iesit!

Nu am incheiat seria noastra de bucate gatite de lipovencele si ucrainiencele din Delta, pentru ca mai avem o reteta de scordolea, dar daca ar trebui deja sa tragem o concluzie, am putea sa zicem asa: nu va feriti sa mincati o ciorba cu apa din Dunare, nu ocoliti usturoiul si nici vodka pentru ca se anihileaza reciproc, nu cereti lamiie la peste, pentru ca in Delta totul se acreste cu otet si nu spalati pestele ca la Bucuresti, daca nu vreti sa ii spalati tot gustul. De fapt, desfatati-va cu peste cit puteti de mult: gurmanzii se vor simti in Paradis iar ceilalti poate vor prinde gustul, si incercati, daca vi se ofera, sarmalele cu peste, chiftelutele cu peste, ardeii umpluti cu peste…numai cu peste sa fie!

Reteta de mai sus o puteti vedea la televizor, pe data de 7 mai ora 12,30 si in reluare pe 9 mai la ora 18,45 pe TVR 3 la emisiunea „Sarea-n bucate”.




Alte stiri din: Life Afisari - 2,539
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Opinii
 
Dezbateri
 
Politica
 
Magazin
 
Revista Presei
 
Stiinta-IT
 
Aroma de vinil
 
Poza Veche
 
Bancul zilei
 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Prognoza METEO. Cum va fi VREMEA joi și vineri Citeste
stiri nationale
stiri interesante
stiri mondene
stiri politice
interesant
acronim