Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Amintiri revoluţionare – 16 Decembrie 1989 | România-livrarea de armament către o organizație teroristă | Corul Barbatesc din Finteusul Mare - Colind | De la ruşi vine ploaia? | Sutienul bionic. Ce poate face noua invenţie?

Cum se fac mucenicii. Cea mai bună reţetă

Scris de :     2011-03-08 17:08

Aluatul pentru mucenicii moldoveneşti trebuie să fie de post, dar se poate face şi cu ouă şi lapte pentru cine doreşte. Dintr-un aluat nu foarte moale, dar elastic se fac beţişoare subţiri, cu diametrul de aproximativ de doi centimetri care se răsucesc în forma cifrei opt (cam de 10-12 cm înălţime). Mucenicii pot fi şi împletiţi. Adică, două fâşii subţiri groase de un centimetru se împletesc şi se răsucesc apoi în forma cifrei opt.

Cum se fac mucenicii. Cea mai bună reţetă life

Mucenici moldovenesti

Ce ne trebuie

Pentru aluat:

500 g făină obişnuită de pâine

un plic de drojdie uscată sau jumătate de cub de drojdie proaspătă

o linguriţă de sare

o lingură de zahăr

250-300 ml de apă călduţă

3-4 linguri de ulei

Pentru sirop:

5 linguri de zahăr

200 ml apă

opţional rom sau zeamă de lămâie

Pentru glazură:

100 g nuci prăjite în cuptor şi câteva linguri de miere de albine

Se pun într-un castron făina cernută, sarea, drojdia uscată (drojdia proaspătă trebuie sfărâmată în prealabil, amestecată cu o linguriţă de zahăr şi o lingură de apă călduţă şi lăsată la crescut), zahărul şi turnând încet apă călduţă se frământă un aluat potrivit de moale.

Când coca a început să facă băşici se pune uleiul, câte o lingură, şi se frământă până se desprinde de pe mâini.

Aluatul se lasă la crescut la căldură, într-un vas încăpător, uns în prealabil cu puţin ulei, şi acoperit cu folie alimentară, până când îşi dublează volumul.

După ce a crescut, din aluat se fac aproximativ opt-zece bile egale, din care – cu făină sau puţin ulei, dacă aluatul pare mai tare – se fac beţişoarele care rulează cu podul palmei mâinilor până ajung la grosimea potrivită.

Se coc 45-50 minute într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, unsă cu puţin ulei.

După ce s-au răcit, trebuie însiropaţi.

Siropul se face din zahăr şi apă, cam 5 linguri de zahăr la 200 ml apă, îngroşat prin fierbere. Cine doreşte îi poate pune puţin rom sau o lingură de zeamă de lămâie, după gust.

În final, mucenicii se ung cu miere de albine, folosind o pensulă alimentară.

Peste mierea lipicioasă se pune miez de nucă. Pentru 10 mucenici sunt necesare 100-150 grame de nuci.

Este preferabil ca miezul de nucă să fi fost rumenit puţin în cuptor, într-o tavă şi apoi zdrobit cu sucitorul pe un fund de lemn.

Cine nu ţine post poate face aluatul cu lapte călduţ în loc de apă călduţă (200 ml) şi două ouă.

Mucenici dobrogeni

Cum se fac mucenicii. Cea mai bună reţetă life

Mucenici dobrogeni

Este preferabil ca aceştia să fie cumpăraţi, pentru că sunt migăloşi de făcut sau ne trebuie o formă specială şi pentru că trebuie lăsaţi la uscat câteva zile.

Pentru a prepara 500 g de mucenici cumpăraţi mai avem nevoie de:

1,5 l apă

250 g zahăr

200 g nucă măcinată

o linguriţă de scorţişoară

coaja rasă de la o lămâie

o lingură de rom, opţional

un praf de sare

Apa, sarea şi zahărul se pun la fiert. Când apa clocoteşte se pun mucenicii şi se lasă să fiarbă aproximativ 15 minute. Trebuie gustaţi. În final se pune scoţişoara, nuca şi coaja de lămâie şi se mai ţin pe foc 2-3 minute. Se pot mânca atât calzi, cât şi reci.




Alte stiri din: Life Afisari - 18,271
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Opinii
 
Dezbateri
 
Politica
 
Magazin
 
Revista Presei
 
Stiinta-IT
 
Aroma de vinil
 
Poza Veche
 
Bancul zilei
 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
x
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe
Prognoza METEO. Cum va fi VREMEA în WEEKEND Citeste
stiri nationale sport
stiri interesante stiinta
stiri mondene
stiri bizare
interesant
auto