Cum se face Pasca? Traditia romaneasca spune ca, de Paste, Pasca este cea mai delicioasa. Vezi trei retete, ca sa ai de unde sa alegi!
Pasca, ingrediente: 1 Kg branza de vaci dulce (grasa, bine scursa de zer); 8 Oua; 1 Lamaie (coaja); 1 Pumn de stafide; 1 lingurita rasa de sare; 250 g Zahar.
Mod de preparare: Branza se da prin sita. Se adauga sarea, zaharul, ouale batute spuma, stafidele, coaja de lamaie si aproximativ 2 linguri cu varf de faina.Se amesteca totul. Se ia din aluatul de cozonac o mana de aluat.Aluatul se intinde foooarte subtire pe planseta.Cratita se unge cu untura (ideal osanza) si se tapeteaza cratita cu foaia de aluat.Se toarna branza (compozitia) de mai sus in cratita peste aluat.Se bate un ou (intreg) spuma si se unge cu el pe deasupra compozitia.Se da foc la cuptor si se coace la foc foarte mic cam o ora si jumatate.Se incearca cu o scobitoare.Cand nu se mai prinde compozitia de scobitoare si deasupra s-a rumenit, este copt.Se lasa in cratita pana se raceste complet.
Pasca de Paşte, ingrediente pentru aluat: o lingura drojdie de bere; 1 kg de faina; 8 galbenusuri; coaja de lamiie; o cana cu lapte dulce; 300 g de zahar; 200 g de unt.
Ingrediente pentru umplutura: 1 kg de smintina; 3 galbenusuri; vanilie, coaja de lamiie, 100 g stafide, 300 g de zahar; sare.
Mod de preparare: Framintati un aluat de cozonac, pe care il puneti la dospit 2 ore, apoi impartiti-l in 2-3 parti egale si intindeti fiecare parte ca un sul. Cu aceasta faceti coroana in jurul unei cratite unse cu unt. In mijlocul vasului puneti o parte din umplutura ceva mai inalta decit aluatul.
Dati vasul la cuptor si coaceti ca orice cozonac. Din cantitatea respectiva realizati 3-4 bucati de pasca. Umplutura o realizati combinind zaharul, stafidele, coaja de lamiie, citeva fructe confiate, vanilia si galbenusurile frecate separat. Cind aluatul este rumenit, pasca este coapta. Puneti peste gura cratitei un platou, rasturnati pasca, apoi, cu grija, intoarceti-o pe o farfurie.
Pască cu brânză de vaci, ingrediente: 750 g brinza de vaci proaspata, 100 g de unt, 200 ml de smintina, 50 g de gris, 50 g faina, 200 g zahar, 5 oua, 1/2 lingurita de sare, 100 g de stafide, 30 ml de rom, coaja rasa de lamaie
Mod de preparare: intr-o cratita unsa cu unt sau cu margarina puneti o foaie de aluat cu grosimea de 2 cm. Pe margini asezati o cununa din suvite de aluat impletit. Faceti 4 suvite de grosimea unui creion, pe care le prindeti la un capat si le impletiti, incrucisindu-le alternativ doua cite doua.
In spatiul din mijloc puneti umplutura. Frecati brinza intr-un castron pina ce se omogenizeaza ca o crema, adaugati galbenusurile, untul topit (dar rece), smintina, sarea, grisul, faina, coaja de lamiie rasa si stafidele, pe care le-ati tinut o ora in rom.
Bateti albusurile spuma tare, adaugati zaharul, o lingura de rom si cind compozitia s-a intarit puneti-o peste brinza, amestecind usor cu telul sau prin rasturnare. Presati cu mina lateral, inalt, iar la mijloc puneti crema, pe care o nivelati. Asezati deasupra un gratar din aluat, ungeti cu ou sau numai cu albus si dati pasca la copt in cuptorul incalzit.