Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Peroanele improvizate ale liniei 41, extrem de periculoase | A fost descoperită „gena nemuririi”. Oamenii nu ar fi chiar nemuritori, dar ar putea trăi câteva mii de ani | 28 de persoane internate in urma deratizarii din Timisoara, 12 copii | Primele informaţii despre firma care a făcut deratizarea în blocurile din Timişoara | Cât costă brazii de Crăciun în 2019?

Unde trăieşte cea mai rapidă furnică din lume

Scris de :     2019-10-17 11:35

Furnica argintie de Sahara a obţinut titlul de furnica cea mai rapidă din lume, ea reuşind să atingă o viteză de 0,855 m/s, potrivit unui studiu publicat joi, relatează AFP.

“Calculând vitezele maxime ale insectelor”, Harald Wolf şi Sarah Pfeffer, cercetători ai Universităţii din Ulm, Germania, “au fost impresionaţi de faptul că furnicile argintii de Sahara au atins viteza incredibilă de 0,855 m/s, de 108 ori lungimea lor corporală pe secundă”, se arată într-un comunicat al Company of Biologists, o asociaţie ştiinţifică care a analizat aceste rezultate.

Aceste furnici, Cataglyphis bombycinas, erau deja celebre pentru capacitatea lor de a străbate dunele în căutarea hranei chiar şi atunci când temperatura nisipului atingea 60 de grade Celsius.

Pentru a afla mai multe, cei doi cercetători au mers să le filmeze în plină acţiune în deşertul tunisian în 2015.

Pe lângă stabilirea acestei viteze record, cercetătorii au descoperit că furnicile erau mai rapide atunci când temperaturile erau foarte ridicate. La temperaturi scăzute, la 10 grade Celsius, în laborator, performanţa lor a scăzut (0,057 m/s).

În plus, picioarelor lor sunt cu 20% mai scurte decât cele ale verişoarelor lor din mlaştinile sărate tunisiene, Cataglyphis fortis, potrivit studiului publicat de Journal of Experimental Biology.

Totul ţine de tehnică: deşi au aceste picioare scurte (4,3/6,8 mm), ele sunt capabile să le agite la viteze incredibile, până la 47 de paşi pe secundă. În plus, dacă este necesar, aceste furnici merg “în galop”, propulsând simultan cele şase picioare în aer, odihnindu-le doar 7 milisecunde. Toate într-o mişcare perfect sincronizată.

Această tehnică le “permite să nu se afunde prea adânc în nisipul moale”, a afirmat Harald Wolf.
Alte stiri din: Life Afisari - 100
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Fenomene meteo severe în România. Prognoza meteo pentru București Citeste