Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Recomandări pentru reducerea expunerii la radiaţiile electromagnetice | Apple a lansat noile modele iPhone 11 (video) | Numerele de telefon la care poţi suna să-ţi recuperezi maşina ridicată în Bucureşti | Praful radioactiv de la Cernobîl este încă o problemă serioasă | Pentagonul aduce drone militare MQ-9 Reaper în România

Din an în Paşte, fuga la Moaşte !

Scris de :     2017-10-15 16:01

Mii de pelerini pupă, pe 14 octombrie, seva oaselor sfintei Paraschieva. Vin valuri de credincioși, evlavioși, stând la rând, pe dealuri și pe cele șapte coline ieșene, să vadă cum e plimbată cuvioasa, după care să ia masa: sarmale (chintale!), vin sfințit (sau botezat!), fasole cu cârnat și ceai (cu vindecare, la tot ce ai!)

Trupele de jandarmi ordonă trupurile de enoriași, salvările salvează (normal!) pe cei leșinați, lumea se bulucește-îmbrâncește-înghesuie și se suie, unii pe picioarele celorlalți, ba mai și înjură, blesteamă, chiar scuipă. Uneori – alături de porțiile de sarmale, se-mpartă pumni și picioare, poate și câte-un bulan, pe spate, c-așa e tradiția la români. De moaște sunt atinse cruciulițe, iconițe, căciulițe, portofele, lovele, brățări și fundițe, chei de mașină, chiar și câte-o bormașină, borcane de zacuscă, batiste, acatiste, oale minune, carnete de elev (pentru note bune), butoaie de murături, facturi (pentru a fi reduse, ca plată), batoane de ciocolată, șampoane, creme de față (să nu mai fie fața creață), pandantive, chiar și prezervative! Rugăciuni și minuni se așteaptă a fi făcute. Multe, variate, unele, neașteptate. De la creșterea picioarelor tăiate, la revenirea minții persoanelor alienate, de la nașterea unui plod, la moartea unui vecin incomod, de la stoparea infernului, la căderea guvernului… O femeie se roagă să nu mai rămână însărcinată, un bărbat, la fel (secretara să nu-l facă tată), uneia, să i se însănătoșească motanul Toto, altul, să câștige la lotto. Cuiva, să-i iasă numerele la 6 din 49, ba unul vrea (la curent fiind cu inițiativele politicienilor) să nu fie impozitat la ouă.
Cum se spune în popor, mare e grădina Domnului, dar unii chiar sar gardul!
Alte stiri din: O clipa de zambet Afisari - 173
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante