Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Din 17 noiembrie scade varsta de pensionare in Romania | Prognoza meteo: Când vine iarna adevărată | Dancila despre OUG13: Am fost de acord din punct de vedere legal, a fost constituţională | De ce se mută localnicii din Praga oraşul vizitat de opt milioane de turişti anual | Rezultatele finale oficiale alegeri prezidenţiale 2019, turul I

Eminescu și-n umor e… uluitor !

Scris de :     2018-01-14 20:22

Universalitatea versului eminescian e peste tot: în cultură, literatură, muzică, pictură, artă, în general. Inclusiv în umor! E şi motivul pentru care redau câteva creaţii spirituale, umoristice, în care au fost înserate fragmente din opera Luceafărului, tocmai pentru a confirma că, fără Eminescu, nu se poate…

– De treci codrii de aramă / Nu te costă nici un ban / De treci pragul de la cramă / Dai salariul pe un an!
– „Și eu trec de-a lung de maluri / Parc-ascult și parc-astept / Ea din trestii să răsară / Și să-mi cadă lin pe piept…” Pleosc! Na, sari ca o țoapă! / Iote, ai căzut în apă!
– „Când cu gene ostenite, seara suflu‑n lumânare…” / Mă întreb cu înciudare, vecinul meu de alături, curent oare de‑unde are?

– Înaintea examenului la română, grupul de elevi aştepta profesoara. Unul din ei, Mircea, o zăreşte, aşa înaltă și slabă cum era, cu un batic pe cap. Ironic, declamă: „Iată vine‑un sol de pace, c‑o năframă‑n vârf de băţ!…” Profesoara îl aude, iar când îi vine rândul la examinare, îl întreabă: ,,Tu eşti Mircea?“, ,,Eu sunt, doamnă!”, ,,Pici acum şi vii la toamnă!”

– Seara, pe deal, agronomul explica: ,,Pe-aste dealuri vom planta pomi fructiferi” Unul dintre cheflii, în mână c-o damigeană, puse-ntrebarea eminesciană: ,,De ce nu vii? De ce nu vii?“…

– Un poliţist prinde câţiva romi care furau fructe din livadă şi‑i admonestează: ,,Am să v‑atârn de toţi pomii! / Voi sunteţi urmaşii? Romii!?“

– Sosit acasă, clătinat de băutură, soţul e-ntâmpinat de soață: ,,Ce te legeni omule / Fără vânt, făr‑un cuvânt / Cu moralul la pământ?” ,,De ce nu m‑aş legăna / Când s‑a dus chenzina mea!”

– Aşteptând la uşa directorului, pentru a intra în audienţă (ușă care nu se mai deschidea), cineva recita din Eminescu: ,,Părea că printre nouri s‑a fost deschis o poartă…” / O, zei nemuritori, aveaţi o altă soartă!

– „La steaua”… Din Crăciun la Bobotează / Câte un colindător / Celor mai de sus urează / `Tu le steaua mamei lor!”

 

Sunt doar câteva exemple, scrise azi, la zi de aniversare a universalului Mihai Eminescu. Românul, hâtru ca‑ntotdeauna, a găsit valenţe comice, inspirate din inegalabila creaţie a titanului poeziei româneşti. Adăug, în amintirea Luceafărului, alături de o lacrimă, un zâmbet.
Alte stiri din: O clipa de zambet Afisari - 208
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...