Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Raport oficial: Încălzirea globală va devasta omenirea până în 2050 | Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare | Marea familie FRFK | 5 motive pentru care rujurile mate sunt cele mai indicate pentru plaja | Mediul de afaceri începe să se rarefieze. Tu cu cine faci business?

Afgan I Stan

Scris de :     2011-05-31 20:46

Pe vremuri, pe când în Afganistan Rambo câştiga la trap concursurile tradiţionale din taberele talibanilor iar ruşii erau oaia neagră  a cărei blană o căuta Rambo, se spunea că ruşii au făcut şi ei un film în genul Stan şi Bran. Filmul se numea Afgan i Stan. Mai nou, datorită succesului de casă, americanii au cumpărat drepturile de autor şi acum prezintă noi seriale demne de predecesorii arhicunoscuţi. Ce se întâmplă acum prin zonă ar fi comic, dacă nu ar fi tragic. Este comic pentru spectatori, dar tragic pentru cei implicaţi. Mie, ca român , nu îmi vine să râd pentru că prieteni şi foşti colegi de ai mei sunt figuranţi în filmul acesta.

Marin NeacsuSute de civili nevinovaţi au fost omorâţi în Afganistan de trupele NATO  în  raidurile aeriene, dar şi în atacurile de la sol ale trupelor americane. Numai în ultimele zile au fost ucişi ”din greşeală” peste 30 de civili, din care 22 de civili si poliţişti în provincia Nurisan şi 14, din care 12 copii, în districtul Nawzad. Dacă la aceştia adăugăm soldaţii NATO ucişi, comparând cu pierderile din rândurile forţelor oponente, rezultă că pierderile sunt mai mari în partea forţelor de coaliţie. Şi atunci se pune întrebarea cui foloseşte acest război. Preşedintele afgan  Hamid Karzai, ca şi marea majoritate a populaţiei s-a cam săturat de binefacerile trupelor NATO care ”luptă împotriva terorismului” şi începe să ia atitudine din ce în ce mai fermă împotriva unor acţiuni arbitrare, care nu au nici o legătură cu misiunea trupelor NATO în Afganistan. Dacă preşedintele afgan, aşezat acolo de pretinii americani, deci un pro american, ajunge să spună verde în faţă că ”dacă vor continua în acest mod trupele NATO vor fi percepute ca trupe de ocupaţie şi tratate ca atare, înseamnă că situaţia este nu gravă ci tragică. Aşa se explică şi înmulţirea atacurilor la adresa forţelor NATO, inclusiv din rândul militarilor români. Să nu uităm că datorăm prezenţa trupelor noastre în Afganistan unui astfel de atac, prin August 2002, când colegii americani au binevoit sa bombardeze tabăra unui batalion canadian, tot din greşeală, omorând-şi colegii de coaliţie. Această lovitură de o precizie chirurgicală cum le place colegilor americani să spună, a dus la retragerea trupelor canadiene din Afganistan şi singura ţară dispusă sa verifice precizia rachetelor americane a fost România. Ei bine, astfel de scăpări au mai avut loc, cei care au fost în teatru o ştiu, dar fără victime din fericire.

Nu ştiu când se va sătura preşedintele României de pupat funduri de cowboy, dar Hamid Karzai s-a cam plictisit. Iată ce spune acesta: “NATO and American forces have been warned repeatedly that their arbitrary and improper operations are the causes of killing of innocent people.”

President Hamid Karzai ordered the Defense Ministry to prevent foreign troops from uncoordinated and arbitrary operations and bring night raids under its control,” a government statement said.  

Pe româneşte, sătul de ”greşelile regretabile” ale celei mai dotate armate a tuturor timpurilor, preşedintele afgan cere primitivei armate afgane să preia controlul operaţiunilor de noapte ale colegilor, pentru a evita transformarea războiului împotriva terorismului într-un război de eliberare de sub ocupaţia ”prietenilor”. Modelul este vechi, noi îl cunoaştem şi în ciuda părerii generale, se pare că şi americanii mai învaţă câte ceva de la ruşi. 

Americanii au mai omorât 20 de ofiţeri afgani în provincia Nurisan într-o acţiune de toată frumuseţea. O forţă combinată americano-afgană intervine pentru a goni nişte insurgenţi dintr-o localitate. Sute de insurgenţi sunt puşi pe fugă, 10 dintre ei sunt ucişi (aşa spun americanii), dar sunt ucişi ”din greşeală” şi 20 de soldaţi afgani care se întorceau la bază. Americanii se disculpă spunând ca au fost confundaţi cu insurgenţii pentru că erau îmbrăcaţi civil. Să nu îţi vină să râzi cu tot tragicul situaţiei ? Eu cred că au fost omorâţi pentru că ei de fapt erau singurii care nu alergau şi erau ţinte mai uşoare decât insurgenţii care fugeau iar americanii nu se puteau întoarce la bază daca nu raportau misiune îndeplinită şi cel puţin câteva zeci de inamici doborâţi, ca în filmele cu Rambo. Aşa că stimaţi militari care acţionaţi alături de unchiul Sam prin teatrele de operaţii, nu uitaţi câteva  lucruri:

1.  Să fugiţi cât puteţi de repede de ei, că se plictisesc încercând să vă nimerească şi vor trage în ce e mai aproape şi mai la îndemână;

2.  Să purtaţi uniforme americane, ca să fiţi siguri că nu trag în voi.  Orice altă ţinută este considerată ostilă;

3.  Să aveţi armament la voi. Americanii nu trag în oameni înarmaţi decât dacă primesc ordin expres. Am văzut eu şi  în filmele americane cu Bruce Willis  şi în alte filme, că aşteptau până în ultima secundă să primească ordin să deschidă focul asupra ţintelor considerate inamice sau teroriştilor. În rest, foc de voie.

4.  Să nu ridicaţi mâinile şi să nu strigati către ei ”pliznău!”. Asta este considerată o mare ofensă la adresa poporului american şi pedepsită pe loc, fără judecată;

Acum, situaţia mai are şi alt aspect, cel politico-strategic. Populaţia s-a cam săturat de prezenţa străină pe acele meleaguri, de copii nevinovaţi ucişi de ”friendly fire”.Intervenţia americană în zonă nu numai că nu este dorită, dar este chiar blamată de majoritatea populaţiei, iar preşedintele şi guvernul afgan trebuie să ţină cont de asta.

Într-un interviu acordat de către Michael Maloof, un fost ofiţer al Pentagonului, acesta sublinia  printre altele, două aspecte:

1.    Preşedintele afgan îşi pierde popularitatea datorită apropierii de guvernul american şi a înmulţirii pierderilor în rândul civililor;

2.    Majoritatea afganilor îi sprijină pe talibani şi atunci se pune problema ce mai caută americanii prin zonă. Domnul Maloof recunoscând acest aspect propunea reevaluarea scopului strategic al misiunii şi transformarea acestuia din lupta împotriva talibanilor, în lupta împotriva Al Qaeda. Maloof admite că Al Qaeda şi talibanii sunt două concepte diferite, chiar dacă unii talibani sunt simpatizanţi Al Qaeda.

Cu alte cuvinte, deşi misiunea în sine face mai multe victime inocente decât în rândul talibanilor, este din ce în ce mai puţin dorită şi nu îşi mai are rostul, trupele trebuie să rămână, cu un scop reevaluat, împotriva dorinţei populaţiei din zonă, dar în numele unei democraţii impuse şi a unor interese militare strategice, economice şi mai ales oculte care nu ţin cont de nimic. De altfel, aşa cum spunea domnul Maloof, talibanii nu pot fi înfrânţi şi cam la asta se referea  şi preşedintele Karzai când vorbea de transformarea războiului în unul de eliberare  ”şi cred că toată lumea ştie cum luptă afganii pentru eliberare”. De aceea, preşedintele afgan a decis să rămână fidel oamenilor care l-au ales chiar dacă pentru asta trebuie să se ridice împotriva celor care l-au susţinut din afară. La Cotroceni se aude ?

Ce va urma, nu este greu de prevăzut.

Intensificarea atacurilor la adresa forţelor din Afganistan.

Iritare şi antipatie faţă aceste forţe, din partea populaţiei civile.

Înmulţirea atacurilor teroriste asupra ţărilor care au trupe în zonă.

Pierderea credibilităţii forţelor NATO.

Aşadar ce se întâmplă acum în Afganistan trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toţi cei ce se reped să accepte militari americani pe teritoriul propriu.

Deveselu,Kogălniceanu,  se aude ?

PS. Menţionez că datele, mai bine zis cifrele privind pierderile din provincia Nawzad provin din surse afgane. Din spirit de fair play şi echidistanţă menţionez că sursele NATO dau cifra ca fiind mult umflată, ei credeau că au omorât doar nouă persoane, nu 14 şi nu îi interesa câţi dintre ei au fost copii sau femei.
Alte stiri din: Opinii Afisari - 2,458
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante