Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Raport oficial: Încălzirea globală va devasta omenirea până în 2050 | Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare | Marea familie FRFK | 5 motive pentru care rujurile mate sunt cele mai indicate pentru plaja | Mediul de afaceri începe să se rarefieze. Tu cu cine faci business?

Bacalaureatul – o dramă falsă

Scris de :     2011-09-06 07:01

A reînceput văietatul pe seama promovabilităţii scăzute la bac. Televiziunile dezbat din nou drama procentajului scăzut, iarăşi ne mirăm, iarăşi ne lamentăm, iarăşi plângem şi ne întrebăm dacă este bine că au fost puse blestematele de camere în sălile de concurs, iarăşi îi căinăm pe bieţii chiulăi de 4 ani că nu s-au putut pregăti în câteva săptămâni să ia şi ei bacul.

Marin NeacsuŞi iarăşi punem problema strâmb, de parcă nu am fi dezbătut destul la prima ediţie a bacalaureatului 2011. Tragedia şi cauza nu este supravegherea şi nici faptul că 14,5 % au reuşit să promoveze. Am văzut un reportaj realizat de Antena 3 duminică de dimineaţă la un liceu din Capitală şi cum întreba distinsa reporteriţă pe un elev ”de ce crezi că a fost greu, din cauza camerelor de supraveghere?”  Sau o moderatoare de pe acelaşi post îl întreba pe Ciutacu cine trebuie să îi convingă pe elevi că nu este o tragedie faptul că nu au luat bacul. Ambele întrebări urmăreau un răspuns anume, erau întrebări cu răspuns indus şi spre dezamăgirea celor două doamne întrebătoare, răspunsul a fost altul decât cel scontat. Băiatul întrebat de camerele de supraveghere a spus că nu s-a  sinchisit de ele, că oricum prindeau numai primele 3 rânduri de bănci, iar Ciutacu a spus că ele, moderatoarele şi televiziunile trebuie să pună osul la schimbarea unei mentalităţi greşite.

Dar mentalitatea greşită pleacă chiar din televiziuni care prezintă o falsă problemă creând o falsă dramă. Se susţine că vezi doamne, bieţii tineri pierd şansa de a se încadra pe piaţa muncii şi se va înmulţi numărul şomerilor. Bună glumă, ca şi cum dacă ar fi luat la facultate, situaţia lor lucrativă s-ar fi îmbunătăţit sau dacă ar fi luat bacalaureatul, s-ar fi şi încadrat. Să fim serioşi, locurile în facultăţi s-au completat, tinerii dacă luau bacul nu se încadrau, doar încercau să se înscrie la facultate, nu la muncă. Iar faptul că nu au reuşit să ia bacul, deci să se înscrie la facultate, nu le-a luat şansa de a se încadra în câmpul muncii dimpotrivă. Dacă România ar fi o ţară unde să existe diferenţe între cerere şi ofertă pe piaţa muncii în defavoarea cererii, aş fi înţeles dar în condiţiile în care drama constă tocmai în faptul că ţara e plină de absolvenţi de facultăţi cu acelaşi nivel de cunoştinţe ca si absolvenţii din 2011, fără serviciu, şomeri cu diplomă, unde e drama celor care au picat bacul ? Eu cred că ar trebui să se bucure că li s-a deschis mintea şi le-a spus cineva că au fost minţiţi şi s-au minţit singuri 12 ani de zile. Asta e drama, nu faptul că au picat un amărât de bac  în anul de graţie 2011. Aud că un copil din Timişoara şi-a pus capăt zilelor din cauza faptului că a picat şi în toamnă bacul. Dumnezeu sa-l odihnească, dar a greşit. Nu asta e răspunsul normal, nu bacul reprezintă marea realizare a unui om. Stau şi mă întreb unde ajungea clubul Dinamo, sau ministerul internelor, dacă domnii Borcea sau Igaş si-ar fi pus capăt zilelor pentru că nu au luat bacul la 19 ani. De altfel clubul Dinamo face colecţie de bacalaureaţi întârziaţi, şi căpitanul Dănciulescu a luat bacul la 34 de ani şi o duce mercic bine, spre bucuria dinamoviştilor. Sper să nu  fiu atacat că vin cu astfel de exemple, dar aceştia reprezintă crema societăţii la această oră şi altă rimă nu am găsit. Deci aşa zisa dramă a bacalaureatului cu înmulţirea şomerilor este o concluzie falsă pe care media o creează punând accentul pe o consecinţă inexistentă care în loc să ajute la trecerea acestui handicap mai uşor, toarnă gaz peste foc.  Şi uite aşa ne învârtim din nou pe lângă subiect, evitând adevăratele cauze, probleme şi drame care vin din inversarea sistemului de valori, cocoloşirea şi ascunderea adevărului, sau cum spun românii ascunderea gunoiului după uşă, un sistem educaţional defectuos în ultimii 20 de ani, lipsa unui plan major  valoros educaţional cu bătaie lungă, lipsa unei continuităţi în acest domeniu şi înainte de orice lipsa unui interes cu adevărat real al guvernanţilor vizavi de educaţie, dar şi lipsa de interes faţă de carte, a tinerilor care au ratat bacalaureatul.

    Şi în ultimă instanţă, ca să închei cu o butadă, cred că la ora actuală, nu mai este o ruşine să pici bacalaureatul, ci să îl iei, pentru că atâta vreme cât 60 % nu au luat bacul conform principiului democraţiei, majoritatea face legea. Doar nu vreţi să spuneţi că România este condusă de o minoritate?
Alte stiri din: Opinii Afisari - 2,554
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante