Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Tarifele de roaming în interiorul UE vor fi eliminate | LEACURI DIN GRĂDINĂ: Piperul | Ghiţă: Kovesi şi Coldea sunt ofiţeri ai unui serviciu secret străin | Jurnalul secret al premierului Surogat (1) | Fenomene astronomice în 2017

De ce e Romania altfel

Scris de : Dragos Paul Aligica     2016-12-27 23:30

De ce e Romania altfel? Ajuns in Bucuresti, diferenta de fus orar, nu pot dormi, iau in mana cartea lui L. Boia cu titul de mai sus. Poate ca am mai citit-o odata, poate ca am mai scris despre ea…Suna vag familiar.

De ce e Romania altfel opinie Amestec vivace de clisee ale noii intelegeri istorice a Romaniei, fata de vechea intelegere; noul neutralism fara mama, fara tata, cand e vorba de ideologia dominanta si la moda, versus vechiul etnocentrism, parintii inainte de orice, cand e vorba de ideologia dominanta si la moda.

Termini cartea si habar nu ai de ce e Romania altfel. Nici autorul nici cititorul n-au nici cea mai vaga idee, la sfarsitul lecturii, cum si de ce. Si pentru ca finis coronat opus, toata acesta grandioasa intreprindere ce acopera 2000 de ani din perspectiva unei intrebari plina de ambitii social-istorice-filosofice, se termina stupefiant cu o serie de consideratii total aiurea privind evenimentele din 2012. Atat de aiurea si pe langa, nelalocul lor in schema mare a lucrurilor, facute cu o lipsa de discernamant atat de joviala, ce contrasteaza atat de mult cu efortul facut in primele pagini, ca nu stii ce mai zici.

Refrenul cartii este: Intrebare: E cutare lucru/ eveniment/stiuatie romaneasca altfel? Raspuns: E si nu e. Ne spune intelept autorul, impartial ca tot romanul. Ce vrei, paradoxul romanesc! In subtext: De aia Romania e altfel. Pe motiv de acest paradox. Cu aceasta schema facila, cu acest paradox manufacturat, se scoate si autorul, si se scoate si cititorul care ar vrea totusi sa zica ca a inteles ceva din tot efortul.

Intrebare: Nu e asa ca „De ce e Romania altfel” nu e o carte foarte proasta?? Raspuns: Nu. Sau da.

PS
Ridic bagajele la Otopeni, se constata iar lipsa obiecte din bagaje. Bagaj plecat din Washington via Paris. Ii banuiesc pe francezi.
Alte stiri din: Opinii Afisari - 265
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Opinii
 
Dezbateri
 
Politica
 
Magazin
 
Revista Presei
 
Stiinta-IT
 
Aroma de vinil
 
Poza Veche
 
Bancul zilei
 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
decebal tower
birouri zona decebal
apartamente zona decebal
apartamente lux unirii
apartamente de lux unirii
apartamente 2015 unirii
apartamente noi 2015 unirii
birouri noi 2015 unirii