Acasa Opinii Europa a vrut sa fie altceva decat era

Europa a vrut sa fie altceva decat era

scris de Doru Dragomir
248 Afisari

Ca sa intelegem Europa Occidentala de azi trebuie sa o intelegem pe cea de ieri. Uitam mereu cat de usor, comod si bine era pe cale sa se acomodeze de fapt Europa intreaga la proiectul Nazist. Uitam ca daca nu-i incurcau anglo-saxonii in general si nu interveneau americanii in special (fapt pentru care nu i-au iertat nici pana azi) ei erau bine-mersi in noua civilizatie pan-europeana si pan-asiatica a celui de Al Treilea Reich.

Dragoș Paul AligicăUitam cat de greu le-a venit sa se clarifice fata de Comunism. Nu au fost capabili sa o faca nici macar dupa prabusirea acestuia: un gest simbolic, un vot de condamnare, atat. Uitam cat de mult au tanjit dupa o „a treia cale” care nu insemna atat de mult ceva concret cat insemna altceva decat ordinea capitalist-liberala reprezentata de mult hulita America. „Socialismul”, panaceul tuturor vanitatilor, crizelor identitare si ambitiilor istorice abulice.

Uitam cat de mult si insistent au vrut sa fie altceva decat erau, decat ceea ce reprezentau, decat ceea ce stramosii lor construisera. Citim gresit toata perioada de dupa 1947-48 pana in 1989. Recitind materialele de arhiva din anii 50 intelegem precaritatea sistemului impus de anglo-americani si mai apoi mentinut de americani in fata fortelor sociale si ideologice care fierbeau sub capac. Modul iresponsabil si contrarian era acolo deja. Manifestarile ulterioare au depasit insa treptat orice imaginatie.

A fost suficient ca vointa americana sa intre la randul ei in confuzia si descompunerea pricinuita de acelasi forte sau forte similare, ca rezultatele se pot vedea cu ochiul liber. Conditiile create dupa 1989 si exacerbate in vremea ultimei administratii, dezastruoase, de la Washington, si au accelarat exponential lucrurile.

Mai ramane ca noua administratie de la Washington, de anul viitor, sa anunte ca retrage subventia la protectie pe care le-o ofera de mai bine de 50 de ani. Atunci sa vedeti spectacol. Sa vedeti penibil. Acum marile figuri politice si decidentii de la varf sunt doar prinse cu pantalonii in vine. SI oricum, dupa cum observati, spectacolul este total. Atunci nu va mai fi vorba nici de pantaloni, nici frunze acoperitoare….

Pacat de noi, esticii: nu avem nici cea mai mica vina in toata povestea asta.

In continuarea […], intrebare: Exista un adult, o persona matura si responsabila in structurile de la varf si de decizie europene la ora actuala? Poate cineva sa identifice acea persoana? Imi este imposibil, in masa de mediocritate si carierism pe care o vad citata si pozata pe prima pagina si la pagina politica. Imi este imposibil in valul de taceri, fofilari pe dupa deget care oricum e preferabil declaratiilor, scuzati expersia, absolut imbecile ce vin in serie de la ei.

Cu un Brexit plus retragerea de catre administratia Trump a subventiei la securitate acordata de peste 5 decenii de SUA, Europa intra automat in haos. „Visul european” devine realitate. Europa „prin noi insine”, catre haos social-politic si faliment economic. Va fi pusa rapid pe butuci economic si de acolo, Dumnezeu cu mila.

Aud mai nou ca nu stiu ce dus cu pluta din structurile guvernamentale europene vrea -ca reactie la atentatele de la Bruxelles– intarirea fortelor militare europene comune sau ceva de felul asta. Asta a inteles el. Oameni buni, daca voi avand la dispozitie o structura ca NATO -cea mai puternica si bine echipata structura militara din istorie- nu sunteti capabili sa va gestionati securitatea si sa o folositi geopolitic, cand, cum si cu ce bani veti fi capabili sa va amenajati o structura alternativa?!

Hai a creem o forta militara in judetul Olt pentru ca atentale de la Caracal au dovedit ca e necesar ca avem o structura de aparare independenta de fortele armate romane. Te doare mintea. Astia, scuzati-mi expresia, ne distrug pe toti. Si repet: noi, esticii, avem pacatele noastre dar aici nu avem nici cea mai mica vina.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult