Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Recomandări pentru reducerea expunerii la radiaţiile electromagnetice | Apple a lansat noile modele iPhone 11 (video) | Numerele de telefon la care poţi suna să-ţi recuperezi maşina ridicată în Bucureşti | Praful radioactiv de la Cernobîl este încă o problemă serioasă | Pentagonul aduce drone militare MQ-9 Reaper în România

O figură cu totul aparte

Scris de :     2012-06-08 13:53

Am avut un amic ardelean, excelent avocat şi traducător din rusă, din păcate dispărut acum câţiva ani dintre noi, Al Pintescu pe numele lui, care, precum în Caragiale, avea şi el un amic (nu spui cine, persoană însemnată!), un om plin de bani.

Ioan GrosanŞi mi-a povestit amicul meu că l-a rugat pe amicul lui să-i sponsorizeze un volum de traduceri din marea poezie rusă a secolului XX, că altfel nu-l publica nimeni. „Bine, a zis amicul cel bogat, te sponsorizez, dar cu o condiţie”. „Care?” „Să-mi faci o prefaţă”. „Cui?” „Mie”, a zis amicul bogat. „Ţie?! La ce?” „La un volum de versuri”. „Păi tu scrii poezie?!” „Binenţeles! Scriu poezie de mic”. De voie, de nevoie, amicul meu a luat volumul, l-a citit şi s-a îngrozit: toate poeziile erau de o rară tâmpenie. Acuma problema lui era nici să-l jignească pe milionarul amic, refuzându-l şi pierzând în consecinţă sponsorizarea, dar nici să se facă pe sine de cacao, căci totuşi trecuse prin şcoala critică a revistei „Echinox”. Aşa că s-a chinuit vreo două săptămâni să găsească un ton şi mai ales o expresie care să poată fi luată în toate sensurile, să iasă bine oricum o citeai. Până la urmă a găsit-o. Iat-o: „În peisajul atât de variat al poeziei româneşti contemporane, X face o figură cu totul aparte”. Figura asta „cu totul aparte” putea fi interpretată şi ca a unuia dus cu pluta, şi ca originală, şi ca o ciudăţenie ş.a.m.d. Şi aşa au apărut şi traducerile lui Pintescu, şi volumul milionarului poet.

Mi-am adus aminte de sintagma amicului meu gândindu-mă la Radu Mazăre. Departe de mine ideea de a-i face un elogiu, dar trebuie să se recunoască faptul că în peisajul atât de nevariat al politicii româneşti conteporane, Radu Mazăre face cu adevărat o figură aparte. Mie, să spui drept, mi-e simpatic şi-l prefer figurilor încrâncenat-mohorâte ale majorităţii politicienilor noştri, care, în anumite împrejurări, seamănă la tv cu chipul mahmur al lui Churchill după ce englezii au luat bătaie în Creta. Se vede că primarul Constanţei vine de la excelentul, pe vremuri, „Telegraf”, adică din presă, „oú tout est pris à la légère”. Totuşi, nu chiar atât de lejer încât să te-mbraci în uniformă nazistă la un eveniment public, fiind şi tu persoană publică… Chestiile astea merg (dacă merg!…) la un chef între prieteni, la un party intim, nu cu mass-media pe cap. Însă că are o îmbrăcăminte mai extravagantă, că pozează alături de manechine în costume de baie, că aduce „sambiste” din Brazilia, bucurându-ne nervul optic, nu mi se pare de acuzat. Dimpotrivă. Ce, aţi prefera să-l vedeţi pe Adrian Năstase pozând alături de Cătălin Botezatu? Îndoi-m-aş.

Aşadar, Radu Mazăre – o figură cu totul aparte. De data asta, în sens pozitiv.
Alte stiri din: Opinii Afisari - 278
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante