Acasa Opinii Povestea doctrinei

Povestea doctrinei

scris de Roland Catalin Pena
362 Afisari

Într-o perioadă în care se dezbate intens cât de necesar e să ai o gândire de dreapta şi să acţionezi în consecinţă sau cât e de important să te îngrijeşti de soarta celor care au puţin şi să le dai în mod egal la toţi, adică să fii de stânga, trebuie să fim pregătiţi să înţelegem pentru a şti ce să alegem.

alin baciuReiau. Într-o perioadă în care toată lumea vorbeşte de dreapta şi de stânga ca nişte etichete sau branduri şi în niciun caz de profunzimea principiilor şi valorilor care se află în spatele unor politici promovate de partide şi politicieni, românii trebuie să fie pregătiţi să înţeleagă măcar ei ce înseamnă în fapt stânga şi dreapta.

Sunt două planuri, unui idealist şi unul realist. Un plan pe care ni l-am dori şi altul pe care-l vedem toată ziua, vedem oameni, vedem atacuri, vede spectacole mediatice, dar nu vedem programe, idei, măsuri, acţiuni care să-şi aibă originea în cutia cu principii şi valori doctrinare.

Să vedem o poveste simplă prin care pot argumenta de ce aleg dreapta.

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat că nu a picat vreodată pe cineva la examen, dar, odată a picat o grupă întreagă.

Acea clasă a insistat că socialismul este funcţional şi că nimeni nu ar trebui să fie sărac şi nimeni bogat, toată lumea EGALĂ ! Profesorul le-a spus, ,,OK, vom face în grupă aceasta un experiment asupra socialismului. Notele tuturor vor fi mediate şi fiecare va primi aceeaşi notă, astfel încât niciunul nu va pica şi niciunul nu va primi notă diferită de a celuilalt.“

După primul test, notele au fost mediate şi toţi au primit nota 7. Studenţii care au studiat intens au fost supăraţi, iar cei care au studiat mai puţin au fost bucuroşi.

Cum cel de-al doilea test se apropia, studenţii care studiaseră puţin au învăţat şi mai puţin, iar cei care studiaseră mai intens şi-au spus că şi ei vor o pomana”, aşa încât şi ei au studiat mai puţin. Media celui de-al doilea test a fost 5! Nimeni nu mai era fericit.

Când a fost dat al treilea test, media notelor a fost 3 (picat) Notele nu au fost crescătoare deoarece au apărut certurile, acuzaţiile, ură şi nimeni nu a vrut să înveţe pentru beneficiul altuia.

Spre marea surpriză a tuturor studenţilor, toţi au picat. Profesorul le-a spus că socialismul ar fi picat în final deoarece, atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar când statul nu mai acordă acea recompensa, nimeni nu va încerca sau va vrea să aibă succes.

Nu putea fi o explicaţie mai simplă.

Iată un scurt paragraf care sintetizează totul:

Nu se poate legifera că săracul să fie liber iar bogatul în afară libertăţii. Ceea ce primeşte o persoană, fără a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la rândul ei, nu primeşte pentru ceea ce a muncit.

Statul nu poate da cuiva ceva, fără să fi luat mai înainte de la altcineva. Când jumătate din populaţie vede că poate să nu muncească, pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea, şi când jumătatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru că alţii sunt beneficiarii muncii lor, atunci prietene, acesta este sfârşitul oricărei naţiuni.

Nu poţi multiplica bogăţia divizând-o.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult