Acasa Opinii Războaiele lui Băsescu

Războaiele lui Băsescu

scris de Marin Neacșu
2.959 Afisari

Miercuri  au avut loc cele două evenimente pe care lumea  democrată le aştepta în România: Decizia Curţii Constituţionale pe subiectul investirii guvernului SIE şi discursul domnului Băsescu în Parlament.

Marin NeacsuBineînţeles că amândouă sunt legate, amândouă confirmă călcâiul de marinar apăsat pe grumazul democraţiei din România. După ce CCR a probat  pentru a nu ştiu câta oară obedienţa si supunerea la dorinţele tătucului, a parafat încă o dată obiceiul încălcării nu numai a legilor bunului simţ, dar şi a legilor ţării. Este inutil să mai discutăm despre ceva ce practic aşteptam şi nu mă miră.

Este inutil să vorbim şi despre discursul domnului Băsescu, dar trebuie totuşi să amintesc sau să punctez sferele de interes ale matelotului. Am reţinut preocuparea domniei sale pentru revigorarea economiei pe unele domenii cum ar fi:

1. Exploatarea minieră, „ dar nu orice activitate minieră„ ci numai cea auriferă, şi nu oriunde completez eu , ci cea de la Roşa Montana. Bineînţeles, domnul preşedinte este dornic să încaseze cât mai repede comisionul  chiar dacă a menţionat că bineînţeles că „dorim şi o exploatare autohtonă, dacă avem cu cine „ Avem aici o dovadă nu numai de subordonare a interesului naţional şi cedarea resurselor unei companii străine de interesele României ci şi un cinism ieşit din comun, în condiţiile în care ştie bine că a distrus practic şi desfiinţat mineritul autohton. Să vii acum şi să spui , după ce ani de zile ai distrus, desfiinţat şi dezarticulat tot ce însemna mineritul aurifer în România, că e nevoie de acest minerit şi că ai vrea să îl faci chiar şi cu companii sau resurse  autohtone  este nu numai cinic dar şi o nesimţire criminală. „ Dacă avem bani, să îl deschidem cu banii noştri dacă nu să îl deschidem cu bani de la alţii” Dar domnul vorbitor oare nu ştia că ţara asta se împrumută de la FMI de câţiva ani buni pentru că nu mai are bani ? Pe ce lume trăieşte ? Bun plan. Distrugi minele de aur, declari  mineritul aurifer nerentabil, secătuieşti economia, rămâi fără bani pentru că nu mai ai aur la export şi te împrumuţi la alţii, şi brusc constaţi că minerituil aurifer a devenit rentabil. Şi cum nu ai bani să investeşti  în el, ceri ajutorul unor companii străine  care nu vor uita să te răsplătească pentru ca ai distrus mineritul autohton apoi ai adus ţara la sapă de lemn şi apoi i-ai chemat să te salveze , rugându-i să vină să îţi ia aurul. Asta se întâmplă în România.

2. Domeniul IT. Aici domnul preşedinte, bănuiesc mare amator de  socializare, internaut convins, dar susţinător al ACTA declarat, a remarcat viteza mare  de transfer a datelor în România, dar este nemulţumit de un aspect: avem prea multe fibre.. optice. Este supărat domnia sa că fiecare minister, fiecare regie, fiecare  firmă are propria sa fibră optică, şi nu există una singură, care să poată fi supravegheată, penetrată, urmărită şi la nevoie scurtcircuitată de la pupitrul de comandă al serviciilor sale secrete, dintr-un  singur buton. Asta este opinia domnului Băsescu vizavi de economia de piaţă, principiile de conducere de dreapta, dezvoltarea iniţiativei private şi dreptul cetăţeanului de a alege serviciile  convenabile. Domnul Băsescu este supărat  că, fiecare este stăpân pe fibra lui optică”. Este incredibil cu câtă seninătate poate să susţină asemenea aberaţii de parcă ar susţine libertăţi democratice fundamentale.

3. Situaţia energetică a ţării. Aici am auzit iarăşi unele afirmaţii anacronice  de parcă domnul sus numit şi-a propus să întoarcă lumea cu fundul în sus. Ca şi don Quijote de la Mancha, cavalerul cauzelor stupide se luptă cu morile de vânt. Ceea ce în ţările civilizate este considerat o şansă şi o posibilitate fericită de a mai salva resursele tot mai scăzute ale planetei în ceea ce priveşte energia şi mă refer aici la energia solară şi eoliană care au avantajul că necesită investiţii minime, consum de resurse ZERO, costuri mici pentru consumator, deci o soluţie ideală, domnul preşedinte al României tratează cu dispreţ, cu ură pentru că nu îi aduce nici un profit, nu o poate controla, nu o poate întrerupe la ordin şi nu o poate controla, dar mai ales nu îi poate ridica preţul de câte ori vrea, şi nu poate să obţină astfel taxe în plus. Cum să taxezi vântul ? Să vii în Parlamentul României şi să spui “nu vreau să ne trezim la Predeal cu o moară din aia de vânt “ ca şi cum o moară din aia de vânt ar mânca copiii şi ar produce pagube imense umanităţii, ar contamina solul mai ceva ca cianurile de la Roşia Montana şi ar polua aerul mai ceva ca maşinile second hand . Nu are domnul preşedinte nici măcar minimele cunoştinţe necesare încât să spună instalaţii eoliene, el le spune mori de vânt ca să înţeleagă tot românul “cât de gravă e situaţia”. E normal ca domnul prea des menţionat deja  să spună că “ sursele noastre sunt cele de la Cernavodă,  gazele de şist şi gazele din Marea Neagră “, pentru că asta înseamnă investitori străini, comisioane babane, liberalizarea preţurilor, taxe şi impozite, control asupra populaţiei, monopol.  Când a afirmat că “ sursele noastre sunt …” numitul Băsescu a uitat să menţioneze la cine anume se referea când a spus sursele noastre, dar sunt sigur că se referea la aceleaşi persoane la care s-a referit şi când a spus  “să trăiţi bine”, nu la cei la care s-a referit când a spus “i-am ciuruit”. Apropo de şisturi, poate acuma înţelege şi Briana Caragea, cea care protesta la Ministerul Economiei împotriva obţinerii gazelor de şist, de ce a fost arestată. Păi cum să strigi în gura mare că  nu eşti de acord cu ceea ce doreşte tătuca ?

4. S-a mai referit vorbitorul şi la parlamentul unicameral, adică ceea ce spuneam eu acum câteva zile când vorbeam de şansele ca  USL să ajungă să formeze viitorul guvern, după alegeri. Prin prisma celor spuse acuma se întrevede din ce în ce mai clar demisia domnului Antonescu din fruntea PNL pentru că dacă sa va trece la parlament unicameral până la alegeri, lucru uşor de obţinut cu opoziţia în grevă, numărul de viitori  parlamentari  USL necesar a fi cumpăraţi sau şantajaţi scade considerabil şi astfel Băsescu va obţine mult mai uşor majoritatea parlamentară în viitoarea legislaţie.

Cam asta a vrut să transmită  fiinţa extraordinară cetăţenilor, ca  şi faptul că dacă sunt cuminţi şi nu îl mai scot afară, este posibil ca de 1 Iunie, cu o săptămână înainte alegeri  să le le aducă salariile la valoarea avută înainte de  2009, dar bineînţeles neindexate cu inflaţia,  cu preţurile, fără  a ţine cont de valoarea de cumpărare a leului la ora actuală. Şi bineînţeles că se aşteaptă ca mujicul să fie mulţumit, să îi pupe mâinile şi să voteze cu actuala conducere care uite, are grijă de oameni şi le măreşte salariile în timp de criză. Cât de prost să fie romanul?

PS. Mă întreb dacă nu cumva Măria Sa, atunci când  spunea ceva de morile de vânt din Dobrogea se referea la ceea ce a văzut la Corbu, colţ cu poligonul militar.  Dacă la acele “ mori” se referea, atunci  îi dau dreptate, trebuiesc desfiinţate, dar acelea nu sunt mori ci antene.

28 comentarii

digital 08-03-2012 - 01:26

știți care e marea problemă,d-le neacsum?!
că lumea democrată e cam degeaba,atunci când e condusă cu mână de fier(adevărat că inmănușată cu un șomoiog decâlți dintr-o parâmă mucegăită)….
această lume elegantă și democrată cum o numiți ,va aștepta mult și bine în wc-ul în care este înfundată și ținută cu forța,de o gașcă nesătulă și tupeistă….
de câte ori va trebui să apelăm la masa amorfă a poporului român ca să spele mizeria născută din indiferență și ignoranță?!

nu uitați un lucru,important!
lumea democrată și elita intelectuală care acum este…unde este,chiar?…l-au propulsat pe acest neo-diktator…

iar faza cu războaiele,face parte dintr-un concert mult mai amplu decât și l-ar permite,mințile pedalacilor care cred că(virgulă) conduc ceva…

neacsum 08-03-2012 - 08:19

Digita,
Ai dreptate. Noi l-am pus acolo unde e, unii prin proprie vointa, incantati de omul care e atat de ” ca noi ” nonconformist si ” popular” altii pacaliti de ideile si intentiile de rasturnare a lumii, altii pur si simplu prin lehamitea cu care am stat in casa cand trebuie sa nu stam. Imi e teama ca asa se va intampla si la viitoarele alegeri .

chiaburul 10-03-2012 - 19:13

PDL este in curs de autodesfintare. El face alianta cu un alt partid mort (PNTCD). Este clar ca a disparut din scena politica. Acum atentia ar trebui sa stea pe creerea unui alt partid, curat, fara cei vechi a caror neputinta a fost verificata, cu oameni educati, dar nu cu „odrasle”, cu oameni avand bune intentii si planuri viabile, partid care sa poata prelua puterea dupa ce USL-istii isi vor dovedi neputinta. Perspectiva cu aceasta alianta, la fel de putreda ca si cea actuala, stim ca este +0, dar ………..creati mai repede varianta romaniei noi de care vorbeam anterior si renuntati pentru totdeauna la gargaragii vechi si la mostenitorii lor.

Viorica Ianc 08-03-2012 - 07:40

Mult Respect pentru Articol – Domnule !

neacsum 08-03-2012 - 10:21

Ma intreb asa ca tot romanul, ce consilieri o avea domnul Basescu daca vine in fata parlamentului si spune ca morile de vant produc energie ? S-a auzit undeva pe lumea asta o aberatie mai mare ?

luca d 08-03-2012 - 10:30

Domnule Neacsu, „de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere”. Machiavelli a zis ca „numai un principe intelept poate fi sfatuit cu intelepciune”. A dat dovada Basescu, in toata activitatea sa, de intelepciune?

digital 08-03-2012 - 10:31

acest individ,nu are consilieri,ci doar instincte de animal…politic,bineînțeles….

de….vânt o să moară…nu vă faceți griji,prea mari….
produc gloanțele astea un vânt,nici nu vă imaginați!!!!

dxn 09-03-2012 - 20:37

Similar cu „GHICI GHICITOAREA MEA”
Este o grosolanie care o intrece pe cea a lui Baconski!

digital 08-03-2012 - 10:42

asta da strategie economică…
pentru o mie de locuri de muncă(din care o treime,există deja),otrăvești o juma de țară și ”donezi” singura rezervă de aur a unui popor….

hahaha….

neacsum 08-03-2012 - 10:53

Dam, dar ce comisioane babane se dau habar nu ai. Uite-te ce reclama agresiva si constanta au cu povestile lor pe toate televiziunile si in toate ziarele, pe toate paginile de internet, pana si aici la ziua veche. Se dau bani grasi , de ani de zile pe aceste reclame, pe aceasta proppaganda pe povestile celor ce ” vor sa munceasca , atat , doar sa munceasca” . Nici nu realizati cu cat sunt rasplatiti cei care pun osul; la aprobabrea acetei investitii, daca ei platesc sute de mii de euro pentru reclame numai. Daca sunt dispusi sa chletuiasca atatia bani pentru a obtine concesiunea, incercati sa va imaginati cat trebuie sa fie miza si profitul. Iar Iindividul din Cotroceni, vine si ne spune ca morile de vant produc energie. Cum poate un om atat de limitat sa conduca o tara ? Cat de prosti sa fim sa il mai suportam ?

Europeanuul 08-03-2012 - 20:29

Domnule Neacsu, conform firmei Gabriel Resources calitatea minereului la Rosia Montana este estimata, in medie, in jur de 1-1.6 grame de aur pe tona de minereu si aprox. 5-10 grame de argint (calitatea minereului este inferioara, low grade). In lincul de mai jos gasiti cateva date publice din studiul proiectului – Table 1.1, 1.2, 1.3, pag. 2, 3, 9 precum si Fig. 18.2 la pag. 185.

http://www.gabrielresources.com/documents/2009-03-04_43-101.pdf

In acest context chiar si o deviere foarte, foarte mica (de 0.5-0.7 g/t sa zicem) ar avea un impact catastrofal asupra fezabilitatii proiectului. Avind in vedere ca in prezent resursele firmei Gabriel Resources sint limitate la Rosia Montana, o astfel de deviere nu ar exclude chiar si la falimentul firmei. Iar la astfel de mici devieri (de la 1.6 g/t la 0,9 g/t) nu stiu in ce masura se va putea discuta despre frauda sau erori grosolane. Personal eu salut initiativa de promovare a industriei mineritului si investiile in acest sector in Romania (nu doresc sa fiu inteles gresit) dar sincer sa fiu, in acest proiect nu as avea curajul sa investesc – idiferent cine ar face reclame.

digital 08-03-2012 - 20:35

atunci înseamnă că se spală bani,ce e greu așa?….
oricum ai lua-o e avantajos,așa că nu ține!

Europeanuul 08-03-2012 - 21:14

Digital, avantajos pentru cine? Pentru investitori si pentru actionarii firmei nu va fi avanajos „oricum” si in „orice caz”. Studiul sensitivitatii proiectului, redat si in Fig.18.2 la pag.185 din lincul de mai sus (linea aia verde) iti arata ca NAV (Net Asset Value) ar pica spre zero „0” in scenariul in care calitatea minereului va fi cu 30% sub nivelul estimarilor (respectiv 1g /t in loc de 1.5g /t).

Europeanuul 08-03-2012 - 21:15

Avantajos pentru cine? Pentru investitori si pentru actionarii firmei nu va fi avanajos „oricum” si in „orice caz”. Studiul sensitivitatii proiectului, redat si in Fig.18.2 la pag.185 din lincul de mai sus (linea aia verde) iti arata ca NAV (Net Asset Value) ar pica spre zero „0” in scenariul in care calitatea minereului va fi cu 30% sub nivelul estimarilor (respectiv 1g /t in loc de 1.5g /t).

digital 08-03-2012 - 21:21

e greu cu tine,tare greu…
prietene,este vorba de peste o sută de tone de aur,pricepi?!
ce mai dorești,link-urile tale salvează-le în screenshot-uri,pune-le în ramă și dă-le cu lac….

Europeanuul 08-03-2012 - 21:56

Digital, La Rosia Montana trebuie minata o tona de roca, transportata la cativa km distanta si macinata marunt in concasoare (la marimea cornului sub 1 cm). Apoi minereul trebuie procesat in continuare in linie cu procesul descris in studiu (concentrare prin gravitatie, leaching prin cianuri samd). La o extractie mai mica de 1 gram de aur pe 1 tona de minereu afacerea nu mai este viabila dpdv economic (costurile de productie vor depasi valoarea aurului pe piata).

digital 08-03-2012 - 22:03

nu contează cât costă,contează doar două lucruri:
primul,că aurul e aur,iar al doilea,că nu se otrăvește ecosistemul țării beneficiare!
celelalte invocate de tine nu au absolut nici o relevanță,pricepi,europeene!

neacsum 08-03-2012 - 20:56

Europeanul
Se pare ca totusi interesul nu este pentru aur in zona ci pentru alte zacaminte care justifica si interesul si riscul.Aurul din Rosia Montana este doar acoperirea. Cu el se acopera spagile.

Europeanuul 08-03-2012 - 21:22

Domnule Neacsu, chiar asa nu se poate. Pe pietele de capital exista anumte reguli (nu poti umbla cu aalba neagra si smecherii din asta comuniste). Gabriel Resources a adunat pina in prezent cateva sute de milioane bune pe piata de capital (vedeti financial statements – Gabriel Resources).

Probabil ca multi investitori sa-u lasat dusi de nas de statementurile unor lideri politici dar si de reclamele intensive 😉

briel 08-03-2012 - 21:53

O teapa uriasa. Europeanule citeste aici

http://www.formula-as.ro/2012/1004/ecologie-14/reteta-secreta-a-afacerii-rosia-montana-14692

Numai pentru asta ar trebui Base inlaturat de urgenta. Judecat si spanzurat. N-are el atatea vieti cate ar trebui sa plateasca…

Mos Darie 11-03-2012 - 16:54

Uiti ceva ce poti gasi pe alte site-uri (Ion coja, Eufrosin), si anume ca redeventele se incaseaza exclusiv pe aur si argint, in timp ce minereul de acolo mai contine si galiu, vanadiu,molibden, crom, nichel, germaniu…

प्रिंस Parpanghel Carpathians 11-03-2012 - 17:39

Dreaga …Mosh Piparka, Ion Coja este intradevar o somitate in domeniu domnie-sale, dar asocierea cu un infractor de drept comun urmarit in USA si Romania, si care odata prins va raspunde si in fata unor acuzatii privind moartea a circa 2000 de femei ROMANCE pe an. Ma refer la fostul predicator neo-protestant deghizat sub pseudonimul …EUFROSIN …moshu egzista in toate o MASURA !

urbos 08-03-2012 - 20:52

„Cat de prosti sa fim sa il mai suportam ?” se intreaba Neacsu, hahahaha. Ce e ba Neacsule, nu zici tu ca sa stea acolo ca nu stii ce sa pui in loc? Atata te duce capu, mai pui si intrebari tampite.
Tu esti din filmul „am si io o parare dar nu-s de acord cu ea”.

dxn 09-03-2012 - 20:47

NUMERICULE,
„digital” vine de la deget? ori de la „deget fara unghie”?
😉 😉
Editorialistii ZV sunt profunzi, clari, morometi si perfectibili!
Se gasesc destui care vor sa faca pe “dasteptii” precum Cocosila, dar se orgasmizeaza repede: scurt, pe furis, laba cu frustrarea asociata! 😉 .
Continuati.
Abia il astept pe Hari. Sper ca nu s-a descurajat de niste onanisti!

digital 09-03-2012 - 20:55

de la degetul care mi-a rămas în hoașca de mă-ta…de acolo vine,du-te și caut-o….

dxn 09-03-2012 - 21:10

deget fara unghie? deget fara unghie?deget fara unghie?deget fara unghie????
denis

milosul 08-03-2012 - 18:15

PP-DD + PDL + UNPR + UDMR + ZIUA VECHE = ACEEASI MIZERIE

Gabriel 08-03-2012 - 22:20

Globalizarea, adica o politica externa a USA si UK, globalizarea mai mica impusa de Germania, adica UE, neoconservatorismul darwinist social, idealismul din TRI, neoliberalismul economic, colonialismul, vasalitatea economica si politica, capitalismul venit la pachet cu democratia liberala si globalizarea informationala, tradarea de neam si tara….iata concepte care au distrus ROMANIA.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult