Acasa Revista Presei Revista presei. Cum comentează Iliescu retragerea lui Ponta

Revista presei. Cum comentează Iliescu retragerea lui Ponta

scris de Z.V.
169 Afisari

Ședința Biroului Permanent Național al PSD în care a fost stabilită conducerea interimară a partidului, respingerea de către Curtea Constituțională a României a sesizării PNL în cazul cererii DNA de începere a urmăririi penale față de premierul Victor Ponta, declarațiile președintelui Klaus Iohannis referitoare la noul Cod Fiscal și decizia acestuia în legătură cu propunerea prim-ministrului pentru funcția de ministrul al Transporturilor, precum și greva controlorilor de trafic, dar și extrădarea acționarului principal al companiei de salubrizare Romprest, Florian Walter, din Dubai sunt principalele subiecte ale zilei de 16 iulie.

ion iliescuPSD a decis în unanimitate: Rovana Plumb, propusă pentru șefia interimară a partidului. Conducerea PSD s-a reunit astăzi în cadrul Biroului Permanent Național pentru a discuta despre conducerea interimară a partidului, după retragerea lui Victor Ponta din funcția de președinte, potrivit Adevărul. După mai bine de trei ore de discuții, BPN al PSD a votat în unanimitate ca Rovana Plumb să preia funcția de președinte interimar al PSD, până la organizarea unui Congres. Decizia de azi mai trebuie validată și de Comitetul Executiv al partidului.

Cum comentează Iliescu retragerea lui Ponta de la șefia PSD. Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, miercuri, că decizia lui Victor Ponta de a se retrage de la conducerea partidului poate fi văzută ca un semn de ”tărie de caracter”, pentru că vrea ca PSD să nu fie afectat de problema sa personală, relatează România Liberă. „Sau din contră, de tărie de caracter și vrea ca partidul să nu fie afectat de această problemă personală a lui pe care o să o rezolve”, a răspuns unui jurnalist Iliescu.

Ponta: Dacă am vacantat postul de la șefia PSD, nu înseamnă că viața mea politică s-a încheiat. Premierul Victor Ponta a declarat miercuri în cadrul emisiunii Ultimul cuvânt de pe B1 TV, moderată de Cătălin Striblea, că a „vacantat postul” de la șefia PSD, dar că viața sa politică nu s-a încheiat, conformCurierului Național. „Am vacantat postul ca să fie lucrurile foarte clare. Nu mă mai pot întoarce. Nu înseamnă că via?a mea politică s-a încheiat”, a spus Ponta.

Liviu Dragnea: „O să mă mai gândesc dacă mai garantez pentru cineva la conducerea partidului”. Coordonatorul politic al PSD a făcut o serie de comentarii cu bătaie lungă la adresa lui Victor Ponta, spunând că nu va mai garanta pentru nimeni, scrieEvenimentul Zilei. Dragnea le-a transmis membrilor PSD că la CEX nu trebuie validată Rovana Plumb în funcția de președinte interimar pentru că acest for nu se ocupă cu așa ceva.

Alina Gorghiu: Va urma noaptea cuțitelor lungi în PSD pentru Victor Ponta. Liberalii par că așteaptă ca Victor Ponta să primească lovitura de grație chiar din partea PSD, noteazăJurnalul Național. Alina Gorghiu a declarat, astăzi, la RFI, că este sigură că Victor Ponta va avea parte, cât de curând, de o noapte a cuțitelor lungi din partea colegilor. „Problema sa juridică din păcate este ca o operație la un picior greșit, pentru că pe cetățeni și pe partenerii noștri internaționali, inclusiv pe noi, ca Opoziție, ne preocupă prea puțin dacă domnul Ponta mai este sau nu președinte al PSD-ului. Problema reală este dacă domnia sa continuă sau nu să fie prim-ministru al României”, a declarat Alina Gorghiu.


CCR a respins sesizarea PNL în cazul cererii DNA de începere a urmăririi penale față de Victor Ponta. Curtea Constituțională a respins miercuri sesizarea PNL privind votul în plenul Camerei Deputaților în cazul cererii DNA de începere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta în dosarul Turceni — Rovinari, relatează Adevărul. Curtea Constituțională a decis, miercuri, că votul Camerei Deputaților din 9 iunie în cazul cererii DNA de urmărire penală a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese, în dosarul „Turceni — Rovinari”, a fost constituțional, fiind respinsă astfel sesizarea PNL.

Iohannis, prima reacție despre noul Cod Fiscal: S-a strecurat aprecierea că ar revoluționa finanțele României. Ar trebui să ne preocupe maniera în care se reduc taxele. Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri la un eveniment aniversar organizat la BNR, alături de guvernatorul Mugur Isărescu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand, scrie Adevărul. În discursul susținut, șeful statului a vorbit succint și despre noul Cod Fiscal, pe care în acest moment îl analizează „pentru a decide oportunitatea promulgării sale”.

Victor Ponta: Sper ca președintele să nu facă vreo ambiție.Premierul Victor Ponta și-a exprimat, miercuri, speranța că președintele Klaus Iohannis se va gândi la România și va promulga Codul fiscal, precizând că acest document a fost votat în Parlament în unanimitate, „deci inclusiv de PNL”, relateazăJurnalul Național. ”Eu sper, totuși, ca președintele să nu facă vreo ambiție și să se gândească la România și să promulge Codul fiscal”, a afirmat Ponta.

Ponta anunță în ce condiții va demisiona și îi cere lui Iohannis un acord scris. Premierul Victor Ponta a spus că își va da demisia din fruntea Guvernului cu o condiție: președintele Klaus Iohannis să-i garanteze un nou premier tot din coaliția de guvernare, în baza unui acord scris, conform Gândul. Premierul Victor Ponta a anunțat că ar fi dispus să-și dea demisia din fruntea Guvernului doar dacă președintele Klaus Iohannis îi va garanta, printr-o înțelegere scrisă, că noul prim-ministru va fi tot din partea actualei coaliții, nu de la PNL. „Dacă se face o un acord scris cu președintele țării și o înțelegere la nivelul coaliției, să fie altcineva premier, dar să rămână coaliția asta la putere până în 2016, atunci sigur, îmi dau demisia. Dar domnul Iohannis vrea guvernul lui, guvernul PDL. Această coaliție are o majoritate pe care am tot verificat-o”, a spus Victor Ponta.

Șeful grupului PPE din Parlamentul European: Rămânerea lui Ponta în fruntea Guvernului este un handicap pentru România. Președintele grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European, Manfred Weber, aflat în vizită oficială la București, a declarat, miercuri, că rămânerea lui Victor Ponta în fruntea Guvernului este un handicap pentru România, afectând și procesul de aderare la Schengen, potrivit Gândul. „În acest moment, România este reprezentată la nivel european de către președintele Kalus Iohannis, pentru că premierul Ponta nu mai este un partener credibil pentru nimeni în Europa. În alte state europene este de neimaginat ca premierul să fie sub ancheta autorităților’, a afirmat președintele grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European, Manfred Weber.

Gorghiu: Am strâns aproape 200.000 de semnături pentru demisia lui Ponta. Liberalii au strâns aproape 200 de mii de semnături pentru demisia lui Victor Ponta, un demers simbolic, fără valoare juridică, și speră ca la începutul lunii septembrie să aibă un milion de semnături strânse, a declarat la RFI co-președintele PNL, Alina Gorghiu, conform Cotidianul. „Suntem noi, cei din PNL, într-o campanie în desfășurare de strângere de semnături în toate județele, o campanie care să genereze un sprijin popular de susținere a ideii noastre de demisie a lui Ponta. Am strâns până acum aproape două sute de mii de semnături la nivel național, acțiunea evident continuă (…). Noi sperăm ca la începutul lunii septembrie să avem un milion de semnături strânse”, a declarat Gorhiu.

Iohannis respinge propunerea lui Ponta pentru Transporturi. Noua nominalizare făcută de premier. Președintele Klaus Iohannis a respins numirea lui Mihai Fifor la Ministerul Transporturilor, pe motiv că „nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex”, anunță Gândul. În replică, premierul Victor Ponta a spus că președintele nu are competență să evalueze acest lucru, el fiind „profesor de istorie” (sic!). Noua propunere a PSD pentru Transporturi este Iulian Matache, actual secretar de stat. Președintele este obligat, legal, să accepte noua nominalizare.

Președintele Iohannis, vizită oficială în Serbia. Președintele Klaus Iohannis va efectua joi o vizită oficială în Republica Serbia, unde se va întâlni cu omologul său sârb, Tomislav Nikolic, cu premierul Aleksandar Vucic și cu comunitatea de români din această țară, informează Cotidianul. Înainte de plecarea în Serbia, joi, în jurul orei 9,15, pe Aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni, șeful statului va susține o declarație de presă, potrivit Administrației Prezidențiale.

CCR: Înființarea Comisiei pentru evaluarea democrației este constituțională. Curtea Constituțională a României (CCR) a respins miercuri, ca neîntemeiată, sesizarea PNL privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea stării democrației și a statului de drept în România, potrivit Bursa. În consecință, înființarea acestei comisii nu încalcă Constituția.

Iohannis cere sprijinul PPE pentru aderarea României la Schengen. Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat lui Manfred Weber, Președintele Grupului Partidului Popular European, sprijinul PPE pentru aderarea României la spațiul Schengen, conform Bursa. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis l-a primit astăzi, la Palatul Cotroceni, pe domnul Manfred Weber, Președintele Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.

Gafă de proporții: ALDE „l-a omorât” pe deputatul Octavian Bot. Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a transmis, miercuri, condoleanțe familiei deputatului Octavian Bot, ca urmare a unei știri care anunța decesul politicianului. Formațiune politică nu a verificat, însă, veridicitatea informației, scrie România Liberă. Octavian Bot nu este, în realitate, mort. El se află în stare gravă.

Fosta soție a ministrului Finanțelor, avere nejustificată.Inspectorii Agenției Naționale de Integritate susțin că fosta soție a ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici, Florentina Costache, director adjunct al Direcției Generale Relații Financiare Externe din cadrul AM POST Ministerul Transporturilor nu poate justifica peste 200.000 de euro, diferența dintre veniturile sale și cheltuielile din perioada 2000-2012, potrivit Evenimentului Zilei. „Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate, împreună cu familia, de către Florentina Costache”, au transmis, ieri, reprezentanții ANI într-un comunicat de presă.

Florian Walter va fi extrădat din Dubai. Acționarul principal al companiei de salubrizare Romprest, Florian Walter, dat în urmărire internațională din data de 20 mai, a obținut, în 13 iulie, drept de rezidență în Dubai, stat cu care România nu a semnat un acord de extrădare, conform Evenimentului Zilei. Cu toate acestea, Tribunalul Prahova și Ministerul Justiției au demarat procedurile în vederea extrădării, iar Florian Walter ar fi fost reținut de Interpol.

Percheziții DNA la o sucursală a Hidroelectrica. Procurori din cadrul DNA Pitești fac miercuri dimineață șapte percheziții pe raza județului Argeș, la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice într-un dosar de corupție, potrivit unui comunicat transmis de DNA, structura centrală, anunță Cotidianul. Conform unor surse judiciare, perchezițiile vizează Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeș din cadrul Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA, SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA, precum și Centrala Hidroenergetică CHE Noapteș, situată în Curtea de Argeș.

Angajați ai DSP București, suspectați de delapidare. Polițiști și procurori bucureșteni au descins ieri dimineață la Direcția de Sănătate Publică București și domicilii ale unor angajați ai acesteia, într-un caz de delapidare în care prejudiciul a fost estimat la aproximativ 300.000 euro, conform Curierului Național. „În această dimineață, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supraveghe­rea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pun în aplicare 6 mandate de percheziție, la cinci domicilii și o instituție publică, în municipiul București și județele Ilfov și Giurgiu și 4 mandate de aducere, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunii de delapidare. Din datele și probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că, în perioada 2011 — 2014, suspecții au efectuat diverse achiziții publice fictive, de la mai multe societăți cu comportament de tip fantomă. Prejudiciul estimat până la acest moment este de 300.000 de euro’, a informat ieri Poliția Capitalei.

Ce sancțiuni s-au dispus în cazul copilului care a fost legat. Șeful Complexului de Servicii Sociale „Istru” din Sectorul 6 a fost demis din funcție, iar pentru patru angajați s-a dispus desfacerea contractelor de muncă, a anunțat miercuri Primăria Sectorului 6, decizia fiind luată după ce presa a prezentat marți imagini cu un copil care legat, relatează Cotidianul. Totodată, șeful Serviciului s-a ales cu plângere pentru abuz.

Părinții primesc o zi liberă pe an pentru îngrijirea sănătății copiilor. Guvernul a aprobat astăzi, printr-o Hotărâre, normele metodologice pentru aplicarea legii prin care se acordă părinților și reprezentanților legali zile lucrătoare libere pentru îngrijirirea sănătății copiilor, anunță Bursa. Ziua liberă urmează să se acorde unuia dintre părinți, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, în baza unei cereri depusă cu 15 zile înainte de vizita la medic.

65.000 de profesori vor primi bani pentru benzină, tren sau vapor, pentru a face naveta. Naveta către locul de muncă a cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar va fi decontată, potrivit unei hotărâri de guvern, adoptată ieri de Executiv, informează Ziarul Financiar. Cadrele didactice care merg la locul de muncă fie cu mașina personală, fie cu trenul sau cu ambarcațiuni își vor primi banii înapoi la sfârșitul lunii următoare de la autoritățile locale. Ministrul educației Sorin Câmpeanu a declarat că 65.000 de cadre didactice sunt vizate de reglementările acestei hotărâri.

Controlorii de trafic, salariați de lux ai statului român, amenință cu greva generală. Plătiți în medie cu 4.719 de euro lunar, cu aproape 1.000 de euro peste media colegilor lor din UE, controlorii de trafic din România, grupați în cadrul ROMATSA, regia de dirijare a traficului, amenință cu greva alături de ceilalți sindicaliști, potrivit România Liberă. Controlorii de trafic din România și ceilalți salariați ai ROMATSA — regia națională de dirijare a traficului aerian, membri ai sindicatului, ar putea intra în grevă generală dacă discuțiile ce se poartă cu Ministerul Transporturilor pe tema noului Contract Colectiv de Muncă, valabil pentru acest an, nu se vor solda cu rezultate pozitive. Amenințarea a fost formulată, miercuri, de angajați ROMATSA aflați într-o grevă de avertisment ce a durat de la ora 11.00 la ora 13.00.

Președintele Consiliului de Administrație al ROMATSA a demisionat. Președintele Consiliului de Administrație al ROMATSA, Marcel Pârvu, și-a dat miercuri demisia din această funcție, a anunțat directorul general al companiei, Ion-Aurel Stanciu, scrie Jurnalul Național. ‘În cursul zilei de azi (miercuri — n. r.) am primit o notificare din partea domnului Pârvu Marcel, ales președinte al Consiliului de Administrație al ROMATSA în ședința din 31 martie, prin care ne aduce la cunoștință demisia lui din funcția de președinte al CA ROMATSA. Domnul Marcel Pârvu rămâne membru provizoriu în CA’, a precizat Stanciu.

Directorul Complexului Energetic Hunedoara a demisionat, acuzând întârzierea ajutorului de stat. Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Constantin Jujan, a demisionat din funcție, el acuzând că acordarea împrumutului sub formă de ajutor de stat de la Guvern întârzie, în condițiile în care există un calendar convenit cu FMI și Comisia Europeană privind activitățile CEH, relatează Economica.net. „Am demisionat din cauza întârzierii acordării împrumutului sub formă de ajutor de stat de la Ministerul Finanțelor Publice, cele 98 de milioane de lei aprobate prin Ordonanța de Urgență nr. 22/2015. S-a întârziat prea mult din cauza birocrației”, a declarat, miercuri, Constantin Jujan.

Isărescu: România nu a avut niciodată costuri de finanțare atât de scăzute ca în prezent. România nu a mai avut costuri de finanțare atât de scăzute ca în prezent, atât datorită reducerii dobânzilor pe plan internațional, cât și a scăderii semnificative a primelor de risc, a declarat, miercuri, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), în cadrul evenimentului de lansare a emisiunii numismatice ‘150 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand I’, informează Economica.net. ‘Niciodată România nu a avut costuri de finanțare mai scăzute ca în prezent și aceasta nu numai datorită reducerii dobânzilor pe plan internațional, ci și datorită reducerii semnificative a primelor de risc. Efectul benefic se resimte atât la nivelul bugetului, cât și la nivelul economiei, în general. Acest proces nu este, însă, ireversibil și depinde de păstrarea macrostabilității’, a spus Isărescu.

Guvernul a decis: Ștampila nu mai e obligatorie. Guvernul a decis miercuri eliminarea obligativității ștampilei pentru persoane fizice și juridice de drept privat, informează Biroul de presă al Executivului, conform Capital. „Actul normativ elimină obligativitatea aplicării ștampilei atât pe declarațiile, cererile și alte documentele depuse de către persoane fizice, persoane juridice de drept privat, așa cum sunt definite în Codul civil, precum și de către entitățile fără personalitate juridică, la instituții sau autorități publice, cât și pe documentele sau alte înscrisuri emise între aceste entități sau persoane. Regula nu se aplică persoanelor juridice de drept public care vor aplica ștampila pe documentele emise de către acestea, conform regulilor aplicabile în prezent. Măsura are scopul să reducă birocrația și să simplifice regulile administrative”, precizează sursa citată.

Când rafinăriile se închid în toată Europa, Lukoil susține că a găsit un cumpărător pentru unitatea din Ploiești. Rușii de la Lukoil susțin că au primit o ofertă de cumpărare pentru rafinăria Petrotel din Ploiești, „miezul” celui mai fierbinte scandal de evaziune fiscălă și spălare de bani din aceste zile, chiar de la o companie locală, dar că intenția grupului petrolier nu este de a vinde, scrie Ziarul Financiar. Declarația a fost făcută de Thomas Mueller, vicepreședintele pe rafinare, petrochimie și procesare a gazelor la nivelul grupului Lukoil, și este surprinzătoare mai ales în contextul în care la nivel european industria de rafinare se confruntă cu un val de închideri.

Lukoil vrea să implice Comisia Europeană în dosarul evaziunii fiscale din România. Grupul petrolier rus Lukoil a solicitat ajutorul Comisiei Europene pentru a putea răspunde la acuzațiile de spălare de bani și evaziune fiscală aduse rafinăriei sale din România, a declarat miercuri unul dintre directorii Lukoil, transmite Capital. Săptămâna trecută, Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au extins cercetările față de SC Petrotel Lukoil SA Ploiești și directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, și sub aspectul infracțiunii de folosire cu rea credință a creditului societății și o nouă faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societății, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro și peste 1,5 miliarde dolari.

RADET cere suspendarea executării silite. Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) a cerut Judecătoriei Sectorului 3 să suspende executarea silită impusă de către ELCEN prin dosarul de executare nr. 3201/2015, arătând că, în cazul în care solicitarea sa nu va fi admisă, Regia se va afla în imposibilitatea de a-și putea continua serviciul de utilitate publică, anunță Curierul Național. „Numărul de înregistrare al dosarului este 23.789/301/2015, instanța urmând să stabilească primul termen de judecată, acțiunea fiind introdusă pe calea procedurii ordonanței președințiale”, a informat ieri compania. Acțiunea a fost decisă ca urmare a imposibilității în care se află regia autonomă de a mai asigura continuitatea serviciului de utilitate publică.

Metroul de Drumul Taberei va merge cu rable de 30 de ani, ce trebuiau casate. Metrorex: Au defecțiuni, dar sunt sigure. În disperare de cauză, pentru că DNA a blocat achiziția de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5, Metrorex trebuie să aducă din depouri trenuri vechi de decenii cu care să transporte călătorii dinspre și înspre Drumul Taberei, de la anul, scrieEconomica.net. Trenurile care vor circula pe Metroul de Drumul Taberei, ce va fi finalizat în a doua parte a anului viitor, vor fi niște vechituri. Din moment ce procedura de achiziție a 51 de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 este blocată de procurorii DNA, existând suspiciuni de corupție pe procedura de atribuire, Metrorex trebuie să găsească o altă soluție pentru materialul rulant.

Ștefan Bărboianu a cîștigat războiul cu Dinamo! Ionuț Negoiță, suspendare-record. Ștefan Bărboianu a ieșit învingător în războiul cu Ionuț Negoiță de la comisiile FRF, transmite Gazeta Sporturilor. Totul a plecat de la acuzațiile de blat aduse de patronul lui Dinamo la adresa fundașului după meciul cu Steaua din sezonul trecut. Finanțatorul „cîinilor” a fost suspendat 8 luni și a primit o penalitate de 50.000 de lei. „Este un prim proces cîștigat, voi analiza împreună cu Ștefan dacă o vom ataca. Oricum urmează să ne judecăm și în instanțele civile, unde clientul meu va cere daune morale”, a precizat avocatul lui Bărboianu, Dan Idita.

Alexandra Dulgheru, revenire și calificare de senzație în optimile BRD Bucharest Open, cu probleme la genunchi și lacrimi: „Am jucat cu multă durere și nu am avut putere să mă bucur”, titrează ProSport. Alexandra Dulgheru (46 WTA) a revenit spectaculos miercuri seară, în duelul din turul întâi la BRD Bucharest Open, în fața chinezoaicei Shuai Zhang și și-a asigurat biletele pentru optimile de finală ale competiției de la Arenele BNR. De la prim set cedat, „Alex” a forțat în setul doi, câștigând contra serviciului în game-ul opt, a servit pentru împingerea meciului în decisiv, dar mâna i-a tremurat pe rachetă și chinezoaica de pe locul 166 WTA a revenit. Bucureșteanca a închis totuși manșa la retur, iar în actul trei, a revenit de trei ori de la deficit de un break, pentru a se impune după două ore și 25 de minute, scor 3-6, 6-4, 6-4.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult