Acasa Revista Presei Revista presei. Nouă stații de metrou vor fi închise

Revista presei. Nouă stații de metrou vor fi închise

scris de Z.V.
135 Afisari

Noua schemă de salarizare, reacțiile la ‘dublarea salariilor bugetarilor’ anunțată, inițial, de ministrul Muncii, șeful senatorilor PSD care vrea să grațieze integral corupția, încă un mandat de arestare cerut de procurori pentru Sebastian Ghiță, precum și care sunt stațiile de metrou care se închid pentru lucrări, dar și care sunt handbalistele care și-au înnoit contractele la CSM București sunt principalele subiecte ale zilei de 7 martie 2017.

Nouă stații de metrou vor fi închise. Nouă stații de metrou vor fi închise cel mult o săptămână, pentru modernizarea sistemului de acces, a făcut cunoscut Metrorex, anunț preluat de Puterea. Lucrările vor începe la sfârșitul acestei luni, în 41 de stații. Stațiile de metrou Pantelimon, Apărătorii Patriei, Costin Georgian, Pipera, Aurel Vlaicu, Dimitrie Leonida, Tineretului, Basarab și Constantin Brâncoveanu, stații cu un singur acces, vor fi închise, pe durata lucrărilor, pe rând.

Noua schemă de salarizare. Cum au ajuns salariile din MApN să crească cu 267% în draftul de la Ministerul Muncii. Potrivit proiectului prezentat luni sindicatelor din Ministerul de Interne, creșterile salariale se vor face gradual până în anul 2021, cea mai mare majorare fiind pentru gradul de soldat din MApN, de 267%, raportat la venitul de acum, în timp ce la MAI, creșterea cea mai mare va fi la funcția de plutonier-major, de 126%, informează Gândul. Majorările graduale, în următorii patru ani, vor fi diferite pentru salariații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Ministerului Apărării Naționale (MApN), astfel încât, la finalul anului 2021, cele două categorii să aibă salariile egale. Salariile vor crește, potrivit proiectului prezentat sindicatelor, și pentru angajații din sistemul penitenciar, acolo unde sindicaliștii se plâng că s-a ajuns la un deficit de 8.000 de oameni, iar un angajat a ajuns să păzească 300 de deținuți. Conform proiectului legii salarizării unitare, funcției corespunzătoare gradului de agent — agent-șef principal penitenciare, majorarea este de până la 57% (până în 2021). De majorări de doar 1% sau 3-5% vor beneficia angajații din MAI pe funcțiile de chestor principal de poliție sau comisar-șef de poliție/penitenciare.

Dublarea salariilor la bugetari, anunțată de Lia Olguța Vasilescu, va distorsiona piața muncii: un fochist la stat va câștiga cât un specialist în IT la privat. Lia Olguța Vasilescu a anunțat o măsură care va distorsiona piața muncii și poate determina o migrare masivă de la privat la stat, apreciazăRomânia liberă. Întrebată cu cât se vor majora veniturile potrivit noii legi a salarizării, ministrul Muncii Olguța Vasilescu nu a explicat, la postul tv unde a făcut anunțul, de unde va găsi finanțare pentru aceste creșteri salariale, dar ele sunt în măsură să facă extrem de atractive slujbele de la stat pentru care nu ai nevoie de facultate, iar în unele cazuri nici măcar de bacalaureat.

Lia Olguța Vasilescu mărește lefurile ca la Radio Erevan: ‘Creșterea salariilor va avea loc pe următorii patru ani, în medie cu 56%’. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a precizat, luni seară, pe Facebook, faptul că salariile bugetarilor vor crește în medie cu 56%, însă în următorii patru ani. Lămuririle vin după ce Ministerul Muncii a început, luni, discuțiile cu sindicaliștii pe proiectul Legii salarizării unitare, consemnează Adevărul.

Ministrul Muncii i-a speriat pe liderii PSD. Deputat: ‘N-avem cum. E o greșeală’. Președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, Adrian Solomon, a afirmat că salariile sub 4.000 de lei nu vor fi dublate, așa cum a anunțat recent ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, scriePuterea. Chestionat dacă se vor dubla toate salariile din sectorul public, Adrian Solomon a spus: ‘Eu vă recomand să citiți programul de guvernare. Acolo este scris că în patru ani de zile creșterea va fi în medie de 46%’.

O primă răsplată pentru UDMR de la Cabinetul Grindeanu. Fostul deputat UDMR Laszlo Borbely a fost numit în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului, informează Cotidianul. Decizia premierului Sorin Grindeanu a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

Șeful senatorilor PSD vrea să grațieze integral corupția. Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a transmis colegilor săi din Comisia juridică amendamentele pe care le va depune la proiectul legii grațierii. Unul dintre acestea prevede că se grațiază infracțiunile de corupție, inclusiv luarea de mită, darea de mită, traficul de influență, abuz în serviciu și conflictul de interese, potrivit unui document citat de Adevărul. Întrebat care este rațiunea pentru care a depus aceste amendamente, Șerban Nicolae a răspuns: ‘Rațiunea o vom discuta în comisie. Nu am de ce să dau explicații celor de la PNL, PCR sau alte partide’. Marți, în Comisia Juridică a Senatului, se vor dezbate amendamentele propuse de senatorul PSD.

Premierul Grindeanu promite că se va implica personal în recuperarea uriașelor întârzieri din domeniul construcției de autostrăzi. Premierul Sorin Grindeanu salută decizia CNAIR de a deschide un nou segment din autostrada Lugoj — Deva și susține că modernizarea infrastructurii rutiere rămâne în atenția Guvernului, urmând ca el, personal, să se implice personal în recuperarea „uriașelor întârzieri” din acest sector, citim înRomânia liberă. Luni s-a deschis circulația rutieră pe autostrada Lugoj ? Deva, Lot 2 km 27+620 ? km 56+220, sectoarele A, B, C și Nodul Rutier Margina. În perioada 28 februarie ? 2 martie, Comisia de recepție a inspectat și a analizat lucrările executate în cadrul acestui proiect. Comisia a admis realizarea recepției, fiind semnat și procesul-verbal la terminarea lucrărilor.

Grindeanu și-a ales purtătorul de cuvânt. Premierul Sorin Grindeanu a numit-o luni pe Alina Petrescu în funcția de consilier de stat, purtător de cuvânt al Guvernului, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, anunță Puterea. Alina Petrescu a fost, până în urmă cu câteva zile, moderatorul emisiunii „Esențial” de la Antena 3.

Legea lui Emil Constantinescu, adoptată luni. Legea privind înființarea Institutului de Studii Avansate a Culturii și Civilizației Levantului, inițiată la propunerea fostului președinte Emil Constantinescu, a fost adoptată luni în plenul Senatului, după ce textul actului normativ a fost modificat în comisii conform cu cererea de reexaminare formulată de către șeful statului, aflăm din Evenimentul Zilei.

Procurorii cer încă un mandat de arestare pentru Sebastian Ghiță. Tribunalul Prahova se va pronunța în 14 martie în privința solicitării DNA de emitere a unui nou mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță, în cel de-al cincilea dosar deschis de DNA pe numele acestuia, transmite corespondentul Gândul. Tribunalul Prahova urma să ia în discuție luni emiterea unui nou mandat de arestare în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiță, însă instanța a mai cerut anumite documente. Din acest motiv, Tribunalul Prahova se va pronunța abia pe 14 martie. Tot luni, Curtea de Apel Ploiești urmează să se pronunțe în privința directorului Teamnet Group, Bogdan Padiu, și a administratorului Asesoft, Cristian Anastasescu — cercetați în același dosar alături de Ghiță — în cazul cărora DNA a contestat controlul judiciar.

Fostul deputat Sebastian Ghiță, dispărut fără urmă, a fost reprezentat în instanță de un avocat angajat de tatăl lui. Fostul deputat PSD Sebastian Ghiță a fost reprezentat în instanță de un avocat angajat de tatăl său, se arată în motivarea Tribunalului Prahova, prezentată luni de România liberă. Instanța a dispus disjungerea cauzei privind cererea de arestare preventivă a inculpatului formulată de DNA Ploiești în dosarul în care acesta este cercetat pentru trafic de influență, spălare a banilor și constituirea unui grup infracțional organizat. Potrivit documentului, la apelul nominal făcut în camera de consiliu s-a constatat lipsa inculpatului Sebastian Ghiță, pentru care a răspuns, potrivit împuternicirii avocațiale, un avocat din Baroul București. Avocatul acestuia a arătat că a fost angajat de tatăl lui Sebastian Ghiță, că nu a luat legătura personal cu inculpatul și că nu poate spune unde se află în acest moment fostul deputat.

Cristian Anastasescu și Bogdan Padiu rămân sub control judiciar, titrează Jurnalul Național. Cristian Anastasescu, cumnatul lui Sebastian Ghiță, și omul de afaceri Bogdan Padiu rămân sub control judiciar în dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiță este urmărit penal pentru trafic de influență, spălare a banilor și constituirea unui grup infracțional organizat.

Reacția lui Eugen Nicolăescu la acuzațiile din dosarul lui Ghiță. Nicolăescu afirmă că nu a avut niciodată legături cu Ghiță, iar acesta, cel mai probabil, a mințit pentru a-și rezolva propriile probleme, notează Puterea. Întrebat dacă a fost audiat de procurorii DNA, fostul ministru a răspuns: „M-aș bucura să ajung în fața procurorilor, să spun adevărul și în felul acesta subiectul să fie închis. Dar pe mine nu m-au chemat că nu au de ce, nu există, bănuiesc, nici praf de probă sau de dovadă”.

Dosarul Hexi Pharma, trimis în judecată. Ce au arătat testele pe dezinfectanți ale procurorilor. Firma este acuzată de 340 de infracțiuni de înșelăciune. Parchetul General a finalizat cercetările și a trimis în judecată firma Hexi Pharma, pentru 340 de infracțiuni de înșelăciune, dar și pe directoarea Flori Dinu, acuzată de 49 de infracțiuni de fals cu privire la prospectele dezinfectanților Hexi Pharma, informează Gândul. Procurorii arată că, în urma testelor, substanțele și concentrațiile din dezinfectanții Hexi Pharma nu corespundeau nici prospectelor, dar nici nu erau eficienți pentru a ucide bacteriile sau virușii împotriva cărora erau folosiți în spitale. Parchetul arată că trimiterea în judecată a Hexi Pharma nu deschide calea pentru participarea la acest proces, ca părți civile sau vătămate, a pacienților afectați de infecțiile nosocomiale din spitalele care foloseau produse Hexi Pharma, pentru că analizele făcute de procurori nu pot ‘demonstra o eventuală legătură de cauzalitate între utilizarea produselor Hexi Pharma și apariția unei anumite infecții într-un spital’.

Primarul de la Sinaia, scos de sub control judiciar, după aproape un an de la interzicerea exercitării funcției. Primarul stațiunii prahovene Sinaia, Vlad Oprea, a fost scos de sub control judiciar în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploiești pentru abuz în serviciu, măsura preventivă, care prevedea, printre altele, interzicerea exercitării funcției, fiind dispusă de anchetatori în urmă cu aproape un an, precizeazăJurnalul Național. Potrivit portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Ploiești a revocat, luni, măsura preventivă a controlului judiciar dispusă față de Vlad Oprea în data de 22 aprilie a anului trecut și menținută ulterior de judecătorul de cameră preliminară și de instanța de judecată. Decizia nu este definitivă.

Departamentul de Stat al SUA, despre România: închisori suprapopulate, abuzuri contra romilor, cazul Olguța Vasilescu. Departamentul de Stat al SUA a lansat raportul de țară pe 2016 referitor la respectarea drepturilor omului în România, menționează Capital. Printre cele mai importante aspecte se numără cele referitoare la problemele romilor, suprapopularea închisorilor, excesul de zel al unor procurori, dar și declarații care afectează independența sistemului de justiție, precum și cazul primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Palatul Parlamentului a rămas fără ghizi. Din 1 februarie nu mai sunt ghizi pentru vizitele în Palatul Parlamentului, anunțăEvenimentul Zilei. Conducerea Camerei Deputaților se va reuni marți pentru a rezolva problema. La Palatul Parlamentului erau angajați 50 de ghizi cu contract de colaborare și cu un program foarte flexibil, pentru a asigura necesarul de vizitare a Casei Poporului. Începând cu 1 februarie, vizitele la Palatul Parlamentului au fost sistate, întrucât contractele ghizilor nu au fost prelungite. Acum, ghizii ar urma să fie angajați efectiv, prin concurs.

Poliția Locală ‘vânează’ cerșetorii, comercianții ambulanți și infractorii din mijloacele de transport. A fost demarată deja o serie de activități de identificare a grupurilor infracționale care acționează pe liniile de transport în comun din Capitală, scrieLibertatea. RATB și Poliția Locală au început, săptămâna trecută, un program de prevenire, descurajare și combatere a infracționalității în mijloacele de transport în comun. Cerșetorii, comercianții ambulanți și infractorii din mijloacele de transport sunt în vizorul polițiștilor locali, care acționează pe toate liniile. Vizate sunt, în special, acele trasee pe care s-au înregistrat cele mai multe plângeri din partea călătorilor, precizează RATB.

Câți bucureșteni sunt afectați de închiderea stațiilor de metrou Aurel Vlaicu și Pipera, calculează Economica.net. Cei mai afectați de această măsură sunt angajații companiilor care au sediul în zona de nord.

O ambulanță SMURD s-a ciocnit cu un autoturism pe șoseaua București-Târgoviște, trei oameni au ajuns la spital. O ambulanță SMURD s-a ciocnit, luni seară, cu un autoturism care nu i-a acordat prioritate, pe șoseaua București-Târgoviște, la rondul Mogoșoaia, trei oameni fiind transportați la spital cu traumatisme ușoare în urma accidentului, anunță Curierul Național.

Unul dintre românii răniți în urmă cu o săptămână în Londra a murit. Anunțul a fost făcut de Poliția metropolitană din Londra, care a precizat că este vorba despre un bărbat de 31 de ani, notează Libertatea. Cinci români au fost răniți în urmă cu o săptămână, la Londra, după ce o mașină a intrat într-un grup de persoane.

Inspectorii ANAF vor primi salarii mai mici. Construcția bugetară pentru anul 2017 nu prevede fonduri care să susțină acordarea sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică până la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 25% din salariul de bază, de care au beneficiat inspectorii antifraudă în anii precedenți, însă, în cazul unei eventuale rectificări bugetare pozitive, se vor lua măsurile necesare, precizează, luni, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat de presă, citat de Capital. Fiscul menționează, totodată, că, în ciuda acestei situații, conducerea ANAF a apreciat necesitatea menținerii acestui spor în cuantum de 5% din salariul de bază pentru inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, precum și a sporurilor acordate pentru orele suplimentare efectuate, în cuantum de 75%.

ASF a avizat statutul BAAR. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat statutul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), în contextul reorganizării asociației, în conformitate cu prevederile OUG 54/2016, anunțăBursa. BAAR se constituie ca asociație profesională a societăților de asigurare care au dreptul, în baza legii, să practice în România asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule (RCA). Scopul asociației este acela de a include și de a menține asigurătorii care practică RCA în România în sistemul Internațional Carte Verde, precum și acela de a îndeplini atribuții de organism de plată a despăgubirilor, de organism de compensare și de centru de informare.

Normele Codului Fiscal, în dezbatere publică. Reducerea TVA, impozitare nouă pentru microîntreprinderi. Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere proiectul Normelor de aplicare ale Codului Fiscal, document care aduce o serie de clarificări măsurilor introduse în ultimele luni, precizeazăCapital.

Ce afaceri ar fi cel mai puternic afectate de un cutremur similar celui din 4 martie 1977. Sectoarele imobiliar și de asigurări ar fi cel mai puternic afectate de un seism de amploarea celui din 4 martie 1977, reiese din studiile și rapoartele oficiale consultate de Economica.net.

Curtea de Conturi a pierdut și în procesul cu Raiffeisen Banca pentru Locuințe. Și Raiffeisen Banca pentru Locuințe (RBL) a câștigat în procesul deschis împotriva Curții de Conturi, după ce BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) a obținut de la instanță aceeași hotărâre, informează Bursa. Ambele decizii ale justiției au fost pronunțate pe fond.

Alin Petrache: ‘Isabelle Gullden a semnat prelungirea contractului cu CSM București!’. Suedeza va continua încă 2 ani la campioana României. ‘Creierul’ echipei CSM București le-a dat de înțeles fanilor că va continua la campioana României după partida cu Krim Lujbljana, disputat săptămâna trecută, când a afirmat: ‘Îmi place foarte mult aici, am mai jucat pentru două echipe înainte de CSM și nu sunt genul care să schimbe în permanență clubul. Când îmi place undeva, vreau să rămân, pentru că acum asta este casa mea’, consemnează ProSport. CSM București a confirmat că Jelena Grubisic va continua, la rândul ei, cu campioana României. Jelena Grubisic: ‘Sunt foarte entuziasmată pentru semnarea prelungirii contractului. Am reușit să câștigam trofee importante sezonul trecut și astept cu nerăbdare să continuăm seria rezultatelor foarte bune. Avem o echipă foarte bună, în continuă creștere, iar fanii sunt cu adevărat minunați’.

Rednic atacă înaintea meciului de foc cu Danemarca: „Federația a greșit când l-a adus pe Daum!”, titrează Gazeta Sporturilor. Mircea Rednic, 54 de ani, spune că nu avem motive solide să așteptăm cu încredere partida din 26 martie cu danezii și crede că FRF ar trebui să și-l asume pe selecționer până la finalul preliminariilor, indiferent de rezultatul următoarelor două meciuri cruciale, cu Danemarca și Polonia.

Program play-off Liga 1, 2016-2017. Cum arată clasamentul și meciurile din prima etapă. Când se joacă ‘eternul derby’ și avantajul cu care pornesc favoritele la titlu în ultima etapă. Atractivitatea play-off-ului Ligii 1, în ediția 2016-2017, se anunță a fi una extrem de ridicată, după ce pe cele șase locuri s-au instalat echipele care au practicat cel mai bun fotbal, în sezonul regulat, explică ProSport. Viitorul, FCSB și Astra au fost sigure de locurile lor de dinainte de ultima etapă a sezonului regulat, în timp ce CS U Craiova, CFR Cluj și Dinamo și-au asigurat biletele pe ultima sută de metri. Calificarea în play-off coincide cu o prezență automată într-o competiție europeană, mai puțin pentru CFR Cluj, club care va ieși în cel mai scurt timp din insolvență, dar mai are de așteptat un an pentru a juca în Europa, conform reglementărilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult