Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Unde trăieşte cea mai rapidă furnică din lume | Statele Unite au efectuat o operaţiune cibernetică secretă în Iran | Nobel 2019 - Cine este laureatul premiului pentru pace | Doi bărbaţi, arestaţi în Florida după ce au îmbătat un aligator | Recomandări pentru reducerea expunerii la radiaţiile electromagnetice

Câte mașini electrice și hibride s-au vândut în România anul acesta

Scris de :     2017-11-19 10:55

Numărul autovehiculelor ecologice (hibride și electrice 100%) noi vândute în România în primele zece luni ale anului a depășit 2.000 de unități, în creștere cu 148% față de aceeași perioadă din anul anterior, arată statistica Asociației Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme (APIA).

Conform statisticii, în această marjă de creștere, din totalul celor 2.074 de mașini prietenoase cu mediul vândute, 296 sunt mașini electrice 100%, numărul acestora fiind mai mult decât dublu în comparație cu primele zece luni din anul 2016, când se vânduseră 103 unități.

În perioada ianuarie — octombrie 2017, ponderea autoturismelor ecologice în totalul vânzărilor la nivel național a fost de 2%, iar comercializarea de mașini hibride s-a majorat cu 143%, până la 1.779 de unități.

La nivelul lunii octombrie, au fost comercializate 292 de mașini electrice și hibride, în creștere cu 10,6%, comparativ cu luna anterioară, când s-au înregistrat 264 de exemplare vândute.

În clasamentul celor mai comercializate mărci auto electrice 100%, în primele zece luni din 2017, primul loc este ocupat de BMW, cu 87 de unități, urmat de Mercedes-Benz (64 de exemplare), Volkswagen (40), Renault (38), Mitsubishi (24), Audi (14), Porsche (9).

Totodată, cele mai multe mașini hibride vândute în România, din ianuarie până în octombrie, au fost înregistrate de Toyota (1.595 de unități). Clasamentul continuă cu Lexus (128 de exemplare), Suzuki (16), Land Rover și Mercedes-Benz (câte două).

Statistica oficială arată că, la nivelul anului trecut, numărul autovehiculelor electrice și hibride noi vândute în România a fost de 1.195 de unități, în creștere cu 205% față de anul 2015.

În prezent, se derulează o nouă ediție a Programului “Rabla Plus”, demarat în data de 10 mai 2017, destinat achiziționării de mașini prietenoase cu mediul.

Recent, Ministerul Mediului a anunțat modificarea Ghidului Programului “Rabla Plus”, pentru a deveni mai accesibil pentru românii care își doresc să își achiziționeze mașini electrice. Astfel, “venind în întâmpinarea solicitărilor primite, a fost introdusă o nouă categorie de autovehicule finanțate prin Program și anume cvadriciclurile electrice, care vor putea fi achiziționate începând cu 1 ianuarie 2018. De asemenea, pentru a se asigura o utilizare eficientă a sumelor alocate finanțării întregului Program, s-a introdus un procent maxim de finanțare de 50% din prețul de achiziție a autovehiculelor electrice, ținând cont de valoarea ecotichetului, de aproximativ 10.000 euro, raportată la prețurile existente pe piață”.

O altă modificare la Programul “Rabla Plus” este eliminarea termenului de 31 decembrie până la care pot fi emise facturile de achiziție a autovehiculelor electrice noi, ținând cont de perioadele mari de timp necesare producătorilor pentru livrarea autovehiculelor respective. În acest context, facturile vor fi emise în termenul de 180 de zile de valabilitate a notelor de înscriere a persoanelor fizice și juridice, fără a mai fi condiționată livrarea autovehiculelor până la sfârșitul anului fiscal.

Prin intermediul programului “Rabla Plus”, valoarea ecotichetului acordat celor care vor să-și achiziționeze un autovehicul nou 100% electric este, în acest an, de 10.000 de euro, iar pentru cele hibrid plug-in de 4.500 euro.
Alte stiri din: Auto Afisari - 121
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Prognoza METEO. Când se răceşte vremea şi apar ploile Citeste
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante