Acasa Sport-AutoSport Europa League: Steaua – Ajax, scor 4-2, la penalty (video)

Europa League: Steaua – Ajax, scor 4-2, la penalty (video)

scris de Doru Dragomir
11.048 Afisari

Steaua s-a calificat în optimile Ligii Europa, după 4-2 la lovituri de departajare, eliminând puternica echipa Ajax Amsterdam.

Steaua - Ajax, 4-2, dupa loviturile de la 11 metri

Steaua Bucureşti a reuşit o calificare de senzaţie în optimile de finală ale Europa League la fotbal, după ce a învins pe Ajax Amsterdam cu scorul de 4-2 la loviturile de departajare, joi seara, pe Arena Naţională din Capitală, în manşa a doua a şaisprezecimilor de finală, scorul fiind de 2-0 după prelungiri.

Steaua a anulat avantajul de două goluri al lui Ajax de la Amsterdam, graţie golurilor reuşite de Iasmin Latovlevici (38) şi Vlad Chiricheş (76), iar la loviturile de departajare a arătat mai mult sânge rece, transformând tot, în timp ce Tătăruşanu a apărat şutul lui Schone, iar Moisander a trimis peste poartă. Pentru Steaua au transformat Rusescu, Nikolic, Filip şi Latovlevici, iar pentru olandezi au înscris Eriksen şi Siem de Jong.

Steaua nu s-a avântat în atac din start, a încercat să construiască metodic, fără grabă, iar acest lucru a convenit de minune lui Ajax, care a blocat din faşă toate tentativele ”roş-albaştrilor”. Ajax a avut prima ocazie în min. 5, când Eriksen a tras puţin peste transversală din lovitură liberă. ”Lăncierii” au fost foarte aproape de gol în min. 11, la o ezitare în lanţ a apărării gazdă, dar Eriksen a şutat în cele din urmă în blocaj.

A urmat o perioadă de joc tern, fără realizări de o parte sau alta, până în min. 34, când portarul Vermeer a prins în propriul careu pasă de la un fundaş olandez şi arbitrul a dictat lovitură liberă indirectă de la circa 7 metri: Tănase a mişcat mingea pentru Rusescu, iar acesta a încercat să o plaseze sub transversală dar oaspeţii au respins în corner.
Steaua a reuşit să surprindă apărarea batavă în min. 38, când Chiricheş a dat o pasă excelentă lui Latovlevici, acesta a scăpat singur cu portarul şi a trimis mingea în plasă: 1-0.
Echipa lui Reghecampf a avut un forcing remarcabil în debutul reprizei secunde, golul a plutit în aer, dar mingea deviată cu călcâiul de Tatu (54) a fost respinsă de un fundaş batav, iar şutul lui Tănase din afara careului s-a dus alături de poartă (55).


Ajax s-a eliberat de presiune şi Fischer a tras destul de bine (59), însă balonul a ocolit ţinta.  Steaua a avut şansa celui de-al doilea gol, în min. 60, dar şutul fără preluare al lui Adi Popa a lovit bara.  Steaua a mai oprit motoarele, dar a presat continuu, iar dominarea accentuată s-a concretizat în min. 76, când Chircheş a şutat splendid la vinclu de la circa 25 de metri, la o minge respinsă de olandezi, şi l-a învins pe Vermeer: 2-0.  Batavii au ieşit la atac şi au avut două situaţii uriaşe de gol într-un singur minut: Boerringter a trimis în bară după o lovitură de colţ (83), iar la cornerul care a urma Tătăruşanu a respins mingea trimisă de van Rhijn (83).
Ajax a dominat finalul de joc, dar Steaua a reuşit să apere rezultatul şi să ducă meciul în prelungiri.  ”Lăncierii” au început periculos timpul suplimentar şi De Jong a fost aproape să reia spre poartă (90+2). Aproape epuizate, cele două echipe au căutat golul calificării, dar nu şi-au creat ocazii clare. Ajax a dominat mai mult, în timp ce Steaua şi-a încercat şansa pe contre. Alderweireld (109) a reluat periculos cu capul, dar balonul s-a dus alături de poartă. După mai multe acţiuni de atac ale Stelei, Serero (116) a irosit o bună şansă de a închide meciul. Steaua a reuşit o calificare remarcabilă, dar pe deplin meritată, iar în optimi va întâlni formaţia engleză Chelsea Londra, nimeni alta decât deţinătoarea Ligii Campionilor.
Înainte de meci steliştii au fost mobilizaţi cu un rezumat, pe ecranele cubului de la Arena Naţional, al memorabilei partide de acum 8 ani, când Steaua elimina Valencia la loviturile de departajare, după ce pierduse cu 0-2 în tur.

Au marcat: Iasmin Latovlevici (38), Vlad Chiricheş (76).  Au executat în ordine loviturile de departajare: Christian Eriksen 0-1 (gol), Raul Rusescu 1-1 (gol), Lasse Schone 1-1 (ratare – apără Tătăruşanu), Stefan Nikolic 2-1 (gol), Siem de Jong 2-2 (gol), Lucian Filip 3-2 (gol), Niklas Moisander 3-2 (ratare – peste poartă), Iasmin Latovlevici 4-2 (gol). La meciul de pe Arena Nationala au asistat aproximativ 45.000 de spectatori, intre care si 500 de fani olandezi.

2 comentarii

Tom Cc 22-02-2013 - 07:53

MULTUMIM STEAUA !!

marian 23-02-2013 - 01:00

BV steaua
Sunteti foarte tare.
Numai asa mai aud si straini de noi.
Felicitari

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult