Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Raport oficial: Încălzirea globală va devasta omenirea până în 2050 | Ce decizii s-au luat la Adunarea generală a Fundației Colegiului Național de Apărare | Marea familie FRFK | 5 motive pentru care rujurile mate sunt cele mai indicate pentru plaja | Mediul de afaceri începe să se rarefieze. Tu cu cine faci business?

Gluma lui Mirel Rădoi

Scris de :     2011-03-16 02:17

Drama românilor este că au simţul umorului prea dezvoltat. Greşeala românilor este aceea că nu îşi pierd acest umor în nicio ocazie, dar din cauza asta, unii riscă să piardă mult mai mult.

Radoi-are-probleme-cu-al-hilal
Radoi are probleme în Arabia Saudită

Drama lui Mirel Rădoi este că se crede ironic şi subtil. Greşeala lui este că nu ştie când poate şi când nu poate să fie ironic. Plecat de acasă, din spaţiu mioritic, ajuns în lumea arabă unde talentul fotbalistic şi efortul sunt răsplătite la adevărata valoare, Radoi a crezut că joacă încă acasă. Şi a mai crezut el că dacă este tratat ca un prinţ, chiar este prinţ şi îşi poate permite orice.  Mă miră să constat că deşi se găseşte de ceva timp în Arabia Saudită, nu a învăţat nimic despre obiceiurile, tradiţiile şi mai ales onoarea arabilor.

Eu am stat un an de zile în Kuwait, am cunoscut arabi şi arabi, cu unii am vorbit, cu alţii am mâncat, băut la aceeaşi masă, am spus bancuri cu femei, cu poliţişti, cu americani, cu ruşi, cu nebuni, cu Bulă, cu Itzic şi Strul, am glumit, dar am înţeles un lucru: să nu îndrăzneşti niciodată se te legi de onoarea unui arab. Sub nici o formă, în nici un sens, nici măcar în glumă. Într-un spaţiu unde şi acum, în secolul 21, în unele ţări islamice, onoarea unui bărbat se spăla în sânge, iar legea nu are nimic împotrivă. A face o glumă sau a bătea apropo vizavi de orientările sexuale ale unui arab este egal cu sinuciderea. Domnul Rădoi şi-a permis să declare în faţa presei, la sfârşitul unui meci, că un adversar la momentele de contact îl pipăia de parcă era homosexual. Greşeală fatală.


 În România, acest gen de declaraţii ar fi iscat râsul tuturor, iar cel vizat poate i-ar fi cerut lui Rădoi să îi numere ouăle, dar într-o ţară arabă  asta seamănă a condamnare. Să sperăm că nu la moarte. Dacă această declaraţie-glumă ar fi fost făcută în vestiar sau pe stradă, în mod cert, acum, Radoi ar fi avut o gaură în plus. Spre fericirea lui (deocamdată) a scăpat de această replică. Dar cum declaraţia lui Rădoi a fost făcută public şi o ţară întreagă a văzut grava jignire, pedeapsa va fi exemplară. Poate Rădoi va crede că îi va fi suficient să îşi ceară scuze în public şi să declare că a fost o glumă neinspirată . Ei bine, nu e aşa. Onoarea unui arab nu se spală aşa uşor. Rădoi va primi o pedeapsă exemplară şi asta pentru că nici în epoca Arthur onoarea bărbatului nu era mai sus decât este în ţările arabe de mii de ani .

 Orice cedare de teren din partea celui ofensat nu va face altceva decât să îi scadă respectul în faţa conaţionalilor. Dacă incidentul ar fi avut loc între doi cetăţeni arabi, s-ar fi rezolvat problema în stil tradiţional, şi poate nu s-ar fi făcut atâta tapaj. Dar aici este vorba despre jignirea unui om, a unui sistem de către cineva venit din alt sistem. Nu aş vrea să fiu în pielea lui Rădoi. Dacă are cumva impresia că emirul sau patronul clubului vor face ceva pentru el, se înşeală . Aici nu mai e vorba de un fault de joc, de un furt din magazin sau de o simplă înjurătură pe teren . Aici este vorba de onoarea unui om şi aici nici Harun Al Rashid nu ar fi putut să dea alt verdict. Domnul Rădoi şi toţi cei care pleacă să joace în ţări străine, uită sau nu ştiu un lucru esenţial: „Cand eşti la Roma , te porţi ca romanii!” Nu ca românii.
Alte stiri din: Sport, Sport-Auto Afisari - 1,987
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante