Acasa Sport-AutoSport Liga I. CFR Cluj a câştigat titlul de campioană a României

Liga I. CFR Cluj a câştigat titlul de campioană a României

scris de Z.V.
660 Afisari

CFR Cluj a câştigat titlul de campioană a României la fotbal, duminică seara, după ce a învins-o pe FC Viitorul Constanţa cu scorul de 1-0 (1-0), pe teren propriu, în etapa a 10-a, ultima, din faza play-off a Ligii I de fotbal, în timp ce FCSB a dispus cu 1-0 (1-0) de Astra Giurgiu, pe Arena Naţională.

CFR a cucerit al patrulea său titlu de campioană naţională după cele din 2008, 2010 şi 2012.

Unicul gol al partidei a fost înscris de Damjan Djokovic (43), cu capul, după ce croatul fusese inspirat introdus pe teren în min. 37 de antrenorul Dan Petrescu, în locul lui Mihai Bordeianu, accidentat.

Clujenii au câştigat titlul tocmai în faţa campioanei de anul trecut, care se încununa în 2017 după o victorie cu 1-0 pe teren propriu cu … CFR Cluj.

Meciul de la Cluj-Napoca a fost unul încălcit, marcat de miză, fiind disputat între cele două careuri, fără prea multe ocazii. Abdel Omrani a ratat o oportunitate (3) pentru ardeleni, iar Cristian Ganea a avut şansa golului pentru FC Viitorul (16).

CFR este singura echipă din acest campionat care nu a pierdut pe teren propriu.

În celălalt pol de interes al etapei, FCSB a învins-o pe Astra Giurgiu cu 1-0 (1-0), prin golul înscris de francezul Harlem Gnohere (41). Ambele echipe au ratat multe ocazii de gol, Bogdan Planic (25), Harlem Gnohere (37), Cristian Tănase (76) au ratat de la FCSB, iar Florentin Matei (22), Silviu Balaure (32) şi Erico (83), de la oaspeţi.

FCSB putea primi un penalty în min. 29, la un duel între Budescu şi Piotr Polczak.

FCSB încheie, ca şi în sezonul trecut, pe locul al doilea.

CS Universitatea Craiova a reuşit să încheie pe locul al treilea, cea mai bună performanţă a sa după titlul cucerit în 1991. Universitatea va juca şi finala Cupei României, duminică 27 mai, cu FC Hermannstadt.

Craiovenii şi-au asigurat medaliile de bronz după victoria cu 2-1 de la Iaşi, cu CSM Poli. Gazdele au deschis scorul prin ugandezul Luwagga William Kizito (16), după care Universitatea a punctat de două ori, prin Alexandru Mateiu (28), Alexandru Băluţă (35).

Oaspeţii au mai avut ocazii de gol prin Băluţă (57 – bară, 77 – singur cu portarul), Glavina (66 – singur cu portarul), dar şi Kizito a ratat o mare şansă (67).

În min. 44, la un contact între Cioinac şi Glavina a fost nevoie de intervenţia ambulanţei pentru ieşean, însă acesta şi-a revenit la scurt timp.

FCSB – AFC Astra Giurgiu 1-0 (1-0), Arena Naţională – Bucureşti
A marcat: Harlem Gnohere (41).
Arbitru: Marius Avram (Bucureşti); arbitri asistenţi: Vladimir Urzică (Piatra Neamţ), Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava); arbitru de rezervă: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti)
Observatori: Zoltan Szekely (Baia Mare) – CCA, Mircea Călin (Bucureşti) – LPF

CFR 1907 Cluj-Napoca – FC Viitorul Constanţa 1-0 (1-0), Stadion ”Dr. Constantin Rădulescu” – Cluj-Napoca
A marcat: Damjan Djokovic (43).
Arbitru: Alexandru Tudor; arbitri asistenţi: Mircea Orbuleţ, Valentin Avram (toţi din Bucureşti); arbitru de rezervă: Robert George Dumitru (Sfântu Gheorghe)
Observatori: Aron Huzu (Sibiu) – CCA, Paul Mincu (Bucureşti) – LPF

CSM Poli Iaşi – CS Universitatea Craiova 1-2 (1-2), Stadion ”Emil Alexandrescu” – Iaşi
Au marcat: Luwagga William Kizito (16), respectiv Alexandru Mateiu (28), Alexandru Băluţă (35).
Arbitru: George Rădulescu (Bucureşti); arbitri asistenţi: Marius Nicoară (Drobeta-Turnu Severin), Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe); arbitru de rezervă: Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi)
Observatori: Liviu Ciubotariu (Galaţi) – CCA, Bogdan Buhuş (Bârlad) – LPF

Pentru al doilea an la rând, Liga 1 își află campioana în ultima etapă. CFR Cluj și FCSB sunt despărțite de un singur punct și luptă cu trofeul pe masă, iar meciurile decisive pentru titlu se joacă în același timp: CFR Cluj – Viitorul (ÎN DIRECT la Digi Sport 2) și la FCSB – Astra (ÎN DIRECT la Digi Sport 1). De la aceeași oră, 20:45, se joacă și CSM Poli Iași – CS Universitatea Craiova (ÎN DIRECT la Digi Sport 3), partidă contând pentru lupta la locul al treilea, care se dă între Viitorul și Craiova.

Viitorul a cucerit titlul în 2017, când 3 echipe aveau șanse la trofeu în ultima rundă – pe lângă constănțeni, mai luptau și granzii bucureșteni FCSB și Dinamo. La fel ca anul trecut, meciul de care depinde totul este cel dintre CFR Cluj și Viitorul. Atunci, echipa lui Hagi a devenit campioană după o victorie cu 1-0 în faţa clujenilor. Fostul jucător de la FCSB, Gabi Iancu, a transformat o lovitură de la 11 metri şi a consfinţit un succes istoric pentru un club înfiinţat cu mai puţin de un deceniu în urmă.

Clujenii se pregătesc de sărbătoare, dar încearcă prin toate modurile să își păstreze luciditatea, înaintea meciului de totul sau nimic. Sunt la mâna lor și o victorie le poate aduce titlul indiferent de rezultatul de la FCSB – Astra.

„Ne pregătim de o sărbătoare. Aproape este sold out stadionul. S-au vândut foarte multe bilete. Va fi o mare asistenţă în tribune, asta nu poate decât să ne bucure. Vor fi 16-17.000 de oameni în tribune. Mai avem loc de trofee, scopul nostru e să facem performanță la cel mai înalt nivel. Sper să reușim să câștigăm al patrulea trofeu. De două ori a fost tot în ultima etapă, cu mari emoții. Suntem obișnuiți ca atunci când câștigăm trofee să fie cu multă muncă și cu multe emoții”, spunea Iuliu Mureşan, vineri, în emisiunea „Digi Sport Matinal”.

S-au jucat 7 meciuri directe în Liga 1 cu „feroviarii” gazde, iar bilanțul este egal: 3 victorii pentru CFR, 3 pentru Viitorul și un egal.

De partea cealaltă, FCSB țintește victoria în meciul cu Astra, dar 3 puncte nu le sunt de ajuns bucureștenilor, care speră și ca Viitorul să o împiedice pe CFR.

„Nu am discutat cu domnul Hagi în această săptămână. Dar, la cum îl ştiu eu pe dânsul, va pregăti meciul să îl câştige 100%. Este un antrenor foarte ambiţios şi îşi doreşte să scoată maximum de la echipa sa. Şi eu cred că se va duce la Cluj şi va da totul ca să câştige. Mi-ar plăcea ca Viitorul să îmi facă o bucurie mâine seară, pentru că am petrecut acolo doi ani şi jumătate foarte frumoşi. Aşa că m-aş bucura ca Viitorul să obţină un rezultat pozitiv la Cluj”, a spus Nicolae Dică, la conferința de presă de sâmbătă, care precedă meciul FCSB – Astra.

Gigi Becali, omul de afaceri care susține că nu mai are rolul de patron la FCSB, a rămas destul de optimist în privința șanselor la titlu. După victoria din etapa trecută de la Craiova, fostul finanțator vorbea despre marile speranțe pe care le are în echipa lui Hagi pentru un rezultat care să îi ajute pe roș-albaștri.

„Șansele la titlu sunt 55% cu 45%. Am mare încredere în Viitorul, pentru că are două motive. În primul rând, locul 3 valorează 200.000 de euro. În al doilea rând, nu mai joacă turul 1, joacă direct turul 2 preliminar în Europa League. E un mare interes pentru ei”, a declarat Becali, la scurt timp după succesul din Bănie.

Într-adevăr, meciul din Gruia, care se va juca duminică seară, de la ora 20:45, are o miză importantă şi pentru constănţeni. Viitorul e pe locul 3, poziţie pe care şi-o va păstra în cazul unei victorii pe terenul liderului, indiferent de rezultatul celuilalt meci care contează pentru ocuparea ultimei poziții de pe podium, Iași – Craiova. Echipa lui Hagi poate rămâne pe podium şi cu un egal, dacă CS Universitatea Craiova nu câştigă în Copou. În ambele scenarii, FCSB devine campioană printr-o victorie acasă cu Astra Giurgiu.

Cele două rivale din lupta pentru titlu pot ajunge la egalitate de puncte într-un singur scenariu: CFR pierde cu Viitorul, iar FCSB obţine doar un egal cu Astra. În aceste condiţii, roş-albaştrii sunt avantajaţi, pentru că au un golaveraj mai bun (+7, faţă de +5), iar meciurile directe din play-off s-au încheiat cu acelaşi scor (1-1). Astfel, echipa pregătită de Nicolae Dică ar deveni campioană.

Cum se decernează trofeul, medaliile și tricourile campionilor?

Liga Profesionistă de Fotbal s-a pregătit din timp și are pus la punct planul pentru ziua în care se decide campioana României pentru sezonul 2017-2018. Conducerea forului care organizează eșalonul de elită a pregătit două trofee identice, două rânduri de tricouri de campioni și două rânduri de medalii.

De asemenea, LPF a pregătit două echipe de reprezentanți care să meargă pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj și pe Arena Națională din București, pentru a fi gata să premieze imediat noua campioană, indiferent că aceasta va fi CFR sau FCSB.

Anul trecut, LPF a avut pregătite 3 trofee, 3 rânduri de tricouri și 3 de medalii, pentru că în ultima etapă ar fi putut câștiga titlul Viitorul, FCSB și Dinamo. În cele din urmă, l-a cucerit echipa lui Hagi, și trofeul a fost decernat de primarul Constanței, Decebal Făgădău, alături de vicepreşedintele LPF, Robert Pongracz, şi directorul de imagine şi comunicare al forului, Marius Mitran.

SCENARIILE PENTRU TITLU

Victorie CFR: CFR e campioană, indiferent de rezultatul de la FCSB-Astra;
Egal CFR: CFR e campioană doar dacă FCSB nu câştigă în faţa Astrei; FCSB e campioană, printr-o victorie cu Astra;
Înfrângere CFR: CFR e campioană doar dacă FCSB pierde cu Astra; FCSB e campioană, dacă nu pierde cu Astra.

CFR – Viitorul se joacă duminică, la ora 20:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2 si LIVE VIDEO STREAM AICI

FCSB – Astra se joacă duminică, la ora 20:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1 și LIVE VIDEO STREAM AICI.

Programul etapei a 10-a din play-off-ul Ligii 1

Duminică, 20 mai, ora 20:45:

FCSB – Astra, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1
CFR – Viitorul, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2
CSM Poli Iași – CS Universitatea Craiova, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3 SI LIVE VIDEO STREAM AICI

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult