Acasa Stiinta-ITIT Ponta: România nu poate să ratifice ACTA în momentul de faţă

Ponta: România nu poate să ratifice ACTA în momentul de faţă

scris de Laurentiu Banches
270 Afisari

Victor Ponta a anunţat la târgul IT RoNewMedia că România nu poate să ratifice un tratat precum ACTA în acest moment.

ACTA Stop Premierul României, Victor Ponta, a declarat potrivit Agerpres, la RoNewMediaRomânia nu va ratifica un acord “aşa cum este ACTA decât în momentul în care acesta va suferi modificările necesare care sa garanteze libertatea şi garantarea drepturilor private ale fiecăruia dintre noi”. România, semnatară a ACTA, a anunţat la 24 februarie că va amâna ratificarea acordului pâna la pronunţarea Curtii Europene de Justiţie, după ce mai multe state suspendasera la rândul lor procesul de ratificare.

Bloggerul Victor Ponta, aflat la cel mai mare eveniment dedicat industriei digitale desfăşurat până acum în România, RoNewMedia 6.0, a declarat că a dorit să fie prezent pentru a da un semnal în privinţa faptului că un astfel de eveniment reprezintă o oportunitate extraordinară pentru ţara noastră de a găzdui foarte mulţi oaspeţi din străinătate.

Din punctul de vedere al premierului, ţările din regiunea Europei de Est au acelaşi potenţial în domeniu cel puţin egal cu cel al celorlalte ţări dezvoltate. Acesta a precizat totodată că, în perioada următoare îşi doreşte ca noile progrese în tehnologie să poate fi folosită pentru o guvernare mai transparentă.

Nu în ultimul rând, Victor Ponta a spus că promite în continuare comunicare pe reţelele de socializare, atât în privinţa deciziilor pe care le va lua, cât şi pentru a recepta dorinţele celor care îl contactează în spaţiul virtual, deşi a recunoscut că a devenit mai “leneş” în ultimul timp în ceea ce priveşte blogging-ul.

Controversatul acord de combatere a contrafacerii, ACTA, a suferit cu 2 săptămâni în urmă o noua lovitura în Parlamentul European, după ce raportorul Comisiei pentru libertati civile si-a exprimat dorinta ca ACTA sa fie respins. Comisia LIBE a Parlamentului European nu are decât drept de aviz în dosarul ACTA, rolul sau în acest caz fiind sa stabilească dacă tratatul internaţional respectă sau nu Carta Drepturilor Fundamentale a UE. Raportorul Comisiei LIBE, eurodeputatul elen Dimitrios Droutsas (Grupul S&D), a declarat marţi în comisia din care face parte că, în opinia sa, acordul de combatere a contrafacerii este ‘mort’ şi că poziţia sa este că textul avizului care urmeaza sa fie supus votului în Comisia LIBE ar trebui sa conţină un paragraf prin care sa se ceară respingerea tratatului.

Raportorul considera că “adoptarea ACTA ar sugruma prematur dezbaterea şi ar înclina balanţa într-o singura parte”, dar şi că ar permite “statelor membre să experimenteze pe legi care ar putea afecta libertăţile fundamentale şi ar stabili precedente de nedorit pentru societăţile viitoare”.

Dupa depunerea amendamentelor, membrii Comisiei LIBE îsi vor exprima votul asupra textului de aviz privind ACTA la sfârsitul lunii mai sau la mijlocul lunii iunie, data exacta nefiind stabilita înca, potrivit biroului de presa al comisiei. Odata adoptata, opinia Comisiei pentru libertati civile va fi trimisa Comisiei pentru comert international (INTA), comisia responsabila de acest dosar.

Plenul Parlamentului European se va pronunţa în luna iulie asupra Acordului de combatere a contrafacerii, dupa ce Comisia INTA a amânat, la 25 aprilie, cu o lună, pentru iunie, votul decisiv în privinta ACTA, în contextul în care raportorul în acest dosar sensibil si-a prezentat oficial recomandarea ca tratatul sa fie respins.

Comisia Europeana a decis trimiterea ACTA la Curtea Europeana de Justiţie, în contextul îngrijorarilor exprimate în Europa cu privire la posibila incompatibilitate a acordului cu drepturile şi libertăţile fundamentale. Executivul UE a facut totodata apel la Parlamentul European sa nu ia o decizie asupra ACTA pâna când CEJ nu-şi va exprima propria opinie.

26 comentarii

USL+PDL=ACEEASI MIZERIE 16-05-2012 - 18:29

Alta initiativa FURATA de la PPDD, ca si taxa Robin Hood, pe Rompetrol. Cind le-a propus Dan Diaconescu, presa la luat cu huooo; acum cind aceasta maimuta, Tonta, le propune, toti sar in sus de bucure. Cit de ipocriti sinteti. Dar, o sa platiti. Cu virf si indesat.

digital 16-05-2012 - 18:30

doar împuțitul de kiombelix a sărit repede s-o semneze,prin impotentul ăla de la comunicații!

Ciu Huhu 16-05-2012 - 18:59

MULTE MARI FELICITARI ROMANIEI PENTRU CA NU RATIFICA TILHARUL BLESTEMAT TRATAT ACTA!!!!!!!!!!!!!!!!!

vodka 17-05-2012 - 01:56

ACTA este cu siguranta o inventie a evreilor americani, dar pontuletul va vi obligat sa adere, din pacate.

vodka 17-05-2012 - 01:45

JOS ACTA! Pornografia, cel putin, trebuie sa fie gratuita. Ideal ar fi ca si curvele sa fie, dar idealul nu da contre si n-are tzatze misto.

Cercul 17-05-2012 - 08:24

Asta este o decizie de stanga, dar e tot in favoarea comerciantilor.
S-ar fi zis ca se obtine capitalismul deplin cu ACTA, dar cand e totul la comun in retea, tot se castiga din vanzarea de servicii net. Pana la urma lumea statea in retea ca sa descarce pe gratis, asa ca astia pierdeau mai mult cu nici un utilizator internet, decat cu totul pe bani la raft.

BULA 19-05-2012 - 08:28

Ii va afecta cel mai tare pe rusi, la fabricarea alcoolului, pe care ei il beau ca pe apa si pentru care vor trebui sa cumpere licenta de la americani.

Cercul 19-05-2012 - 12:22

S-a patentat si rahatitul si regulatul?
Ponta s-a decis sa nu o ratifice datorita dezvaluirilor mele cu Aristotel si Pitagora. Eu sunt axa Romaniei si tot datorita dezvaluirilor mele despre monarhie n-a reusit lovitura de stat a tablagiului ala de la flotila aeriana.

BULA 19-05-2012 - 12:39

Regulatul va fi cu bilet de voie, ca la chinezi.

Cercul 19-05-2012 - 12:53

Aici te-ai dat de gol ca esti melitar. Puteai sa zici abonament lunar cu reducere la pensionari si prescolari.

Cercul 19-05-2012 - 12:40

De asta e bine sa fii de formatie stiintifica pentru ca poate descoperi cum sa faci rachiu din branza de femeie si ai asigurat cinzeaca pentru toti celavecii.

BULA 17-05-2012 - 11:45

ACTA se refera in primul rand la dreptul de autor legat de inventii si tehnologie, cu aplicatii industriale. Tarile care adera la ACTA nu mai pot sa produca nimic (medicamente generice, sapun, cuie, baterii, etc), pentru ca americanii si-au tras brevete de inventie pentru cele mai banale lucruri (sunt experti in materie de smecherii legalizate astfel).
Deci, povestea cu copierea filmelor si muzicii de pe Intermet este pentru prostime. Lovitura grea urmeaza sa se dea producatorilor. Legea prevede ca cei care sunt prinsi ca produc ceva fara sa cumpere licenta de fabricatie de la americani, sa lie salati si fara mijloacele de productie (utilaje, cladiri, banii din banci).

nimeni 17-05-2012 - 12:19

protectia proprietatii intelectuale e miza. si cum sub aceasta denumire intra drepturi de autor, brevete de inventii, secrete industriale ! si marci inregistrate , aplicabilitatea poate fi extinsa inspre lucruri de care habar n-are majoritatea oamenilor . posibil sa ajungem la ce spui tu- nu poti face un chibrit pentru ca nu stiu ce companie l-a protejat ca marca inregistrata!

niciodata la nici o televiziune nu s-au dezbatut sau nu s-au prezentat toate implicatiile acetsi legi extrem de perverse si de periculoase.

Cercul 19-05-2012 - 07:06

Da si exemple de brevete fara de care nu se poate face productie.
Bula, se poate face proprietate privata intelectuala inclusiv legile lui Newton, Ohm ceea ce e cu mai mult impact. Cineva poate face privata si logica lui Aristotel, conseciinta? Adio, calculatoare, inteligenta artificiala, matematica.
Dar un tip destept poate descoperi alte principii care pot fi utilizate, in fond in istoria stiintei doi au descoperit simultan, si ambii au meritul.
Cel mai grav ar fi sa se puna restrictie la accesul la educatie. Important este sa stii sa gandesti independent si asta te invata educatia mult hulita de la noi.
Cand esti educat in sistemul de invatamant fara reguli, devii independent de reguli.

BULA 19-05-2012 - 07:45

Inventiile sunt protejate un numar limitat de ani, pentru ca este logic ca pana la urma s-ar mai fi gasit si altii care sa inventeze acele lucruri. Si inventiile sunt rezultatul unor acumulari in domeniul cunoasterii umane, nu apar prin creatie spontana in mintea inventatorilor. Trebuie sa li se recunoasca si lor talentul si munca, cum e normal, dar pe un termen. Dupa asta inventiile trec in patrimoniul omenirii.

Chiar si informatia genetica a indivizilor (strict personala) se pune la comun dupa un timp suficient de mare. S-ar putea ca urmasii lui ValVerde sa se impreune cu cei ai lui Sobru sau Huhu, peste o mie de ani. La fel si pentru Tomi sau rahatul Parpanghel. Se dusmanesc acum, fara sa stie ca for fi „cuscri”.

ValVerde 19-05-2012 - 07:16

Bula, productia bazata pe furtul de idei, de tehnologie, de marca, etc e exact asta: furt !!
Vreti sa va dezvoltati tara furind de la altii???

Cercul, esti ignorant. Orice patent sau trade mark are o limita de 20 de ani dupa care e domeniu public.
Newton, Ohm, Aristotel au trait un pic mai inainte de 1992.

Prapaditilor !!!

BULA 19-05-2012 - 07:34

Americanii sunt primii la furat. Sunt experti in smecherii bazate pe brevete. Stii si ca Bill Gates a furat ideile de baza ale Windows-ului de la firma Apple, unde era asociat, si le-a brevetat pe numele lui. Le-a si atras atentia celor de la Apple sa se protejeze prin brevet, dar astia au fost cu capul in traista si s-au lasat furati de Gates.

In alta ordine de idei, am observat ca americanii au platit diversi indivizi (studenti, ingineri in somaj, gospodine, etc) sa se gandeasca la tot felul de lucruri, chiar si la cele mai banale, care pot sa-i vina in minte oricui, si sa le breveteze. Este un abuz, o tehnica prin care vor sa-i blocheze pe altii sa mai produca ceva.

jan dinu 19-05-2012 - 07:46

Noi americanii nu – FUram – shi nu primim nici daca ni se da !!!
JD-USA

BULA 19-05-2012 - 08:19

Nooo, ce sa zic ? Mie si mai tare.

Cercul 19-05-2012 - 07:42

@ValVerde, asta cu limita de 20 de ani se poate abroga ca este o lege, si orice lege ce nu e lege a naturii se poate schimba.
@BULA: Astept un exemplu concret, care sa ilustreze ce spui.

BULA 19-05-2012 - 08:24

Uita-te pe http://www.freepatentsonline. com, sa vezi ce banalitati sunt brevetate. Nu ne mai putem nici sa ne legam sireturile la pantofi, fara sa platim licenta, dupa regulile stabilite de americani.

geek-a-contra 19-05-2012 - 07:42

ce-mi mai place cind oamenii incep sa vorbeasca, pe un ton agresiv si jisgnitor desigur…, pe teme despre care nu stiu nimic. io zic ca inainte de a vorbi despre ce este si cum se aplica brevetul, dreptul de autor pentru opera de arta, copywrigtul, teritoriul si durata de aplicare, etc, etc, sa aiba unii de pe aici bunul simt ca mai intii sa sa se documenteze…… pina una, alta ACTA trece mult si nepermis dincolo de simpla protectia a creatiei si drepturilor ce o protejeaza inpotriva furtului.

P.S. sa va dau un hint: daca ti-ai bevetat o inventie in Ro asta nu inseamna ca nu poate fi folosita de oricine altcineva de oriunde din afara frontierelor. inventia se protejeaza pe un teritoriu clar definit iar o protectie globala costa cit nu visati…..

digital 19-05-2012 - 09:47

acta n-are nici o legătură cu protejarea drepturilor de autor,ci e o simplă lege care îngrădește și atacă drepturile și libertățile individuale,ce dreq o tot frecați cu tâmpenii de doi lei!!!!

Ciu Huhu 19-05-2012 - 15:17

Tu crezi ca multele milioane de oameni ce au demonstrat impotriva ACTA, IN TOATA LUMEA, SINT TIMPITI? NU SINT!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult