Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact    Autentificare
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro

Ce consecințe ar putea avea dezintegrarea cometei ISON

Scris de : L.B.     2013-11-20 11:08     10 comentarii

Cometa Ison s-ar putea dezintegra pe 28 noiembrie 2013, nu departe de Pǎmȃnt și ar putea da naștere unei ploi de meteoriți.

Ce consecințe ar putea avea dezintegrarea cometei ISON stiinta

Ce consecințe ar putea avea dezintegrarea cometei ISON (foto:stiintasitehnica.ro)

Cometa gigantică Ison, s-ar putea dezintegra pe 28 noiembrie, nu departe de Pământ. Aceasta ar fi una din cele mai mari explozii înregistrate vreodată, dând naștere unei ploi de meteoriți, dar există mai multe posibilități în care s-ar putea desfășura fenomenul și nimic nu indică un scenariu catastrofal. Cometa Ison a fost descoperită de doi astronomi amatori din Rusia și Belarus, în septembrie 2012, și este considerată „cometa secolului”. Ea va trece foarte aproape de Soare. Pe 28 noiembrie cometa se va afla în punctul cel mai apropiat de Soare, la 1.800.000 km.

Luminozitatea cometei crește de trei zile, ea putând fi acum observată chiar și cu ochiul liber. Dezvoltă în prezent o coadă dublă de pulberi și gaz, tot mai vizibilă. Cu cât data de 28 noiembrie se apropie, cu atât interesul provocat de Ison crește și mulți intră în panică. Printre scenariile avansate, trei sunt plauzibile.

Primul este că Ison va evita în ultimul moment Soarele și își va continua călătoria în spațiu. Al doilea presupune că va ajunge prea aproape de Soare și se va dezintegra. Fragmentele vor fi atunci aruncate în spațiu și o ploaie de meteoriți ar putea cădea pe Pământ. Însă forța de gravitație a Soarelui ar putea fi suficientă pentru ca acest lucru să nu se întâmple. În sfârșit, ultimul scenariu ar fi cel mai puțin dorit de oamenii de știință pentru că ar duce la moartea rapidă a cometei: Ison să fie atrasă de Soare și să își termine drumul lovindu-se de acesta, provocând cea mai mare explozie văzută de omenire.

Conform Agerpres, pamenii de știință nu pot spune încă ce se va întâmpla, dacă Ison reprezintă un pericol pentru Terra sau nu. Numai la apropierea de Soare gheața din cometă va reflecta lumina și va oferi date despre mărimea ei.
Alte stiri din: Stiinta Afisari - 896
Articole similare

Comentarii

Ziuaveche.ro nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru parerile exprimate in rubrica "Comentarii"

- comentariile sunt grupate cate 10 per pagina
- cele mai recente sunt afisate ultimele
 1. Daca as fi idiot as spune ca “m-am cracanat de ras”.

  Cum nu-s, nu pot decat sa zambesc amar la urmatoarele afirmatii:

  1. “Cometa Ison s-ar putea dezintegra pe 28 noiembrie 2013, nu departe de Pǎmȃnt ”
  De ce sa se dezintegreze? Rog autorul sa precizeze…
  Nu departe de Pamant?!?! In comparatie cu ce? Cu distanta pana la planeta Marte, Jupiter sau cu distanta pana la gaura neagra din centrul Caii Lactee?
  (gaura neagra din capul autorului iese din discutie…)

  2. “Cometa gigantică Ison”
  GIGANTICA??? :)
  Haide bre ala (stii tu care) ca poti mai mult…

  3. “Aceasta ar fi una din cele mai mari explozii înregistrate vreodată”
  :)
  De ce explozie?
  Si daca neuronul singuratic crede intr-o explozie cu ce o compara?
  Cu explozia unei supernove de exemplu? Stie autorul ce e aia?
  Sau cu explozia unei sticle de must in porbagaj?
  Ha?

  4. “există mai multe posibilități în care s-ar putea desfășura fenomenul” ?!?
  Gramatica asta bat-o vina!
  Sau logica?
  Sau ambele (amandoua)? :)

  5. “cu atât interesul provocat de Ison crește și mulți intră în panică”
  Care-s astia multi?
  Baba care vinde lapte la coltul strazii?
  Sau aia care mulge vaca?

  Fraza finala a articolului lamureste chestiunea dimensiunii: (hehehe)
  “Numai la apropierea de Soare gheața din cometă va reflecta lumina și va oferi date despre mărimea ei.”
  Apai daca-i asa, de unde stie nenea Neac… pardon LB ca e GIGANTICA? ;)

 2. Pe 28 noiembrie ISON va fi langa Soare (nu departe de Pamant, daca facem comparatie cu distanta pana la Alpha Centauri, de exemplu). Conform astronomilor, va inconjura Soarele si se va inscrie pe o traiectorie de intoarcere. Cat priveste “gigantismul” acestei comete, ma tem ca aceasta informatie este inexacta. ISON e considerata, la cei 5-6 km diametru – masurati atunci cand se afla la o distanta mai mare de Soare decat cea la care se afla in acest moment, o cometa de dimensiuni, cel mult, medii. O eventuala ciocnire cu steaua noastra va produce, cel mai probabil, efectul produs de caderea unei mingi de tenis pe Luna. Dimensiunile cometei sunt infime, raportat la cele ale Soarelui. Ar putea, cred, provoca cel mult o ejectare de masa coronara de o amplitudine mai mica decat cele care se produc in mod normal.

 3. Ison se va afla la ” perihelion ” adica la punctul cel mai apropiat de Soare in calatoria sa – pe data de 28.11.13.
  dimensiunile lui Ison sunt impresionante ( circa 5 – 6 kilometrii lungime ) ( comparabil cu lungimea / marimea insulei Manhattan ) si are o ” coada ” de milioane de km lungime …
  de precizat ca aceea coada NU are blana pe ea.
  in apropierea Soarelui e posibil sa se dezintegreze datorita caldurii colosale degajate de Soare dar e posibil si sa se faca bucati si nimeni nu stie unde vor zbura acele bucati – in ce directie exact.
  e posibil ca gravitatia Soarelui sa schimbe traiectoria lui Ison si sa il arunce in directia Pamantului – Ison cazand eventual chiar pe facultatea de Drept sa zicem.
  majoritatea pronosticurilor sunt ca in lunile decembrie sau ianuarie vom trece circa 2 saptamani prin coada lui Ison si atunci sunt multe sperante ca niste cataroaie din coada lui Ison sa pocneasca Terra cu ajutorul lui Dzeu si cu forta a o mie de bombe nuculare.
  alte teorii sustin ca in acele 2 saptamani pamantenii vor fi expusi la virusi de holera intergalactica, virusi ce umplu coada lui Ison si care au fost descoperiti de savantul Meyersohnvitch Cristodolou – de unde si numele acelor virusi : MC666.
  D.P.

  • :)
   Sper ca nu “vorbesti” serios nea Peltz…

   • @Path – absolut serios.
    ganditi-va stimati forumisti ca acel bolovan care a bubuit deasupra Rusiei cu niste timp in urma avea doar vreo 50 – 80 de METRII – deci imaginati-va ce s-ar putea intampla aici pe terra daca un cataroi de 6 KILOMETRII va cadea sa zicem pe facultatea de ingineri electrici ??
    stimatul Dorin are dreptate in ceea ce priveste dimensiunile Soarelui – care e de circa un milion de ori mai mare decat Terra – deci nu poate fi comparat cu Ison .
    in ceea ce priveste “caderea unei mingi pe Luna ” – cred ca subiectul merita ceva mai multa atentie deoarece am fost informat de subalternii mei ca in spatele Lunii acolo unde e zona aia ascunsa a Lunii se afla pregatite de atac vase intergalactice ale lui ANNUNAKI si nu cred ca e de dorit sa-i enervam aruncand asupra lor cu mingi de tenis.
    pt cine nu stie ANNUNAKI sunt cei care ne-au creat ca specie umana , ei fiind o civilizatie extraterestra antica ce a venit pe Terra acum vreo 6000 de ani si a modificat genetic cimpanzeii de atunci – in special femelele si le-au mai si insarcinat cu DNA extraterestru si asa a aparut specia umana – teorie ce vine evident in contradictie cu alte teorii despre dezvoltarea speciei umane pe Terra.
    ANNUNAKI cautau pe Terra aur – deoarece aurul le era de folos pt punerea de dinti falsi si pt a sustine tehnologiile lor extraterestre de varf.
    planurile diabolice de folosire a oamenilor ca sclavi pt extragerea aurului de pe Terra au fost in cele din urma dejucate de sosirea lui Nibiru – care a provocat Potopul si a omorat pe Sumerieni .
    Nibiru vine cam la 3600 de ani spre Terra – pe o elipsa patrata in jurul Soarelui – Soarele nostru fiind de fapt un sistem de SORI BINARI – impreuna cu Nibiru care este de fapt un NANO SOARE de generatia a 3 a.
    daca doriti pot furniza mai multe detalii despre cum Nibiru v-a distruge omenirea undeva in anul 2014, cu akutorul lui Dzeu.
    D.P.

    • errata : in loc de ” akutorul ” se va citi : ” ajutorul “.

    • Daca nu e CONGO sa smulga zambete apai o faci tu foarte bine!

     “daca doriti pot furniza mai multe detalii despre cum Nibiru v-a distruge omenirea undeva in anul 2014, cu akutorul lui Dzeu.”
     Elaboreaza… :)

     P.S. Da de ce sa pice pe “facultatea de ingineri electrici”?!? Alta locatie mai fericita n-ai gasit? ;)

     • @Path – desigur prietene. voi informa ( sic ) forumul cu multa placere dar saptamana viitoare ca acum s-au ivit treburi mai importante si trebuie sa ma retrag.
      ( inginerii electrici imi inspira mai multa frica decat cei chimici , Doamne fereste de belele !! ).
      @Dorin – cu multa placere , stimabile.
      sunt oricand prezent pt o dezbatere stiintifica, stiinta fiind pasiunea mea.

    • @golan : Multumesc pentru avertisment. Stiam ca exista unii pe Luna (poate “nu chiar” annunaki), insa speram sa nu fie chiar atat de sensibili. Uite, dom’le, cum o comparatie care se dorea plastica poate duce la razboi interplanetar ! Mai ales daca ai proasta inspiratie sa o pui in practica.

 4. Neacsuleeeee !!!
  Zii si tu ceva !
  Te implor !

- comentariile sunt grupate cate 10 per pagina
- cele mai recente sunt afisate ultimele

Comments are closed


Prognoza METEO pentru vineri. VREMEA se ameliorează Citeste