Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Viitor sumbru - mai puțini și mai bătrâni | Testamentul politic al lui Corneliu Coposu | Iadul de la Institutul Marius Nasta (galerie foto) | Criza de pe piața muncii | Avertisment pentru toți românii care retrag bani de la bancomat

Ce consecințe ar putea avea dezintegrarea cometei ISON

Scris de : L.B.     2013-11-20 11:08

Cometa Ison s-ar putea dezintegra pe 28 noiembrie 2013, nu departe de Pǎmȃnt și ar putea da naștere unei ploi de meteoriți.

Ce consecințe ar putea avea dezintegrarea cometei ISON (foto:stiintasitehnica.ro)

Cometa gigantică Ison, s-ar putea dezintegra pe 28 noiembrie, nu departe de Pământ. Aceasta ar fi una din cele mai mari explozii înregistrate vreodată, dând naștere unei ploi de meteoriți, dar există mai multe posibilități în care s-ar putea desfășura fenomenul și nimic nu indică un scenariu catastrofal. Cometa Ison a fost descoperită de doi astronomi amatori din Rusia și Belarus, în septembrie 2012, și este considerată „cometa secolului”. Ea va trece foarte aproape de Soare. Pe 28 noiembrie cometa se va afla în punctul cel mai apropiat de Soare, la 1.800.000 km.

Luminozitatea cometei crește de trei zile, ea putând fi acum observată chiar și cu ochiul liber. Dezvoltă în prezent o coadă dublă de pulberi și gaz, tot mai vizibilă. Cu cât data de 28 noiembrie se apropie, cu atât interesul provocat de Ison crește și mulți intră în panică. Printre scenariile avansate, trei sunt plauzibile.

Primul este că Ison va evita în ultimul moment Soarele și își va continua călătoria în spațiu. Al doilea presupune că va ajunge prea aproape de Soare și se va dezintegra. Fragmentele vor fi atunci aruncate în spațiu și o ploaie de meteoriți ar putea cădea pe Pământ. Însă forța de gravitație a Soarelui ar putea fi suficientă pentru ca acest lucru să nu se întâmple. În sfârșit, ultimul scenariu ar fi cel mai puțin dorit de oamenii de știință pentru că ar duce la moartea rapidă a cometei: Ison să fie atrasă de Soare și să își termine drumul lovindu-se de acesta, provocând cea mai mare explozie văzută de omenire.

Conform Agerpres, pamenii de știință nu pot spune încă ce se va întâmpla, dacă Ison reprezintă un pericol pentru Terra sau nu. Numai la apropierea de Soare gheața din cometă va reflecta lumina și va oferi date despre mărimea ei.
Alte stiri din: Stiinta Afisari - 899
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante