Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Recomandări pentru reducerea expunerii la radiaţiile electromagnetice | Apple a lansat noile modele iPhone 11 (video) | Numerele de telefon la care poţi suna să-ţi recuperezi maşina ridicată în Bucureşti | Praful radioactiv de la Cernobîl este încă o problemă serioasă | Pentagonul aduce drone militare MQ-9 Reaper în România

Google îl sărbătoreşte pe chimistul Robert Wilhelm Bunsen

Scris de :     2011-03-31 00:36

La 200 de ani de la naşterea lui Robert Wilhelm Bunsen, Google şi-a schimbat logo-ul în cinstea marelui chimist german. Robert Wilhelm Bunsen s-a născut la 31 martie 1811 în Göttingen.

200 de ani de la naşterea chimistul Robert Wilhelm Bunsen

Google îl sărbătoreşte pe chimistul Robert Wilhelm Bunsen

Considerat unul din marii chimişti germani, Bunsen, împreună cu Gustav Robert Kirchhoff au pus bazele analizei spectrale (spectrosopia) cu ajutorul căreia se pot demonstra proprietăţi chimice specifice unor elemente.

Robert Wilhelm Bunsen a fost primul care a explicat în mod ştiinţific în anul 1846 formarea geysirelor. Tot el a descoperit lampa Bunsen, precum şi un fotometer numit Bunsen. Pe lângă alte merite ale lui se poate aminti faptul că după ce a ajuns profesor universitar în anul 1852 în Heidelberg a obţinut în laborator cu ajutorul acidului azotic şi electrolizei elemente pure (crom, magneziu, aluminiu, mangan, bariu, calciu şi litiu). In acelaşi an reuşeşte împreună cu Sir Henry Roscoe obţinerea gazului HCl (hidrogen clorurat care dizolvat în apă dă naştere acidului clorhidric).

Chimistul Robert Wilhelm Bunsen este omagiat de Google la 200 de ani de la nastere

chimistul Robert Wilhelm Bunsen

În anul  1859 împreună cu Kirchhoff va pune bazele analizei spectrale, ale elementelor chimice care sunt supuse la o supraîncălzire. Pentru acest lucru a pus la punct o lampă cu gaz care-i poartă numele. Cu ajutorul analizei spectrale, Bunsen descoperă între anii 1860-1861, împreună cu Kirchhoff, metalele alcaline cesiu şi rubidiu în apa minerală de la Bad Dürkheim.
Alte stiri din: Stiinta Afisari - 551
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante