Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Incident între un avion militar rus şi unul american deasupra Mării Negre (video) | Schimbare majoră în noua Lege a Asociaţiilor de proprietari | Drone MQ-9 Reaper, la Baza aeriană Câmpia Turzii | Regimul alimentar în cazul gastritei | Viitor sumbru - mai puțini și mai bătrâni

Porumbeii, mai pricepuți decât oamenii

Scris de :     2017-09-27 23:45

Porumbeii sunt capabili să efectueze trecerea de la o sarcină la alta la fel de repede ca oamenii și chiar mai rapid în unele situații, conform biopsihologilor care au efectuat teste comportamentale similare pentru a compara capacitatea de reacție a păsărilor cu cea a indivizilor umani, informează marți Science Daily.

Autorii studiului sunt de părere că păsările prezintă un ușor avantaj în fața oamenilor în ceea ce privește efectuarea mai multor sarcini în același timp deoarece creierul lor prezintă o mai mare densitate neuronală.

Dr. Sara Letzner și profesor dr. Onur Güntürkün din cadrul Universității Ruhr din Bochum, Germania, au publicat rezultatele cercetării în jurnalul “Current Biology”, în colaborare cu profesor dr. Christian Beste de la Spitalul Universitar Carl Gustav Carus din Dresda.

”Oamenii de știință au crezut mult timp că abilitățile cognitive ale mamiferelor sunt influențate din punct de vedere anatomic de cortexul cerebral; acesta este compus din șase arii corticale”, a declarat Sara Letzner. La păsări, însă, această structură nu există. ”Acest lucru înseamnă că structura cortexului mamiferelor nu poate fi un lucru decisiv pentru funcțiile cognitive complexe precum efectuarea mai multor sarcini în același timp”, a continuat Letzner.

În cazul păsărilor, palliumul nu are straturi comparabile cu cele prezente în cortexul uman; însă neuronii lor sunt mult mai denși decât cei din cortexul cerebral uman. Spre exemplu, porumbeii au de șase ori mai multe celule nervoase pe milimetru cub de creier în comparație cu oamenii. Ca urmare, în cazul acestor păsări, distanța medie dintre doi neuroni este cu 50% mai scurtă decât la oameni. Deși viteza cu care sunt transmise impulsurile nervoase este aceeași atât la păsări cât și la animale, oamenii de știință au presupus că informația este procesată mai rapid în creierul aviar în comparație cu cel al mamiferelor.

Această ipoteză a fost testată de cercetători cu ajutorul exercițiilor multioperaționale realizate de 15 subiecți umani și de 12 porumbei.

Potrivit concluziilor, porumbeii au fost mai rapizi cu 250 de milisecunde în comparație cu oamenii în timpul trecerilor de la o sarcină la alta.

”Cercetătorii din domeniul neuroștiințelor cognitive s-au întrebat multă vreme cum este posibil ca unele păsări, precum ciorile sau papagalii, să fie atât de deștepte încât să rivalizeze cu cimpanzeii în ceea ce privește abilitățile cognitive, în ciuda creierelor lor mici și a absenței cortexului”, a mai spus Letzner.

Rezultatele acestui studiu explică parțial acest mister — secretul stă tocmai în dimensiunea redusă a creierului care prezintă o densitate mare a celulelor nervoase astfel încât păsările pot reduce timpul de procesare a informației în cadrul sarcinilor care necesită interacțiuni rapide între două grupuri de neuroni.
Alte stiri din: Stiinta Afisari - 114
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante