Acasa Stiinta-ITStiinta Robo-Peştele: Cum vor porturile să prevină poluarea (Video)

Robo-Peştele: Cum vor porturile să prevină poluarea (Video)

scris de Laurentiu Banches
87 Afisari

Oamenii de ştiinţă din Europa au creat un peşte robotic menit să depisteze sursele de poluare şi să ajute la reducerea producerii acestui fenomen.

Robo-pestele: arma oamenilor de stiinta in fata poluarii (foto: captura youtube)

Robo-Peştele de culoarea galben-neon are dimensiune şi formă asemănătoare cu cele ale unui ton, deplasarea acestuia fiind realizată printr-un sistem care este asigurat de o coadă dublu articulată, ce îi permite peştelui să facă viraje pe care un robot cu elice nu le-ar putea face. Conform bbcnews.co.uk, componentele cele mai importante ale peştelui robot se află în interiorul acestuia, unde o serie de senzori chimici, detectează atât plumbul, cuprul, cât şi alţi poluanţi, dar şi gradul de salinitate al apei.

Un alt plus al robo-peştelui este faptul că invenţia nu produce mult zgomot astfel că nu va avea un impact major asupra vieţii marine. Inconvenientul în momentul de faţă este faptul că bateria asigură doar 8 ore de funcţionare, iar aceasta trebuie să fie reîncărcată prin intermediul cercetătorilor, însă pe viitor se speră ca această realimentare să fie realizată de robo-peşte automat de la staţia de alimentare.

După doi ani de teste în laborator, oamenii de ştiinţă au început testele într-un climat real, în apele Portului Gijon din Spania, care vor indica dacă aceştia ar putea fi pe viitor un factor important în prevenirea poluarii din apă. Acest robo-peşte poate lucra singur sau poate acţiona în echipă ,împreună cu alţi peşti de acest gen, comunicând între ei prin semnale acustice, acest sistem permiţându-i să raporteze orice problemă către bază.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult