Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Cu ce riscuri se confruntă omenirea (raport oficial) | China a ajuns pe partea întunecată a Lunii (VIDEO) | Horoscop 2019. Bani, sănătate, dragoste, carieră | Incident între un avion militar rus şi unul american deasupra Mării Negre (video) | Schimbare majoră în noua Lege a Asociaţiilor de proprietari

România va avea din iunie cel mai puternic laser din Europa

Scris de :     2014-05-07 15:13

România va inaugura cel mai probabil în luna iunie primul laser de un petawatt (PW), cel mai puternic din Europa și al doilea din lume după cel din Statele Unite, care are 1,7 PW.

Cel mai puternic laser din Europa

“Medicina este unul dintre domeniile pe care le vom spijini în perioada următoare și la Măgurele cu sume extrem de generoase. De altfel, primele aplicații vor începe foarte curând, când, probabil în luna iunie, vom inaugura primul laser de mare putere din Europa, de un PW, cel mai mare laser de mare putere din Europa, al doilea din lume după cel de la Barclay-Livermore, de 1,7 PW, și care va avea prime aplicații în zona medicală. Probabil în luna iunie vom avea inaugurarea oficială cu o aplicație la acest laser”, a spus ministrul delegat pentru învățământ superior, Mihnea Costoiu.

Proiectul științific amintit de ministrul delegat Mihnea Costoiu nu are legătură cu Extreme Light Infrastructure — Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele. Laserul de un petawat este realizat de Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL) .

Proiectul CETAL a început prin programul IMPACT, în 2007, parte a Planului Național de Dezvoltare 2007-2013, conform informațiilor publicate pe site-ul proiectului, http://cetal.inflpr.ro/.

Cererea de finanțare a proiectului CETAL a participat la competiția pentru propuneri de proiecte mari de investiții în infrastructura de cercetare, prin Programul Operațional Sectorial privind Creșterea Competitivității Economice.

Contractul cu Autoritatea Națională de Cercetare Științifică a fost semnat în noiembrie 2008, dar din cauza crizei economice finanțarea activităților a fost decalată până în februarie 2010, când de altfel a și început proiectul, conform sursei citate.

Clădirea CETAL este fosta centrală termică a platformei Măgurele. Au urmat mai multe întârzieri legate de reconfigurarea și reabilitarea clădirii pentru a rezista testelor cu laserul hiperintens de un PW, în 2011.

În aprilie 2012 a început realizarea buncărului pentru laserul de un PW, iar primele teste au fost anunțate pentru 2013, se arată pe site-ul CETAL.
Alte stiri din: rss 1asig, Stiinta Afisari - 564
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante