Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Universul subteran din Beijing | Calendarul fiscal 2017 | Creierul se micșorează în timpul somnului | Un ”continent pierdut” a fost descoperit sub insula Mauritius | LEACURI DIN NATURĂ: Turmericul

Un ”continent pierdut” a fost descoperit sub insula Mauritius

Scris de :     2017-02-05 11:50

Un ”continent pierdut” a fost descoperit de cercetătorii de la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud sub insula Mauritius, o renumită destinaţie turistică tropicală din Oceanul Indian, informează CNN.

Un ”continent pierdut” a fost descoperit sub insula Mauritius stiinta La mare adâncime, sub o placă tectonică de pe fundul Oceanului Indian, cercetătorii de la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud au descoperit fragmente dintr-un continent străvechi.

Acel fragment continental, acoperit de lavă, denumit ”Mauritia”, a fost găsit sub insula Mauritius.

Potrivit unui studiu publicat în această săptămână în revista Nature Communications, acele fragmente de scoarţă reprezintă rămăşiţe din Gondwana, un fost super-continent care a existat pe Terra în urmă cu peste 200 de milioane de ani.

Conţinând roci ce au o vechime de până la 3,6 miliarde de ani, Gondwana s-a fragmentat în cele din urmă şi a dat naştere actualelor continente Africa, America de Sud, Antarctica, Australia şi subcontinentului India.

Profesorul Lewis Ashwal, coordonatorul studiului, spune că în urma acelei fragmentări continentale, pe fundul Oceanului Indian există în prezent mai multe fragmente de ”continente nedescoperite”, de mărime diferite.

”Acea fragmentare nu a constat într-o simplă despărţire a fostului super-continent străvechi Gondwana, ci a fost un proces complex de despărţire, iar mai multe fragmente din scoarţa continentală, de mărimi diferite, au pornit în derivă în bazinul emergent al Oceanului Indian”, a explicat acelaşi profesor.

Cercetătorii au făcut această descoperire analizând un mineral – zircon – găsit în rocile expulzate la suprafaţa fundului oceanic în urma erupţiilor vulcanice.

Acele resturi de mineral sunt mult prea vechi pentru a face parte din structura tectonică a insulei Mauritius.

Maritius este o insulă şi nu există nicio rocă mai veche de 9 milioane de ani pe acea insulă”, a spus profesorul Ashwal.

Analizând rocile de pe insulă, cercetătorii au descoperit că zirconul din regiune are o vechime de 3 miliarde de ani.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, noua descoperire, confirmă rezultatele unui studiu in 2013 care a găsit urme de zircon străvechi în nisipul de pe insulă. Criticii acestei ipoteze spun că mineralul ar fi putut să fie transportat de vânt sau adus de oamenii de ştiinţă.

Profesorul Ashwal a spus că faptul că echipa lui a descoperit zircon străvechi în rocile din Mauritius ”contrazice orice sugestie că acesta ar fi putut fi transportat de vânturi, de valuri ori de spuma mării”.

Autorii studiului sunt de părere că descoperirea lor demonstrează, fără niciun dubiu, ”existenţa unei scoarţe continentale străvechi sub insula Mauritius”.
Alte stiri din: Stiinta Afisari - 709
Recomandarile Editorilor
Comentarii

Opinii
 
Dezbateri
 
Politica
 
Magazin
 
Revista Presei
 
Stiinta-IT
 
Aroma de vinil
 
Poza Veche
 
Bancul zilei
 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
decebal tower
birouri zona decebal
apartamente zona decebal
apartamente lux unirii
apartamente de lux unirii
apartamente 2015 unirii
apartamente noi 2015 unirii
birouri noi 2015 unirii