Acasa Stiinta-ITStiinta Un tunel în care se ascundeau evreii de romani a fost descoperit la Ierusalim

Un tunel în care se ascundeau evreii de romani a fost descoperit la Ierusalim

scris de C.P.
547 Afisari

Arheologii israelieni sunt de părere că descoperirea recentă a unui tunel ce slujea drept rezervă de apă, în care au fost găsite o sabie, lămpi cu ulei, vase şi monede, sugerează că acest obiecte au fost abandonate aici în timpul unui război purtat cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, când rebelii iudei s-au ascuns în subteranele Ierusalimului de soldaţii romanii ce urmărau să înăbuşe o revoltă.

Israelul a fost pe punctul de a face o concesie istoricăIniţial, tunelul fusese conceput pentru a strânge apă de ploaie, dar arheologii sunt de părere că, în timpul celui de Al Doilea Templu, rebelii l-ar fi folosit ca ascunzătoare. În 70 e.n., templul a fost ras de pe faţa pământului, împreună cu cea mai mare parte a oraşului de legionarii romani care încercau să înăbuşe revolta iudeilor, scrie Agerpres.

Arheologii au mai găsit o cheie de bronz din aceeaşi perioadă, monede pe care rebelii au bătut sloganul ‘Libertatea Sionului’ şi un desen neîndemânatic înfăţişând o menora, un candelabru cu şapte braţe, simbol consacrat al Templului.

Istoricul Josephus Flavius, un general iudeu rebel care mai apoi a jurat credinţă Romei, a scris cea mai detaliată cronică a acestei perioade.

În timp ce oraşul ardea, scria el cinci ani mai târziu, rebelii au decis că ultima lor speranţă erau tunelele. Plănuiau să aştepte acolo plecarea legiunilor romane, după care să fugă.

‘Însă acesta s-a dovedit a fi un vis, căci în destinul lor nu le era scris să scape nici de voia lui Dumnezeu, nici de romani‘, scria el.

Romanii au scos pietrele de pavaj de la suprafaţa tunelului şi au descoperit ascunzătoarea în care zăceau trupurile a mai bine de două mii de oameni, care fie se asasinaseră unii pe ceilalţi, fie muriseră de inaniţie. Biruitorii, scrie Iosephus, au prădat tunelul plin cu obiecte preţioase.

După descoperirea acestui tunel, reţeaua de pasaje subterane ale Ierusalimului va ajunge să totalizeze 1, 6 kilometri.

6 comentarii

meridor 10-08-2011 - 20:48

O sa va demonstreze savantul „urbos”ca acolo nu au existat evrei,ei sunt o natine migratoare…
Acolo se ascundeau asa zishii palestinieni de azi,popr cu cultura milenara,tot ei au creat crestinismul si se lauda azi cu Islamismul viitorul marelor sperante…vezi Londra azi…..si altie 45mil de barbari in Europa……

urbos 10-08-2011 - 21:09

Crestinismul sobolane, l-a creat Hristos. Animalele din neamu carora faci parte au creat numai jeg si putoare, plus o religie barbara si satanica bazata pe niste mituri furate de la egipteni. N-are nici o legatura ji dovismul cu Cretinismul, pe care il neaga prin insasi condamnarea lui Hristos.
In rest, n-a zis nimeni ca n-ati facut galerii si pe-acolo, pe unde v-ati dus ati adus ciuma.

Ereticul 10-08-2011 - 21:41

Milioanele alea de barbari din Europa sunt verii domniilor voastre. Si stiti ce se spune, „aschiile (ovreii si arabii in cazul de fata) nu sar departe de trunchi”. Vine insa in curand si momentul in care Europa o sa va trimita pe toti la origini …

cozmin 10-08-2011 - 22:20

O fi ei veri cu mata dar nu cu romanul meridor….
Cati evrei mai sunt in Europa bre?Ei se compara ca cultura si
stiinta cu araboii>
Tu esti sigur ca te tragi dintr-un neam pur sange,sau eu?????
Au trecut mii de ani peste popoare,evreii aziin Israel sunt un exemplu
de economie,tehnilogie si progres in lume.
Intelul,Google,Facebook si computerlu din fata noastra este mintea lor labagiilor…….
Am lucrat in Israel si am vazut cine sunt ei.Dar asa e capul si mintea unor mari rase superioare romanesti sa crtice pe altii,sa urasaca chiar si pe ei insasi,acasa nici macar de-o cirba buna numai sunt in stare……….
Antisemitism si rasism traditional este echipamentul vostru al multora nu toti,ungurii ne urasc,rusii ne urasc si ei o sa ne manance cat de curand………

urbos 11-08-2011 - 02:06

Da ma sobolane, sint mai multi cei care au lucrat si stiu cum e sa lucrezi la ji dan in izdrael, cand ji danul nu platea cu lunile, vand le luau pasapoartele, cand nu le dadea ji danul nici apa, ca cica costa bani.
Si atunci romanul nostru se razbuna punand in betonul care se turna la structura, sacii de ciment goliti si facuti ghem, ca sa fie betonul ala ca svaiteru. Si atunci sa se mire ji danul ca-i pica casa-n cap. Piei ma in mortii ma-tii de sobo;an jegos.
Antisemitism nu exista, exista scarba fata de neamu vostru infect si primitiv, ceea ce este perfect normal pentru orice om cinstit.

Dr.Weissman 11-08-2011 - 21:53

Numai o nulitate poate posta astfel.
In rest nu ma deranjeaza ce gandesc si ce
postati gunoaielor societatilor complexate si
,nerealizate si impotente…..IIII
Felix

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult