Acasa Stiinta-ITStiinta Ziua egală cu noaptea: Echinocţiul de toamnă 22 septembrie

Ziua egală cu noaptea: Echinocţiul de toamnă 22 septembrie

scris de Laurentiu Banches
711 Afisari

Sâmbătă, 22 septembrie, va avea loc echinocţiul de toamnă din 2012, când longitudinea astronomică a Soarelui va atinge valoarea de 180°.

Ziua egală cu noaptea: Echinocţiul de toamnă 22 septembrie (foto:carpati.org)

La latitudinile ţării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază, la ora 17:49, la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit si orizont. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Potrivit astro-urseanu.ro, singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polare, în zona polului nord, începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primăvară. De asemenea, în emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult