Acasa   ·   Echipa ZiuaVeche.ro   ·   Contact   
Ziuaveche.ro pe Facebook  Ziuaveche.ro pe Twitter  RSS - Ziuaveche.ro  Abonare Newsletter - Ziuaveche.ro
Viitor sumbru - mai puțini și mai bătrâni | Testamentul politic al lui Corneliu Coposu | Iadul de la Institutul Marius Nasta (galerie foto) | Criza de pe piața muncii | Avertisment pentru toți românii care retrag bani de la bancomat

Noua armă a militarilor români. Vezi FOTO

Scris de :     2011-05-07 00:06

Militarii români ar putea fi dotaţi cu o nouă armă de asalt, care să înlocuiască pistoalele mitralieră 7.62 mm sau puştile automate 5.45 mm. Industria românească de apărare, atât de vaduvită în ultimii 20 de ani, demonstrează că are voinţă, are idei şi, dacă ar avea şi finanţare şi sprijin din partea statului, ar putea să aducă şi profit.

Pusca Automata  5.45 mm

Pusca Automata 5.45 mm

Programul realizării noului transportor blindat 8×8 pentru Armata Română este un bun exemplu. Iar, la acesta, se mai adaugă încă unul. Anunţat oarecum timid, la începutul anului, se pare că proiectul de realizare a unei noi arme de asalt, care să intre în dotarea militarilor români, prinde contur şi consistenţă. La sfârşitul lunii ianuarie, senatorul Teodor Meleşcanu, membru al Comisiei de Apărare şi fost ministru al Apărării şi de Externe, anunţa, într-o conferinţă de presă, că, la Cugir, va fi produs un nou tip de pistol-mitralieră, la standarde NATO. Informaţia a trecut, bineînţeles, neobservată de presa din ce în ce mai avidă de gunoaie. Iată însă că, vineri, subiectul a revenit în actualitate, după ce directorul Horea Suciu a declarat într-o conferinţă de presă că fabrica a încheiat un acord de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, în baza unui program naţional, prin care realizează prototipul unei arme de asalt calibrul 5.56X45 mm cu muniţia aferentă, care să îndeplinească standardele NATO. Suciu a spus că primele prototipuri ale acestui produs militar ar trebui finalizate până la sfârşitul anului 2011, iar noua armă ar putea înlocui actualele AKM-uri aflate în dotarea Armatei Române.

Ziuaveche.ro vă prezintă mai jos fotografia unui model. Cum va arăta, până la urmă, noua armă, rămâne un secret. În orice caz, la prima vedere, modelul din fotografie seamănă cu FAL-ul produs în Belgia.

Noua arma de la Cugir

Noua arma de la Cugir

FAL

FAL -Belgia

Standarde NATO

Horea Suciu, citat de Mediafax, a afirmat că arma este realizată pe scheletul vechiului AKM, dar este îmbunătăţită, având dotări şi caracteristici conform standardelor NATO. Potrivit sursei citate, noua armă de asalt este realizată în totalitate la fabrica de Arme Cugir, ea fiind în prezent în fază de testare, iar testele se realizează atât în laboratoarele fabricii, cât şi la Academia Tehnică Militară. Horea Suciu a spus că, în prezent, Fabrica de Arme din Cugir are contracte în valoare de milioane de dolari care acoperă producţia pentru anii 2011 şi 2012. La rândul său, Radu Roşianu, administratorul special al UM Cugir şi al Fabricii de Arme Cugir, a declarat că producerea unei noi arme de asalt la Cugir ar putea însemna pentru Fabrica de Arme comenzi de câteva zeci de mii de bucăţi pe o perioadă de câţiva ani, dacă se va decide dotarea Armatei Române cu această armă. Fabrica de Arme Cugir s-a format în 2004, prin divizarea Uzinei Mecanice Cugir, societatea preluând o parte din producţia de armament şi fiind o filială a Companiei Naţionale ROMARM SA. Fabrica are, în prezent, 655 de angajaţi şi este specializată pe producţia de armament şi muniţie pentru infanterie.

Proiect anunţat la începutul anului

Arme de asalt Cugir

Arme de asalt produse la Cugir

Două dintre cele mai importante firme din oraşul Cugir, judeţul Alba, ar putea să renască cu ajutorul unor noi contracte. Este vorba de fabrica de armament şi de uzina mecanică din Cugir, ambele aflate în proprietatea statului, transmitea atunci Radio România Actualităţi. Senatorul PNL, Teodor Meleşcanu, membru al Comisiei de Apărare şi fost ministru al Apărării şi de Externe, a anunţat că la Cugir va fi produs un nou tip de pistol-mitralieră, la standarde NATO. Acest pistol va intra în dotarea armatei române, iar un astfel contract ar putea însemna supravieţuirea celor două fabrici. Însă pistolul-mitralieră ar putea fi furnizat şi altor armate din cadrul NATO, în condiţiile în care Romarm, regia autonomă a statului care coordonează industria de armanent, mizează pe exporturi de circa 120 de milioane de euro. Iniţiativa fabricării de pistoale-mitralieră la Cugir este susţinută de reprezentanţii tuturor partidelor din comisiile de apărare ale celor două Camere ale Parlamentului.

Speranţe pentru industria de apărare

O serie de companii din România au mizat pe obţinerea unor contracte cu NATO pentru a trece cu bine prin perioada de criză economică sau pentru a-şi relansa activitatea. Directorii acestor firme spun că piaţa contractelor militare este mai stabilă, iar comenzile sunt mai ferme decât piaţa civilă. Una dintre aceste companii este fabrica Clujana, deţinută de Consiliul Judeţean Cluj. Deocamdată, Clujana a livrat primele loturi de bocanci către unităţi militare din România şi se află în negocieri, potrivit unor surse din cadrul Consiliului de Administraţie al companiei, cu unităţi militare din Germania şi din Franţa. Însă, bocancii militari nu sunt singurul tip de echipament oferit soldaţilor NATO. Cercetătorul ştiinţific Carmen Socaciu, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, a obţinut două linii de finanţare din partea NATO, în valoare de 10.000 de euro, pentru a dezvolta o linie de creme de protecţie şi de alte produse cosmetice, capabile să îi ajute pe soldaţii NATO să reziste în condiţiile extreme întâlnite pe teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan. Deşi au fost create cu ajutorul unei finanţări NATO, produsele cosmetice sunt vândute acum pe piaţa civilă. O altă companie care a mizat pe contracte cu armatele NATO a reuşit să prospere după ce a devenit furnizor important de veste antiglonţ. Astfel, fabrica din Luduş a obţinut un contract cu o companie engleză care furnizează veste antiglonţ pentru armata regală a Marii Britanii, transmite RRA.

Merită menţionat şi faptul că, pe 17 martie, la Uzina Automecanica Moreni, s-a lansat programul naţional „Transportor blindat pentru trupe 8×8”. Cu acest prilej a fost prezentat proiectul de cercetare-dezvoltare a noului produs, potrivit cerinţelor operaţionale formulate de Armata României pentru realizarea transportorului blindat.
Alte stiri din: Armata Afisari - 15,899
Recomandarile Editorilor
Comentarii

 
Abonare newsletter
Mai cititi si ...
Intresting articles
auto moto
wierd stories
Science
vacante