Acasa Top SecretArmata Premieră. Nave militare chineze, în Marea Neagră. Fregata Yan Tai, la Constanţa

Premieră. Nave militare chineze, în Marea Neagră. Fregata Yan Tai, la Constanţa

scris de M.A.
1.092 Afisari

Mai multe nave militare ale Chinei au intrat în Marea Neagră, a confirmat marţi Statul Major al armatei ruse.

Premieră. Nave militare chineze, în Marea Neagră. Fregata Yan Tai, la Constanţa

Distrugatorul Qingdao si fregata Yan Tai (foto: Xinhua)

„Într-adevăr, nave de război chineze au intrat astăzi (marţi) în Marea Neagră, la invitaţia părţii ucrainene”, a declarat un responsabil militar rus, citat de agenţiile de presă de la Moscova, transmite Moldpres. Surse din cadrul Marinei ucrainene au specificat că este vorba de un detaşament de nave, în componenţa căruia figurează distrugătorul cu rachete ghidate Qingdao şi fregata Yan Tai.

„Aceasta este prima vizită a navelor de război chineze în Marea Neagră. În mare parte, acest lucru a devenit posibil datorită invitaţiei de partea ucraineană”, au subliniat sursele ITAR-TASS de la Kiev, amintind că la început aceste nave chineze au fost angrenate într-o misiune de combatere a pirateriei în Golful Aden. Potrivit acestora, distrugătorul Qingdao va efectua o vizită neoficială în portul Sevastopol (sud), la invitaţia ministerului ucrainean al Apărării şi a comandamentului marinei ucrainene.

În acelaşi timp, fregata Yan Tai se îndreaptă spre portul Constanţa, informează ITAR-TASS, potrivit căreia, Qingdao va rămâne în portul Sevastopol până în 4-5 august, iar fregata, după escala făcută în portul românesc între 31 iulie-4 august, va părăsi Marea Neagră în 9 august.

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale din România, Fregata Yan Tai, a Forţelor Navale Chineze, va face o escală în portul Constanţa, în perioada 31 iulie-4 august. Aceasta este prima navă militară a Republicii Populare Chineze care vizitează România. Cu această ocazie marinarii chinezi vor fi primiţi de autorităţile civile şi militare locale, vor vizita fregata „Regina Maria”, Nava Şcoală „Mircea”, Muzeul Marinei Române şi vor participa la întreceri sportive cu marinarii militari români, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. De asemenea, echipajul va vizita unele obiective turistice din municipiul Constanţa.

Publicul va putea vizita nava joi, 2 august, între orele 08.30-11.30 şi 13.00-15.00. Fregata va fi acostată în Portul Constanţa, la Terminalul de pasageri.

Fregata Yan Tai este o navă de război multirol, tip 054A, cod NATO Jiangkai II, intrată în serviciul Forţelor Navale Chineze în anul 2011. Aceasta are lungimea de 134 m, lăţimea de 16 m, se poate deplasa cu o viteză de 30 noduri şi este dotată cu sisteme moderne de senzori, război electronic şi armament. Nava a participat, la începutul acestui an, la operaţiunile navale împotriva pirateriei, desfăşurate de către Forţele Navale Chineze în Golful Aden.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS